Καστανίδης στο libre: Είναι καθήκον του ΠΑΣΟΚ να δείξει στους πολίτες την ιδεολογική και προγραμματική του ταυτότητα

 Καστανίδης στο libre: Είναι καθήκον του ΠΑΣΟΚ να δείξει στους πολίτες την ιδεολογική και προγραμματική του ταυτότητα

Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1981, όταν ήταν μόλις 25 χρόνων ενώ στα 29 του έγινε υφυπουργός Εσωτερικών. Είναι μεταξύ των σημαντικών λόγων -μαζί με τη συνολική πορεία του- ο οποίος τον κατατάσσει μεταξύ των πιο έμπειρων βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο, με την άποψή του σε μια περίοδο έντονων πολιτικών διεργασιών και πυκνών γεγονότων να αποκτά βαρύνουσα σημασία. 

Μιλήσαμε με τον κ. Καστανίδη από τον οποίο ζητήσαμε να τοποθετηθεί σε μια σειρά ζητημάτων της τρέχουσας επικαιρότητας.

  • Σχολιάζοντας την αντιμαχία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «υπόθεση Λιγνάδη»  κάνει λόγο για «ημιμάθεια» και για «φανατισμό». 

Σ’ ό,τι αφορά τους στόχους που οφείλει να βάλει το ΠΑΣΟΚ ενόψει των επόμενων εκλογών τονίζει:

  • «Δεν με ενδιαφέρει να ορίσω οροφή στις εκλογικές επιδιώξεις του κόμματός μου. Με ενδιαφέρει να ορίσω τις πολιτικές προϋποθέσεις για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα». 

Τέλος, στο δίλημμα  συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ θυμίζει ότι «η Νέα Δημοκρατία συνεργάστηκε με την Αριστερά το 1989 και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε το 2015 με τη Δεξιά».

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο 

Κύριε Καστανίδη, κάνατε μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή τους υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «υπόθεση Λιγνάδη». Γράψατε συγκεκριμένα: «Από το σχέδιο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (1934) μέχρι τον νέο Κώδικα (2019), διατυπώνεται ο ίδιος πάντοτε κανόνας: σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης, η κρίση για το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης επαφίεται μόνο στο δικάσαν δικαστήριο. Ειρήνη υμίν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ». Πιστεύετε ότι δεν το γνωρίζουν οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων ή πρόκειται για μια «πολιτική κοκορομαχία»;

​Έκανα την παραπάνω ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποκαταστήσω την επιστημονική αλήθεια, η οποία βάναυσα συνετρίβη από τα διασταυρούμενα πυρά μιας αχρείαστης και ακατανόητης αντιδικίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. 

  • Με την έκδοση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ξεκίνησε ένα κρεσέντο αλληλοκατηγοριών, στη διάρκεια του οποίου οι μεν υπονόησαν κάποια πολιτική παρέμβαση στην έκδοση της απόφασης, οι δε απάντησαν ότι η απόφαση οφείλεται σε διάταξη του ψηφισθέντος το 2019 νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

​Ο φανατισμός και η ημιμάθεια αποτελούν τους χειρότερους συμβούλους στην πολιτική ζωή. Τα πράγματα είναι απλά. Επί, σχεδόν, εννέα δεκαετίες, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει ότι σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης, όπως στην προκειμένη περίπτωση, το δικαστήριο και μόνο αποφασίζει αν θα δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που υποβάλλει ο καταδικασθείς, συνεκτιμώντας τις προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει. Είναι άλλης τάξεως θέμα, εάν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με την εκδοθείσα απόφαση. 

​Συνεπώς, δεν αντιλαμβάνομαι τη σκοπιμότητα του «πολέμου».

​Ας μου επιτραπεί να συστήσω ψυχραιμία, νομική ακριβολογία και πολιτική υπευθυνότητα.

Διότι ακόμη και ο ισχυρισμός ότι, εάν δικαζόταν η συγκεκριμένη υπόθεση σύμφωνα με το νόμο 4855, που προβλέπει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης επί βιασμού ανηλίκου, δεν θα ετίθετο θέμα αναστολής εκτέλεσης της ποινής είναι ατελής και ανακριβής. Το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης δεν συναρτάται με το ύψος των ποινών που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, αλλά με την ποινή που τελικά επιβάλλει το δικαστήριο. Μια ποινή που μπορεί να είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη, καθώς το δικαστήριο κατά την επιμέτρηση της ποινής μπορεί να υπολογίσει, σύμφωνα με πάγιους κανόνες του Ποινικού Κώδικα, ελαφρυντικές περιστάσεις ή θέματα δόλου και καταλογισμού. 

Με άλλα λόγια, και υπό το καθεστώς του νόμου 4855, το δικαστήριο θα μπορούσε να επιβάλλει ποινή μικρότερη της ισόβιας κάθειρξης, οπότε ενεργοποιείται και πάλι η σταθερή διάταξη του Δικονομικού Κώδικα για την ανασταλτική δύναμη της έφεσης, αν αυτό εκτιμήσει, κατά απόλυτα δική του κρίση, το δικαστήριο.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για εκλογές «στην ώρα τους», πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει υπέρ ή εις βάρος της ΝΔ; 

​Ανεξαρτήτως του χρόνου των εκλογών, δύο είναι οι παράγοντες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

  • Ο πρώτος είναι η ικανότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση μεγάλων οικονομικών, κοινωνικών και εθνικών θεμάτων. Κρίνω, ότι η κυβερνητική επάρκεια στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων είναι εξαιρετικά χαμηλή. 
  • ​Ο δεύτερος παράγοντας είναι η ικανότητα της αντιπολίτευσης να αναδεικνύει με πειστικό τρόπο την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και να προτείνει αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις για τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών. Κρίνω ότι η αντιπολίτευση πρέπει να εντείνει την προσπάθεια και τις επιδόσεις της. 

​Πρόκειται, δηλαδή, για μια διαρκώς διαμορφούμενη δυναμικά εξέλιξη στην έκβαση της οποίας επιθυμώ να παίξει κυρίαρχο ρόλο το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, τι στόχο πρέπει να βάλει ενόψει των επόμενων εκλογών; Τόσο πολιτικό όσο και εκλογικό;

​Δεν με ενδιαφέρει να ορίσω οροφή στις εκλογικές επιδιώξεις του κόμματός μου. Με ενδιαφέρει να ορίσω τις πολιτικές προϋποθέσεις για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα. 

Η πρώτη προϋπόθεση, κατά την κρίση μου, είναι η παρουσίαση ενός ευκρινούς και πειστικού προγραμματικού πλαισίου για μια καλύτερη, δικαιότερη και πιο δημιουργική Ελλάδα.

Ο λαός μας πέρασε, τα τελευταία δώδεκα χρόνια, μέσα από διαδοχικές θυελλώδεις κρίσεις, στη διάρκεια των οποίων είδε να «εξορίζεται» στην επικράτεια των πιο μεγάλων δυσκολιών. Χρειάζεται και πάλι να αποκτήσει την εθνική του αυτοπεποίθηση. Είναι ανάγκη, οι πολίτες να αποκτήσουν και πάλι το δικαίωμα στην ελπίδα για κάτι καλύτερο, την ελπίδα ότι μπορούν να δημιουργούν μέσα σε συνθήκες ισχυρής Δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

​Οι συντηρητικές – νεοφιλελεύθερες ιδέες που δημιούργησαν έναν παράλογο κόσμο ακραίων ανισοτήτων, αποθεώνοντας τις αγορές και το αχαλιναγώγητο κέρδος, δεν μπορούν να συντάξουν καμιά ελπιδοφόρα προοπτική. Είναι η ώρα για το κόμμα που εκπροσωπεί τις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Για το ΠΑΣΟΚ. Αρκεί να το καταλάβουμε εμείς, τα στελέχη του, και να αφηγηθούμε με συναρπαστικό και ρεαλιστικό τρόπο την έφοδο ενός ολόκληρου έθνους  προς το μέλλον.

Οι θέσεις του κ. Ανδρουλάκη έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύετε ότι θα φέρουν ψηφοφόρους στο ΠΑΣΟΚ; 

​Προσώρας, επιθυμώ, μόνο να υπογραμμίσω ότι το καθήκον ενός κόμματος, που έφτασε το 2015 στα όρια του εκλογικού αφανισμού, είναι να δείξει με ενάργεια στους πολίτες την ιδεολογική και προγραμματική ταυτότητά του.

Με αυτόν τον τρόπο καθορίζονται οι διαχωριστικές γραμμές από τα άλλα κόμματα, με αυτόν τον τρόπο οικοδομούνται οι κοινωνικές συμμαχίες και οι πολιτικές πλειοψηφίες.

Αν τεθεί δίλλημα συνεργασίας με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, τι πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ; 

Σειρά μου να ρωτήσω: γιατί τα ερωτήματα τίθενται μόνο προς το ΠΑΣΟΚ και τα διλήμματα ανακύπτουν μόνο για το κόμμα μου; 

Διότι τέτοιου είδους ερωτήματα υπονοούν ότι οι μόνοι διακριτοί μεταξύ τους πολιτικοί αντίπαλοι είναι η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζω, όμως, ότι η ιστορία είναι αμείλικτη και μας διδάσκει ότι και η Νέα Δημοκρατία συνεργάστηκε με την Αριστερά το 1989 και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε το 2015 με τη Δεξιά.

  • ​Προτείνω να χαμηλώσουν τους τόνους των διλημμάτων και ο κος Μητσοτάκης και ο κος Τσίπρας. Όταν διαμορφωθεί το εκλογικό τοπίο το βράδυ των εκλογών, το ΠΑΣΟΚ θα απαντήσει, τότε και μόνο τότε, με αίσθηση εθνικού καθήκοντος για το τι είναι αναγκαίο να συμβεί.

Και τα κριτήρια του στην ανακοίνωση της απόφασής του θα είναι αμιγώς ιδεολογικά, προγραμματικά, καθώς και η εκτίμηση για την κατάσταση της χώρας.

Σχετικά Άρθρα