• 2 Δεκεμβρίου, 2020

Καραντίνα: Με το ίδιο sms κομμωτήριο και… σούπερ Μάρκετ – Οδηγός για μετακινήσεις

 Καραντίνα: Με το ίδιο sms κομμωτήριο και… σούπερ Μάρκετ – Οδηγός για μετακινήσεις

4160647

Από τις 6 το πρωί της 7ης Νοεμβρίου και για τρεις εβδομάδες οι μετακινήσεις θα γίνονται είτε με έντυπο είτε με αποστολή μηνύματος στο 13033.

Όμως κατ’ εξαίρεση για ακόμη δύο ημέρες θα παραμείνουν ανοιχτά τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, που βάζουν λουκέτο το βράδυ της Κυριακής, αντί για σήμερα, όπως τα υπόλοιπα καταστήματα.

Σε κανονική λειτουργία λοιπόν θα βρίσκονται τα συγκεκριμένα καταστήματα για αυτό το σαββατοκύριακο, Σάββατο 7 Νοεμβρίου και Κυριακή 8 Νοεμβρίου, ούτως ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Εξαιρούνται από την εν λόγω παράταση οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών που βρίσκονται εδώ και μια σχεδόν εβδομάδα σε καθεστώς αυστηρών μέτρων, ούτως ώστε να ανακοπεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Για να πάει κανείς στο κομμωτήριο ωστόσο, θα πρέπει να στείλει μήνυμα στο 13033 και να επιλέξει τον κωδικό 2 – μετάβαση, δηλαδή, σε εν λειτουργία κατάστημα, ενώ από τη Δευτέρα και μετά τα κομμωτήρια-κουρεία βγαίνουν από τη λίστα των ανοιχτών καταστημάτων και ο κωδικός 2 θα αφορά μόνο σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων.

Στο sms για έξοδο από το σπίτι, οι κωδικοί είναι οι εξής:

  • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]
  • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]
  • Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]

► Όσον αφορά τις μετακινήσεις για λόγους εργασίας τόνισε ότι θα γίνονται με ειδική βεβαίωση από την επιχείρηση.

Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται ένας επιβάτης. Ο συγκεκριμένος περιορισμός δεν ισχύει στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.

Εξαίρεση -με τη μεταφορά δεύτερου επιβάτη- γίνεται επιτρεπτή όταν η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας και ιατρικούς λόγους.

Επιπλέον, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση:

  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
  • επανένωση οικογενειών
  • επαγγελματικούς λόγους
  • λόγους υγείας

► Για τη επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστότοπο www.aade.gr.

► Για τις βεβαιώσεις κίνησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν αν επισκέπτονται την σελίδα https://forma.gov.gr/ προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα έντυπα.