Κάρυστος: Δεσμεύτηκε το ρωσικό δεξαμενόπλοιο – Προσφυγή από εταιρεία – Αντίδραση από την πρεσβεία

 Κάρυστος: Δεσμεύτηκε το ρωσικό δεξαμενόπλοιο – Προσφυγή από  εταιρεία – Αντίδραση από την πρεσβεία

Προσφυγή στην αρχή κατά του Ξεπλύματος Χρήματος εναντίον της δέσμευσης του δεξαμενόπλοιου Pegas, με ρωσική σημαία, μήκους 250 μέτρων, στην Κάρυστο, κατέθεσε ρωσική εταιρεία που ισχυρίζεται πως οι μετοχές του πλοίου εχουν μεταβιβαστεί στην ίδια και δεν ανήκουν σε ρωσική τράπεζα η οποία εντάσσεται στον κατάλογο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται πως η δέσμευση στην οποία προχωρησε η αρχή υπό τον ε.τ. αντεισγαγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη, αφορά το πλοίο ρωσικών συμφερόντων και όχι το φορτίο, ούτε βέβαια το πλήρωμα το οποίο είναι ελεύθερο να κινηθεί όπως επιθυμεί.

Οργή Σκουρλέτη για άρθρο – Τι έγραψε ο Λακόπουλος

Το δεξαμενόπλοιο λόγω μηχανικής βλάβης συνοδευόταν από ρυμουλκό με προορισμό την Πελοπόννησο, όπου θα γινόταν η μεταφόρτωση του πετρελαίου σε άλλο δεξαμενόπλοιο. Όμως στο Κάβο Ντόρο, επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, και βρήκε ασφαλές αγκυροβόλιο στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου.

Σε ρωσική τράπεζα

Το πλοίο δεσμεύθηκε διότι διαπιστώθηκε πως ανήκει σε ρωσική τράπεζα η οποία είναι στον κατάλογο των κυρώσεων που επέβαλε η Ε.Ε. λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η είδηση έχει πάρει δημοσιότητα σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης και μάλιστα όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της στο Twitter η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα “ελέγχει τις πληροφορίες που εμφανίστηκαν στα ελληνικά ΜΜΕ για τη δέσμευση του πετρελαιοφόρου Pegas στην περιοχή της Εύβοιας με 19 ναυτικούς στο πλοίο” προσθέτοντας “είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για το θέμα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει κάνει παρέμβαση την Αρχή άλλη ρωσική εταιρεία που εμφανίζεται ως πλοικτήτρια του δεξαμενόπλοιου, με τον ισχυρισμό πως οι μετοχές της έχουν μεταβιβαστεί από την τράπεζα. Ζητεί δε την αποδέσμευση του πλοίου διότι η συγκεκριμένη εταιρεία, σε αντίθεση με την τράπεζα, δεν είναι στον κατάλογο των κυρώσεων. Το αίτημα λόγω της πολυπλοκότητας των διαδρομών των μετοχών εξετάζεται ήδη από την αρχή.

Πηγή: capital.gr

Μανώλης Δράκος