Καμένη γη: Απόγνωση και ερωτήματα την επόμενη μέρα της καταστροφικής φωτιάς στις Κεχριές

 Καμένη γη: Απόγνωση και ερωτήματα την επόμενη μέρα της καταστροφικής φωτιάς στις Κεχριές

Η φωτιά στις Κεχριές αυτή τη στιγμή είναι χωρίς ενεργό μέτωπο, αλλά με πύρινες εστίες, διάσπαρτες, ενώ επί τόπου παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για την περιμετρική της φύλαξη.

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός είναι καταστροφικός καθώς η πυρκαγιά έχει κάψει περίπου 32.730 στρέμματα, όπως αναφέρει το meteo.gr, επικαλούμενο νεότερες και πιο ακριβείς δορυφορικές εκτιμήσεις των καμένων εκτάσεων στην Κορινθία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 13.660 στρέμματα αφορούν δασικές εκτάσεις, 9.190 στρέμματα χορτολιβαδικές εκτάσεις και 6.460 στρέμματα καλλιέργειες. Επίσης, υπέστησαν σημαντικές ζημιές 9 κατοικίες συνολικής έκτασης 620 στρεμμάτων.

Σε σχετικό γράφημα παρουσιάζονται δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus, η οποία ενεργοποίησε την Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών και Χαρτογράφησης έπειτα από αίτημα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και παρέχει δωρεάν δεδομένα στις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας.

Όπως αναφέρει η Εφ.ΣΥΝ στο οδοιπορικό της δεν είναι όμως η πρώτη που ξεκίνησε από το ίδιο σημείο· είχε προηγηθεί στις 9 Ιουλίου άλλη μία φωτιά ακριβώς κάτω από το στρατόπεδο των Κεχρεών, η οποία δεν απείλησε κατοικημένη περιοχή και τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Δεκατέσσερις μέρες μετά η πυρκαγιά ξέσπασε στην πάνω μεριά του στρατοπέδου που λειτουργεί ως αποθήκη πυρομαχικών. «Σε ένα από τα πέντε πιο επικίνδυνα σημεία της περιοχής. Αν κάποιος ήθελε να προκαλέσει καταστροφή, διάλεξε το καλύτερο σημείο» λένε εθελοντές πυροσβέστες που ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες από την πρώτη στιγμή.

Οι εθελοντές εξηγούν στην «Εφ.Συν.» ότι από εκείνο το σημείο ξεκινούσε μια δασώδης πευκόφυτη έκταση, με δύσκολη πρόσβαση, που οδηγούσε στην κορυφογραμμή του βουνού. Από κει η φωτιά μπορούσε να διασπαρεί προς διαφορετικές κατευθύνσεις ανάλογα με τον άνεμο. Οπως και έγινε.

Κάτοικοι της περιοχής αναζητούν απαντήσεις: για ποιον λόγο επιτρεπόταν για πολλές ώρες η κυκλοφορία αυτοκινήτων μέχρι την Αλμυρή και δεν είχε αποκλειστεί ήδη από τον Ισθμό; Αν άλλαζε ο αέρας και η φωτιά κινούνταν προς τα κάτω, θα καιγόταν ο κόσμος μέσα στα αυτοκίνητα; Γιατί δεν πήραμε ούτε ένα μήνυμα από την Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτακτης Ανάγκης 112; Γιατί δεν υπήρξε πρόβλεψη ανακοπής της φωτιάς σε μέρη με καλλιέργειες και όχι πεύκα, όπου μπορούσαν να μπουν πυροσβεστικά οχήματα αλλά ακολουθήθηκε το σχέδιο «τρέχω πίσω από τη φωτιά»; Τι θα γινόταν αν ο αέρας δεν μας έκανε τη χάρη, κρατώντας τη φωτιά ψηλά;

Η εκδοχή του εμπρησμού δεν έχει αποκλειστεί. Το υλικό από την κάμερα της δεξιάς πύλης του στρατοπέδου έχει περισυλλεγεί και ερευνάται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, όπως και υλικό από κάμερες παρακείμενων σπιτιών. Χωρίς να έχουν ακόμα απαντήσεις στο «γιατί;», κάτοικοι και μόνιμοι επισκέπτες, που είδαν σε ελάχιστες ώρες τις αγροτοκαλλιέργειές τους να χάνονται, παρηγοριούνται μόνο από το ότι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, αλλά αγωνιούν για την επόμενη μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σχετικά Άρθρα