Καταιγίδα αυξήσεων: Ανατιμήσεις στο ψωμί ακόμη και 25% – 10 λεπτά πάνω το κουλούρι

 Καταιγίδα αυξήσεων: Ανατιμήσεις στο ψωμί ακόμη και 25% – 10 λεπτά πάνω το κουλούρι

Οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, ενέργεια και μεταφορές, φέρνουν και τις πρώτες αυξήσεις στο ψωμί που θα φτάνουν ακόμη και στο 20-25% σε ορισμένα αρτοποιεία του Βόλου. Οι αρτοποιοί όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν και τα κατάφεραν να απορροφήσουν τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες, αλλά τα πράγματα πλέον έχουν γίνει πολύ δύσκολα, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να περνούν και στις τιμές των προϊόντων.

Μάλιστα ακόμη και το κουλούρι Θεσσαλονίκης από 50λεπτά, πωλείται ήδη στα 60 ή και τα 70 λεπτά.

Ενδεικτικά ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Βόλου κ. Κώστας Τσουράπας δήλωσε προ ημερών στο e-thessalia, πως «από τις πληροφορίες που έχουμε, ήδη τέσσερα με πέντε αρτοποιεία στην περιοχή της Μαγνησίας αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές τους στα ψωμιά ως απόρροια της αύξησης των τιμών σε μια σειρά άλλων ειδών και υπηρεσιών. Μάλιστα δεν αποκλείεται τον ίδιο δρόμο να ακολουθήσουν και άλλα αρτοποιεία, αφού όλος ο κλάδος πλήττεται από τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες, την ενέργεια και τις μεταφορές. Αυτές οι αυξήσεις είχαν φανεί από τον περασμένο Ιανουάριο. Μάλιστα από τότε λέγαμε πως κάποια στιγμή θα μετακυλιστούν και στο ψωμί, δηλαδή στην κατανάλωση, και να που τώρα γίνεται δυστυχώς πραγματικότητα. Πέρα από αυτές τις αυξήσεις, είχαμε εδώ και λίγες εβδομάδες και την άνοδο στα σιτηρά, ενώ είναι πιθανό να υπάρξει και νέα άνοδος τιμών στα σιτηρά που θα εισαχθούν από τον Οκτώβριο από τον Καναδά».

Αναφερόμενος στις αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού που καταγράφεται σύμφωνα με το σωματείο ήδη στη Μαγνησία, ο κ. Τσουράπας ανέφερε πως το ένα τεμάχιο ψωμιού από 90 λεπτά με ένα ευρώ που είχε μέχρι πρότινος, πήγε στο 1,20 ευρώ με 1,40 ευρώ.

Όπως τόνισε ο ίδιος, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αρτοποιών, το κόστος παραγωγής για ένα τεμάχιο ψωμιού σε φούρνο της γειτονιάς και με δύο εργαζομένους, είναι στα 87 λεπτά, που σημαίνει πως αν δεν αυξήσουν την τιμή, οι αρτοποιοί δεν θα έχουν κανένα έσοδο.

Επισήμανε δε πως το ένα κιλό αλεύρι έχει αυξημένη τιμή πλέον κατά 20 λεπτά.

Φαίνεται πως οι αυξήσεις μοιάζουν να είναι μάλλον αναπόφευκτες, μια εξέλιξη που ενδεχομένως να επηρεάσει και την κατανάλωση.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το ράλι τιμών στο σκληρό σιτάρι που μετά τα 45 λεπτά το κιλό που έπιασε η Φότζια, η εγχώρια αγορά ακολουθεί την ανοδική τάση με την τιμή παραγωγού να παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χάλκης να ξεκινά διαγωνισμό με τιμή βάσης τα 43 λεπτά το κιλό.

Πληροφορίες του agronews.gr αναφέρουν ότι η Δημητριακή Α.Ε., που στηρίζει τα τελευταία χρόνια τον συνεταιρισμό, έχει ξεκινήσει να φορτώνει ήδη με 43 λεπτά στον κάμπο, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χάλκης που έχει καταφέρει να πετύχει την διάθεση του προϊόντος του στην υψηλότερη τιμή πανελλαδικά, μέχρι στιγμής.

Η Διοίκηση του Συνεταιρισμού απευθύνει πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο, με τιμή πώλησης τα 43 λεπτά (42 λεπτά τιμή παραγωγού). Μπορεί η τιμή αυτή να είναι το απόγειο μέχρι στιγμής για τον Συνεταιρισμό, όμως η φετινή χρονιά είχε ήδη μπει σε μια καλή πορεία και από πιο νωρίς καθώς στις αρχές του Αυγούστου είχε «κλεισθεί» συμφωνία για 500 τόνους με 30 λεπτά, ενώ προ ημερών πούλησε και άλλους 200 τόνους με 38 λεπτά. Οι όλο και αυξανόμενες τιμές φαίνεται ότι συνεχίζουν και βρίσκουν ανταπόκριση από τους αγοραστές ωθώντας τους παραγωγού να κρατάνε ακόμα στις αποθήκες τους το προϊόν και να αρνούνται να το διαθέσουν ακόμα και έναντι 38 λεπτών το κιλό, αναμένοντας περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Η καλή πορεία των τιμών και το ράλι ανόδου αποτυπώθηκε την προηγούμενη περίοδο και από τις συμφωνίες που είχαν κλείσει και άλλη Συνεταιρισμοί στην Ελλάδα με πρώτο τον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου που πούλησε με 28,5 λεπτά το κιλό, την ΕΑΣ Βόλου με 34 λεπτά, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου ο Συνεταιρισμός Νίκαιας θα βγάλει νέα πρόσκληση, τόσο για τα συμβολαιακά, όσο και για τα ελεύθερα σιτηρά.

Σχετικά Άρθρα