Καρκίνος του ήπατος: Ελπίδες από τις ΗΠΑ με την “ιστοτριψία”

 Καρκίνος του ήπατος: Ελπίδες από τις ΗΠΑ με την “ιστοτριψία”

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο που καταστρέφει καρκινικούς όγκους τους ήπατος σε αρουραίους με την χρήση υπερήχων, χωρίς ενδείξεις μετάστασης.

Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη για τους ασθενείς με καρκίνο του ήπατος, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Interesting Engineering.

Τα πειράματα έδειξαν ότι οι υπέρηχοι κατέστρεψαν με επιτυχία έως και το 80% του υλικού των ηπατικών όγκων στους αρουραίους, γεγονός που επέτρεψε στα ανοσοποιητικά τους συστήματα να αναλάβουν δράση και να εξαφανίσουν τους εναπομείναντες καρκινικούς ιστούς, αποτρέποντας την επανεμφάνισή τους.

Αγία Σοφία: Κατέστρεψαν την Αυτοκρατορική Πύλη – Μετρά 1.400 χρόνια ιστορίας

«Ακόμα και αν δεν στοχεύσουμε ολόκληρο τον όγκο, μπορούμε να τον αναγκάσουμε να υποχωρήσει και να μειώσουμε τον κίνδυνο μελλοντικών μεταστάσεων», δήλωσε η Ζεν Σου, καθηγήτρια του τμήματος βιοϊατρικής μηχανικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και μια από τους συγγραφείς της μελέτης.

Η νέα προσέγγιση ονομάζεται «ιστοτριψία» και ουσιαστικά, εκπέμπει ριπές υπερήχων, ώστε ο ιστός-στόχος να καταστρέφεται μηχανικά και μάλιστα με ακρίβεια χιλιοστού. Αυτή η νέα τεχνική εφαρμόζεται επί του παρόντος σε μια κλινική δοκιμή σε ασθενείς με καρκίνο του ήπατος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αυτό είναι σημαντικό, διότι ένας μεγάλος αριθμός κλινικών καταστάσεων αποκλείει τις άμεσες επεμβάσεις, λόγω του μεγέθους του όγκου, της θέσης του ή του σταδίου του.

«Η ιστοτριψία είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος που μπορεί να υπερβεί τους περιορισμούς των διαθέσιμων μεθόδων και να παρέχει ασφαλή και αποτελεσματική μη επεμβατική κατάλυση καρκινικών όγκων στο ήπαρ», δήλωσε η διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα βιοϊατρικής μηχανικής του πανεπιστημίου, Tejaswi Worlikar.

«Ελπίζουμε ότι τα διδάγματα από αυτή τη μελέτη θα παρακινήσουν μελλοντικές προκλινικές και κλινικές έρευνες ιστοτριψίας με απώτερο στόχο την κλινική υιοθέτηση της θεραπείας για ασθενείς με καρκίνο του ήπατος», πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancers.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Σχετικά Άρθρα