Κάλυψαν τα πρόσωπά τους οι τηλεπαρουσιάστριες στο Αφγανιστάν

 Κάλυψαν τα πρόσωπά τους οι τηλεπαρουσιάστριες στο Αφγανιστάν

Γυναίκες παρουσιάστριες και ρεπόρτερ σε τηλεοπτικά κανάλια στο Αφγανιστάν βγήκαν σήμερα στον αέρα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, σύμφωνα με εντολή των Ταλιμπάν, μετά τη χθεσινή τους διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια της οποίας αψήφησαν το διάταγμα και εμφανίστηκαν μόνο με ένα μαντήλι που κάλυπτε τα μαλλιά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις από τους Ταλιμπάν, μετά την χθεσινή άρνηση των γυναικών παρουσιαστριών να υποταχθούν στους σκληρούς περιορισμούς στη ζωή και τα δικαιώματά του και εμφανίστηκαν σήμερα με χιτζάμπ και πέπλα που κάλυπταν το πρόσωπο σε δελτία ειδήσεων και άλλα προγράμματα σε δημοφιλή κανάλια όπως το TOLOnews, το Ariana Television, το Shamshad TV και το 1TV.

Η παρουσιάστρια του TOLOnews Φαρίνατα Σίαλ είπε στο BBC: «Δεν πειράζει που είμαστε μουσουλμάνοι, φοράμε χιτζάμπ, κρύβουμε τα μαλλιά μας, αλλά είναι πολύ δύσκολο για έναν παρουσιαστή να καλύπτει το πρόσωπό του για δύο ή τρεις συνεχόμενες ώρες και να μιλάει έτσι».

Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πίεση στους Ταλιμπάν για να ακυρώσουν το διάταγμα. «Θέλουν να διαγράψουν τις γυναίκες από την κοινωνική και πολιτική ζωή», είπε.

Σύμφωνα με τη διαταγή που έχει εκδοθεί από το Υπουργείο για την «Πρόληψη της Βίας και την Προώθηση της Αρετής» των Ταλιμπάν, όλες οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν εμφανίζονται δημόσια, διαφορετικά κινδυνεύουν να τιμωρηθούν.

Η συγκεκριμένη διαταγή επεκτάθηκε από χθες, Σάββατο, και στις εργαζόμενες σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Καθώς πολλές παρουσιάστριες αρχικά αρνήθηκαν να συμμορφωθούν, ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν είπε ότι θα μιλήσουν με τους διαχειριστές των καναλιών και τους κηδεμόνες των γυναικών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την πιθανότητα τιμωρίας.

Η Σόνια Νιάζι, παρουσιάστρια του TOLOnews, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP: «Αντισταθήκαμε και ήμασταν ενάντια στο να καλύψουμε τα πρόσωπά μας». Ωστόσο, είπε ότι το κανάλι πιέστηκε και ενημέρωσε τις γυναίκες παρουσιάστριες ότι θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες δουλειές ή να απολυθούν εάν δεν συμμορφωθούν. Ο αναπληρωτής διευθυντής του καναλιού, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook:«Είμαστε σε βαθιά θλίψη σήμερα».

Οι γυναίκες παρουσιάστριες της τηλεόρασης φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να σταματήσουν να εμφανίζονται στις κάμερες εντελώς, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της τηλεόρασης.

Πηγή: BBC

Βαγγέλης Μαρινάκης