• 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Καμπούλ και ανασχηματισμός- Πυρά κατά Δένδια

 Καμπούλ και ανασχηματισμός- Πυρά κατά Δένδια

Έχουν σχέση όσα συνέβησαν τις τελευταίες 48 ώρες στην Καμπούλ σχετικά με την επιχείρηση απεγκλωβισμού Αφγανών διερμηνέων της ελληνικής αποστολής, Ελλήνων επιχειρηματιών που βρίσκονται εκεί, και των οικογενειών τους με τον ανασχηματισμό που οι πληροφορίες θέλουν να ανακοινώνεται μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τις Ηνωμένες Πολιτείες;

Σε δημοσιογραφικά και πολιτικά κέντρα δεν πέρασε απαρατήρητη η κριτική που ασκήθηκε στον πρέσβη της Ελλάδας στο Ισλαμαμπάντ για την προσπάθεια απεγκλωβισμού, η οποία δεν κατέστη εφικτή καθώς δεν πληρούνταν οι ελάχιστες εγγυήσεις ασφάλειας τόσο του πρέσβη Ανδρέα Παπασταύρου και της μικρής συνοδείας του, όσο και των ατόμων που επρόκειτο να απεγκλωβιστούν. Η κριτική, όμως, με “πληροφορίες” που διακινήθηκαν στην Αθήνα, εστιάσθηκε σε δεύτερο χρόνο και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και κάποιοι επιχείρησαν να του χρεώσουν την αποτυχία της πρώτης προσπάθειας κάνοντας λόγο για φιάσκο.

Εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να γίνει δεύτερη προσπάθεια, αν και ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει πως κι αυτή θα είναι επιτυχής, δεδομένων των χαοτικών συνθηκών που επικρατούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και της απουσίας ισχυρού συντονιστικού κέντρου εκ μέρους της Ε.Ε που θα έπρεπε να συνδράμει τις ευρωπαϊκές χώρες. Ελάχιστες μόνο ευρωπαϊκές αποστολές έχουν κατορθώσει να επιχειρούν στην περιοχή, κι αυτό επειδή διαθέτουν ακόμα διπλωμάτες και επχιειρησιακά στελέχη τους στις πρεσβείες. Η Ελλάδα δεν είναι μεταξύ αυτών των χωρών -διαθέτει μόνο δύο υπαλλήλους στην εγκαταλειμένη πρεσβεία-, και τον συντονισμό έχει αναλάβει η πρεσβεία του Ισλαμαμπάντ. Οι πληροφορίες θέλουν τους Αμερικανούς, που είναι ουσιαστικά η μοναδική χώρα που μπορεί να διαπραγματεύεται με τους Ταλιμπάν που βρίσκονται στο αεροδρόμιο, και -λογικά έως ένα βαθμό- να ενδιαφέρονται πρωτίστως για άτομα δικού τους ενδιαφέροντος.

Αφού, λοιπόν, στην Αθήνα απαξιώθηκε από ορισμένους η προσπάθεια του πρέσβη, ο οποίος έδρασε κάτω από το όριο των εγγυήσεων ασφάλειας και έφτασε στην Καμπούλ με βελγικό αεροσκάφος, τις τελευταίες ώρες τα πυρά στρέφονται προς τον υπουργό Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας δέχεται κριτική και οι όποιες ευθύνες του χρησιμοποιούνται από ορισμένους στο “blame game” μεταξύ υπουργείων (Εξωτερικών και Άμυνας), λέγεται, δε, πως αυτό σχετίζεται με τις φήμες περί μετακίνησής του από τη θέση του, ίσως με “δώρο” την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, όπως γράφτηκε από μέσα ενημέρωσης φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση.