• 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Καμπούλ: Χιλιάδες συρρέουν στο αεροδρόμιο για να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν (vid)

 Καμπούλ: Χιλιάδες συρρέουν στο αεροδρόμιο για να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν (vid)

Χάος επικρατεί στην Καμπούλ τις τελευταίες ώρες μετά την προέλαση και τελικά επικράτηση των ανταρτών Ταλιμπάν οι οποίοι εισέβαλαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν και πλέον ελέγχουν το σύνολο αυτής.

Μέλη του αμερικανικού στρατού έστησαν «περίμετρο ασφαλείας» στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου μετέβη και ανασυντάσσεται το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας καθώς ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη σχεδόν ολόκληρης της πρωτεύουσας της χώρας από τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πλέον τερματίστηκε η εκκένωση με απόλυτη ασφάλεια του προσωπικού της πρεσβείας» των ΗΠΑ στην Καμπούλ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Νεντ Πράις. «Όλο το προσωπικό της πρεσβείας βρίσκεται στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, γύρω από το οποίο έστησε περίμετρο ασφαλείας ο αμερικανικός στρατός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Chaos at Kabul airport as Taliban besiege Afghan capital - CNN Video

Οι περισσότεροι δυτικοί διπλωμάτες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν εγκαταλείψει ήδη την Καμπούλ με ελικόπτερα που τους μετέφεραν από τη συνοικία των πρεσβειών, στη λεγόμενη πράσινη ζώνη, στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ από χθες Κυριακή.

«Μπορώ με ασφάλεια να πω ότι η πλειονότητα του δυτικού διπλωματικού προσωπικού έχει πλέον αναχωρήσει από την Καμπούλ», δήλωσε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι παραμένει ακόμη κάποιο προσωπικό υποστήριξης.

Τον γύρο του διαδικτύου ωστόσο κάνουν απίστευτες εικόνες χάους και βίντεο από την εκκένωση της Καμπούλ με τους κυβερνητικούς αλλά και δεκάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι συρρέουν στο αεροδρόμιο Hamid Karzai της Καμπούλ, προκειμένου να δραπετεύσουν, σε μια τελευταία απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν.

Πηγή: ΑΠΕ, news247.gr