Καταγγελία Ηλιόπουλο για τον “Μεγάλο Περίπατο”: Εμείς ψηφίσαμε έργα χαμηλού κόστους

 Καταγγελία Ηλιόπουλο για τον “Μεγάλο Περίπατο”: Εμείς ψηφίσαμε έργα χαμηλού κόστους

Στην καταγγελία ότι το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων ψήφισε στο πλαίσιο του Μεγάλου Περιπάτου «έργα χαμηλού κόστους» και «όχι ζαρντινιέρες των 4.600 ευρώ», προχώρησε μέσα από την εκπομπή «Ραντάρ» στον Alpha 989, ο Νάσος Ηλιόπουλος, υποψήφιος για τη Δημαρχία της Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ (Ανοιχτή Πόλη).

«Αυτή την περίοδο ο δήμαρχος τα ακούει από όλη την πόλη γιατί επέλεξε να μην ακούσει όταν έπρεπε. Εμείς δεν μπήκαμε αντιπαραθετικά σε αυτή τη συζήτηση. Θεωρούμε ότι όποιος κινείται και ζει στην Αθήνα καταλαβαίνει ότι και στο κέντρο και στις γειτονιές χρειάζεται περισσότερος δημόσιος χώρος και ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές που να αναβαθμίζουν την αστική βιώσιμη κινητικότητα μέσα στην πόλη. Επίσης, όλοι θα συμφωνήσουμε ότι μία λάθος υλοποίηση μπορεί να ακυρώσει μια πραγματική ανάγκη», υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Τι εννοεί «λάθος υλοποίηση»; «Δεν είναι καθόλου ορθολογικό να πιστεύεις ότι μπορείς να περιορίσεις τα ΙΧ χωρίς να αναβαθμίσει τα μέσα μεταφοράς. Καθημερινά κατεβαίνω κέντρο, χρησιμοποιώντας τρένο και μετρό. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη στα μέσα μεταφοράς. Δεν μπορεί να θεωρείς ότι δρομολόγια τρένου με 5 και 9 λεπτά αναμονής, αντιστοιχούν στις ανάγκες της πόλης», υπογράμμισε.

«Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις μία τέτοια αλλαγή χωρίς να έχει ουσιαστικό διάλογο με τους ανθρώπους της πόλης. Κατανοητό ότι μέχρι σήμερα η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στα ζητήματα της κίνησης, αλλά υπάρχει ένας πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος. Ο κίνδυνος αυτός είναι δραστηριότητες όπως το λιανεμπόριο, όπως η μεταποίηση, όπως η κατοικία να χαθούν εντελώς από το κέντρο της πόλης και να μιλάμε για ένα κέντρο το οποίο θα γίνει μία μονοκαλλιέργεια από τραπεζοκαθίσματα, τουρισμό κι εστίαση», πρόσθεσε.

«Η Αθήνα είναι ένας δυνατός τουριστικός προορισμός γιατί έχει ένα ζωντανό κέντρο. Το κέντρο της Αθήνας σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι πολυλειτουργικό. Ο Εμπορικός Σύλλογος θα σας πει ότι πρέπει να υπάρχει ποσόστωση στην εστίαση, γιατί η εστίαση, ως χρήση, έχει την τάση να διώχνει όλες τις άλλες τάσεις. Το ερώτημα είναι απλό. Θέλουμε στο κέντρο το εμπόριο της Αθηνάς, που είναι ένα εξειδικευμένο εμπόριο;», τόνισε ο κ. Ηλιούπολης.

Ζήτημα νομιμοποίησης για παγκάκια και ζαρντινιέρες

«Η δημοτική αρχή θα μας πει επιτέλους ποια είναι η γνώμη της για την βραχυχρόνια μίσθωση; Πρέπει να μπουν κανόνες και όρια;», πρόσθεσε κι έθεσε θέμα νομιμοποίησης στο κόστος των έργων στο πλαίσιο του Μεγάλου Περιπάτου: «Υπάρχει κι ένα ζήτημα κατά πόσα σεβόμαστε αυτά τα οποία ψηφίζουμε  στο δημοτικό συμβούλιο. Το ΔΣ ψήφισε μια πρώτη πιλοτική εφαρμογή με μέτρα χαμηλού κόστους. Αυτό δεν μεταφράζεται σε ζαρντινιέρες των 4.600 ευρώ και παγκάκια με 5.200 ευρώ. Ξεφεύγει από οποιαδήποτε δημοκρατική νομιμοποίηση και προσβάλλει τη ζωή της πόλης, ειδικά στις συνθήκες που μιλάμε σήμερα».

Για ΣΥΡΙΖΑ

«Αυτό που είπα στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει κυβέρνηση, πρέπει να είναι ένα κόμμα της Αριστεράς. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος και για τη χώρα και για το πολιτικό σύστημα είναι να παγιδευτούμε στο γερμανικό μοντέλο του 1,5 κόμματος. Στο μοντέλο που έχεις μια συντηρητική δύναμη που κινείσαι στο 40% και τον αντίπαλο πόλο εγκλωβισμένος το 20-25%. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις αυτό να το σπάσεις είναι να εκφράζεις πραγματικά πλειοψηφικά τον κόσμο της εργασίας, τους αυτοαπασχολούμενους, όλους αυτούς που δεν μπορεί να εκφράσει η συντηρητική παράταξη».

Παναγιώτης Δρίβας