Καταγγελίες για διευθύντρια ΕΠΑΛ που ασκεί βία και bullying σε μαθητές, γονείς και καθηγητές

 Καταγγελίες για διευθύντρια ΕΠΑΛ που ασκεί βία και bullying σε μαθητές, γονείς και καθηγητές

Σοβαρές καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας από μαθητές, γονείς αλλά και συναδέλφους της διευθύντριας του ΕΠΑΛ Ωρωπού Ε.Τ. Η κατάσταση στο σχολείο είναι «εκρηκτική» τους τελευταίους μήνες όπου έχει κορυφωθεί με καθημερινές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, σοβαρά επεισόδια, καταγγελίες και μηνύσεις και το ζήτημα έχει φτάσει μέχρι την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Οκτώ παιδιά στον Εισαγγελέα

Όλα ξεκίνησαν το 2018 με την έλευση της Ε.Τ. στη θέση της διευθύντριας. Μαθητές που έχουν αποφοιτήσει αλλά και καθηγητές που ζήτησαν επείγουσες μεταθέσεις ή μετακινήσεις σε άλλα κοντινά σχολεία είναι αδιάψευστοι μάρτυρές. Η ρήξη ήταν ολική τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν μετά από κατάληψη που έκαναν οι μαθήτριες και οι μαθητές του σχολείου για να καταγγείλουν την ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά της διευθύντριας, εκείνη τους κατήγγειλε στην αστυνομία.

Ακολούθησαν κωμικοτραγικές σκηνές με τα παιδιά να κρύβονται για να αποφύγουν το αυτόφωρο, άλλα να θέλουν να σταματήσουν το σχολείο και οκτώ από αυτά να καταλήγουν στον Εισαγγελέα με σοβαρές κατηγορίες.

«Είστε γουρούνια, σκουλήκια, ναρκομανείς και ρουφιάνοι»

«Από την κατάληψη και μετά η κατάσταση ξέφυγε εντελώς. Βρίζει τα παιδιά και τους γονείς τους με ακατανόμαστες εκφράσεις. Τους αποκαλεί καθημερινά γουρούνια, σκουλήκια, ναρκομανείς και ρουφιάνους. Βρίζει και απειλεί ακόμα και τους συναδέλφους της. Εχουν κάνει και οι καθηγητές καταγγελία. Είναι ντροπή να βρίσκεται αυτός ο άνθρωπος σε αυτή την θέση», λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημήτρης Ελεύθερας προσθέτοντας: «Τα παιδιά είναι ψυχολογικά πολύ άσχημα. Τα προσβάλλει για ασήμαντη αφορμή, έχει χτυπήσει πολλά από αυτά, βρίζει τους συναδέλφους της».

«Με χτύπησε στα χέρια»

Η μαθήτρια Μ.Ρ. κατήγγειλε πως έχει δεχτεί λεκτική και σωματική βία από την διευθύντρια της και συγκεκριμένα την χτύπησε στα χέρια μετά από ένταση που δημιουργήθηκε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μαθητής Φ.Τζ. που καταγγέλλει πως δέχτηκε επανειλλημένως φραστική υβριστική επίθεση από την διευθύντρια του ΕΠΑΛ και είναι ένας από τους 8 κατηγορούμενους μαθητές που έχουν στοχοποιηθεί μετά την κατάληψη το Σεπτέμβριο του 2021.

Πρόεδρος 15μελούς: Μας εκβιάζει!

Σοβαρές είναι και οι καταγγελίες που κάνει μπροστά στην κάμερα ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς του σχολείου Σ.Τρ. λέγοντας πως η διευθύντρια τον εκβίασε: «Σχεδόν κάθε μέρα μας προσβάλει και μας απειλεί. Προσωπικά με ανάγκασε να υπογράψω υπεύθυνη δήλωση για να παραιτηθώ από πρόεδρος του 15μελους επειδή με συνέλαβε ένας καθηγητής να κάνω χρήση κινητού ενός συμμαθητή μου. Ζήτησα συγγνώμη. 

Ανέλαβα την ευθύνη για την πράξη μου και θα δεχόμουν την τιμωρία διότι ξέρω πως το κινητό απαγορεύεται. Ομως η διευθύντρια με εξευτίλησε. Με εκβίασε να μη με αποβάλει και σε αντάλλαγμα να παραιτηθώ από πρόεδρος 15μελούς. Προσέβαλε και τιμώρησε με αποβολή και τον συμμαθητή μου που ήταν ο κάτοχος του κινητού και δεν είχε ευθύνη. Επίσης έχει αρνηθεί να οργανωθεί 5ημερη εκδρομή. Βρήκαμε χορηγία από τον κο Μαρτίνο τον οποίο και ευχαριστούμε και μας ζήτησε μερίδιο από την χορηγία. Προσωπικά μου ζήτησε να πάω και στον Δήμο να τον πιέσω να δώσει στο σχολείο κομπιούτερ. Απίστευτα πράγματα βιώνουμε. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Ζούμε με τον φόβο των ύβρεων, των προσβολών και των αποβολών», είπε ο πρόεδρος του 15μελούς Σ.Τρ.

Κινητοποίηση έξω από το ΕΠΑΛ

Στο μεταξύ οι κινητοποιήσεις είναι καθημερινές έξω από το ΕΠΑΛ και πάντα πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα για να μην πάρουν τα παιδιά απουσίες. Την Πέμπτη 14 Απριλίου, ημέρα που ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ έγινε μεγάλη κινητοποίηση από όλα τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που εκπροσωπούνται και από τη νομικό Αφροδίτη Παπαδοπούλου, το σύνολο των μαθητών του σχολείου και γονείς. 

«Δεν έχουμε αλήτες, δεν είναι φυλακή το ΕΠΑΛ»

«Σεβαστήκαμε απόλυτα τις διαδικασίες και δεν θέλαμε να κάνουμε καμία κινητοποίηση όσο διαρκούσε η ΕΔΕ. Από εδώ και στο εξής όμως είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μάθει όλος ο κόσμος και όλη η κοινωνία τη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα της κυρίας Τουμανίδου. Το ΕΠΑΛ Ωρωπού δεν έχει αλήτες και αλήτισσες όπως αποκαλεί νυχθημερόν τα παιδιά. Δεν είναι σοφρωνιστικό κατάστημα να κάνει καψόνια και στερήσεις στα παιδιά. Είμαστε μία μικρή και ήσυχη κοινωνία εδώ και ξέρουμε τα παιδιά μας και τις παρέες τους. Θέλουν να μορφωθούν τα παιδιά και το βράδυ δεν κοιμούνται από την παραβατική συμπεριφορά αυτής της κυρίας. Ζητούμε την απομάκρυνση της “χθες” για να μπορέσει πάλι το ΕΠΑΛ Ωρωπού να αναπτυχθεί. Φεύγουν οι καθηγητές. Φεύγουν και τα παιδιά. Για του χρόνου δεν θα υπάρχουν παιδιά στην Α τάξη. Που θα πάει όλο αυτό»; , λέει στο ethnos.gr η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελένη Κωνσταντίνου.

Ενήμερη η Νίκη Κεραμέως

Το θέμα της συμπεριφοράς της κας Ελπίδας Τουμανίδου έχει φτάσει μέχρι και την υπουργό Παιδείας Νίκης Κεραμέως μετά από το υπόμενημα του Δεκεμβρίου αλλά και την καταγγελία που έστειλε ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ενώ μόλις την περασμένη Πέμπτη 14 Απριλίου ολοκληρώθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και στην οποία κατέθεσαν περί τα 30 άτομα, 10 καθηγητές, γονείς και μαθητές. Οι πληροφορίες λένε πως όλοι μίλησαν για συγκεκριμένα περιστατικά που επιβεβαιώνουν με το παραπάνω τις καταγγελίες.

Τον Δεκέμβριο του 2021 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έστειλε σχετικό υπόμνημα από την Κεραμέως, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, την ΟΛΜΕ και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ στις 10 Μαρτίου 2022 επανήλθε με νέα καταγγελία η οποία αναφέρει:

Καταγγελία: Καμία αλλαγή και καμία βελτίωση

 «Καμία αλλαγή δεν έχει επέλθει στον τρόπο Διοίκησης και συμπεριφοράς της Κας Τουμανίδου έναντι των μαθητών, διδασκάλων, και γονέων, αντιθέτως η συνεχόμενη ένταση, οι τιμωρίες για ασήμαντους λόγους που χρησιμοποιεί προσχηματικά στους μαθητές και η εκδικητική συμπεριφορά της, απέναντι σε γονείς και διδάσκοντες, καθιστούν τη λειτουργία του Σχολείου αδύνατη!!!

Το εκπαιδευτικό έργο των καθηγητών δεν πραγματοποιείται, όπως ακριβώς και η συγκέντρωση των μαθητών στα μαθήματά τους ,εφ όσον το μόνο που τους απασχολεί καθημερινά είναι το bulling που υφίστανται  από την ανεξέλικτη πλέον «διοίκηση» της Κας Τουμανίδου.

Οι Μαθητές έχουν ξεπεράσει πλέον τα ανθρώπινα όρια της υπομονής, πολλοί από τους Καθηγητές το ίδιο , θέλουν να ζητήσουν τις κανονικές άδειες τους για να φύγουν από το Σχολείο διότι ο Ψυχαναγκασμός ,οι συνεχόμενες φωνές,η μη λογική συμπεριφορά της εν λόγω Κυρίας τους έχει εξαντλήσει.
 
Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα καθημερινά είναι πάρα πολλά. Ενδεικτικά σας αναφέρω μερικά από αυτά περιληπτικά

«Κέντρο εξωσχολικών και ναρκομανών»

1) Επίσκεψη στις τάξεις με κύριο θέμα την καταγγελία των κακών γονιών και προπαγάνδα υπέρ της, αναφορικά με το πόσο καλά κάνει την δουλεία της (πριν από εκείνη το σχολείο ήταν ξέφραγο αμπέλι, κέντρο εξωσχολικών και ναρκομανών και διάφορα άλλα σύμφωνα με τα λεγόμενά της).

«Προέβη σε σωματικούς ελέγχους»

2) Συνεχόμενες τιμωρίες και αποβολές δίχως σημαντικό λόγο που να μπορεί να τις δικαιολογήσει (συνήθως μονοήμερες από εκείνη και δίχως την απαιτούμενη αιτιολόγησή τους), εξευτελίζει τους μαθητές, είτε για την μάσκα είτε για τον καφέ (μυρίζει τα ποτηράκια αν έχουν καφέ) είτε για το κινητό, (προέβη και σε σωματικούς ελέγχους).

«Τιμωρεί και στοχοποιεί τα παιδιά»

3) Εκδικητική στάση απέναντι στους γονείς που «τόλμησαν» να αναφέρουν αρμοδίως την απαράδεκτη συμπεριφορά της, καθώς τους το λέει χωρίς κανένα ενδοιασμό, μέσω των παιδιών τους, που φυσικά βρίσκει διάφορους λόγους για να τους τιμωρήσει και να τους στοχοποιήσει.

«Διήμερες αποβολές» 

4) Συνεχόμενες Παιδαγωγικές Συνελεύσεις, καθώς και Παιδαγωγικά Συμβούλια Διδασκόντων για την επιβολή Παιδαγωγικών Μέτρων,σε Παραβατικούς Μαθητές που συνήθως το φοβερό παράπτωμα είναι ο καφές ή το κινητό… για διήμερες αποβολές ή αλλαγή Σχολικού περιβάλλοντος, π.χ. μαθητής Λύρος.

«Δημόσιες προστριβές και προσβολές σε καθηγητές» 

5)Δημόσιες προστριβές και προσβολές σε καθηγητές που διαφωνούν μαζί της, εμπλοκή και συνεχείς ενοχλήσεις την ώρα του μαθήματός τους με αποτέλεσμα να τους εκνευρίζει συστηματικά και να προσπαθεί με τη συμπεριφορά της να τους βγάλει εκτός ορίων, ώστε να μη μπορούν να διδάξουν (Παπασταμόπουλος, Αργυροπούλου, Μοροσίδης, Γρηγοράκη και λοιπών καθηγητών).

6)Τέλος σε όλα τα παραπάνω συνηγορούν οι τρείς μόνιμοι υπερασπιστές της, οι οποίοι βέβαια απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης αλλά και προνομίων από την Κα Τουμανίδου Κοι Λίλης, Δεσποτάκης, Χατζηθανάσης.

«Αποσυντονίζει τους πάντες»

Υπάρχουν πολλά ακόμα που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ,όμως ο λόγος για τον οποίο συντάχθηκε αυτό το έγγραφο είναι ένας.

Η Σχολική μονάδα δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει με ηρεμία και συνάφεια. Οι άνθρωποι που κάθε μέρα βρίσκονται στο ΕΠΑΛ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΩΡΩΠΟΥ βιώνουν ένα μόνιμο πόλεμο που αποσυντονίζει τους πάντες από το έργο τους είτε μαθητές είτε Καθηγητές. Οι ανθρώπινες αντοχές έχουν τα όριά τους και αυτή τη στιγμή έχουν ξεπεραστεί για όλους .

«Οι αντοχές όλων έχουν τελειώσει»

Σας κάνουμε έκκληση και σας εφιστούμε την προσοχή γιατί μόνο αυτό μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε να λάβετε γρήγορα και ακαριαία μέτρα για να αποσυμφορηθεί το έκρυθμο κλίμα που έχει δημιουργηθεί και να επανέλθουν οι ισορροπίες που αρμόζουν σε ένα σχολικό περιβάλλον εν έτη 2022 ώστε να προληφθούν δυσάρεστα γεγονότα καθότι οι αντοχές όλων έχουν τελειώσει, η αγανάκτηση ,η κούραση,  ο θυμός και η συναισθηματική και ψυχολογική αφαίμαξη κυριαρχούν πλέον στη μαθητική κοινότητα και όλα αυτά εις βάρος της απόδοσης των μαθητών εν τελική ευθεία Πανελληνίων εξετάσεων με καταστροφικά αποτελέσματα για τους μαθητές.

«Διακυβεύεται η η σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία των μαθητών»

Επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα και αρμοδίως αποφάσεις για την απομάκρυνση της εν λόγω κυρίας από τη σχολική κοινότητα του 1ου ΕΠΑΛ Ωρωπού. Δε νοείται όλοι να κωφεύουν και να αγνοούν τα όσα έχουν καταγγελθεί, διακυβεύοντας την υγεία σωματική, ψυχική και συναισθηματική των μαθητών κυρίως, αφού τα όσα έχουν λάβει χώρα αποτελούν εκτός από όλως αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά με επικίνδυνες εκφάνσεις, ενδεχομένως δε και σοβαρά ποινικά αδικήματα», καταλήγει η καταγγελία.

Δε μίλησε η διευθύντρια

Το ethnos.gr επικοινώνησε με την διευθύντρια του ΕΠΑΛ Ε.Τ. και της ζήτησε να τοποθετηθεί για το θέμα. Αρνήθηκε διότι όπως είπε βρίσκεται σε εξέλιξη η ΕΔΕ και δεν έχει σχετική άδεια από την υπηρεσία της για να μιλήσει στα ΜΜΕ. Την ενημερώσαμε πως το ethnos.gr είναι πάντα ανοικτό να δημοσιεύσει τη θέση της.

Πηγή: ethnos.gr

Χρήστος Σταθόπουλος