Καστελόριζο: Έφθασε χωρίς απρόοπτα το ελικόπτερο της ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου

 Καστελόριζο: Έφθασε χωρίς απρόοπτα το ελικόπτερο της ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου

Στις εκδηλώσεις εορτασμού της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του Καστελλόριζου θα παραστεί σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου συνοδευόμενη από εκπροσώπους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο που μετέφερε την ΠτΔ στο νησί προσγειώθηκε χωρίς κανένα συμβάν ή παρενόχληση.

Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας που το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε έξαρση.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στη δοξολογία που θα γίνει στο ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης ενώ στη συνέχεια πρόκειται να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στη συνέχεια θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης, όπως αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Μεγίστης.

Όπως έγινε γνωστό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε πλοία του πολεμικού ναυτικού που βρίσκονται στο λιμάνι του νησιού και στη συνέχεια θα μεταβεί στη νησίδα της Ρω όπου πρόκειται να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της «Κυράς της Ρω». Το απόγευμα θα επισκεφτεί χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν στο νησί του Καστελόριζου όπου και θα διανυκτερεύσει.

Το πρωί της Δευτέρας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στη θεία λειτουργία για την εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια στον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο σχολείο του νησιού.

Το νησί του Καστελορίζου ήταν το πρώτο κομμάτι της Ελληνικής επικράτειας που απελευθερώθηκε Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943, συγκεκριμένα το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουντουριώτης» κατέπλευσε στο λιμάνι και το απελευθέρωσε Το Καστελόριζο στη συνέχεια οχυρώνεται και μεταβάλλεται από τους Άγγλους σε κέντρο ανεφοδιασμού του συμμαχικού στόλου. Από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 1943, γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το νησί γκρεμίζοντας όσα σπίτια είχανε μείνει όρθια και αναγκάζοντας τους λιγοστούς κατοίκους να το εγκαταλείψουν και να βρεθούν πρόσφυγες άλλοι στις τουρκικές ακτές και άλλοι στο προσφυγικό στρατόπεδο στη Γάζα της Παλαιστίνης. Μόνο η «Κυρά της Ρω», Δέσποινα Αχλαδιώτη, παρέμεινε στην ομώνυμη βραχονησίδα της για να υψώνει κάθε πρωί την ελληνική σημαία, όπως επί χρόνια συνήθιζε να κάνει.

Το 1945, οι Καστελλοριζιοί επιστρέφουν στην πατρίδα τους σε τρεις αποστολές. Η τελευταία είχε σοβαρές απώλειες, αφού ξέσπασε πυρκαγιά στο πλοίο «Εμπάιρ Πατρόλ», το πλοίο στο οποίο επέβαιναν, με αποτέλεσμα να πνιγούν 33 άνθρωποι και να καούν αρκετοί. Τα ονόματα των νεκρών είναι γραμμένα σε ειδικό πίνακα, που βρίσκεται στον καθεδρικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Το νησί πολλές φορές βομβαρδίστηκε, κάηκε, λεηλατήθηκε και γενικά καταστράφηκε εντελώς. Παρέμεινε υπό συμμαχική στρατιωτική κατοχή, όπως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, μέχρι τις 7 Μαρτίου του 1948, οπότε ενώθηκε επισήμως με την Ελλάδα.

Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις και το σενάριο αποκλεισμού

Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί αναμφίβολα μια κίνηση υψηλού συμβολισμού την οποία ενδέχεται να εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι για το γνωστό επικοινωνιακό σόου του τσαμπουκά.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας βρίσκονται ήδη σε κόκκινο συναγερμό αφού είναι πιθανό το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να παρενοχλήσουν την συνοδεία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για το ενδεχόμενο αυτό, από ελληνικής πλευράς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας εξετάζουν ακόμα και το σενάριο πολιορκίας του Καστελόριζου χωρίς να ανοίξουν πυρ οι Τούρκοι.

Το εφιαλτικό σενάριο προβλέπει συγκέντρωση του τουρκικού στόλου περιμετρικά του νησιού, χωρίς να επιχειρηθεί πολεμική επίθεση.

Οι Τούρκοι θα περιμένουν απλά την πρώτη «τουφεκιά», από την πλευρά της Ελλάδας για να μπορέσουν στην συνέχεια να έχουν το άλλοθι του αμυνόμενου.

Η αντίδραση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θαλάσσιου αποκλεισμού γύρω από το Καστελόριζο είναι ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα. Σίγουρα θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την ελληνική πλευρά αφού οποιαδήποτε προσπάθεια αποτροπής θα θεωρηθεί εναρκτήριο λάκτισμα πολέμου.

Ένα επιπλέον ζήτημα είναι αν επιχειρηθεί απόβαση και κατάληψη κάποιων από τις νησίδες του συμπλέγματος που δεν έχουν φρουρά, πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά: Άγιος Γεώργιος, Αγριέλαια, Μεγάλο Μαύρο Ποϊνί, Μικρό Μαύρο Ποϊνί, Πολύφαδος 1, Πολύφαδος 2, Ψωμί, Ψωραδιά και μερικά ακόμα δεν έχουν φρουρά.

Οι Τούρκοι ευελπιστούν ότι θα υπάρξει διαμεσολάβηση από τις ΗΠΑ προκειμένου να επιβληθεί το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Να γίνει δηλαδή ότι έγινε και το 1996, no ships, no troops, no flags.

Σχετικά Άρθρα