Καλοκαίρι 2019: Η “προφητική” ανάρτηση Τσίπρα για τον Κοντολέοντα της ΕΥΠ

 Καλοκαίρι 2019: Η “προφητική” ανάρτηση Τσίπρα για τον Κοντολέοντα της ΕΥΠ

Λίγους μήνες μετά την επικράτηση Μητσοτάκη, ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία που άλλαξε την νομοθεσία προκειμένου να διοριστεί ο διοικητής της ΕΥΠ, ο παραιτηθείς Παναγιώτης Κοντολέων. Τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε εκφράσει έντονες ανησυχίες και τώρα στην Κουμουνδούρου μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις εκτιμούν ότι επιβεβαιώνονται.

Τον Αύγουστο του 2019 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε μέσω του προέδρου του πως η τροπολογία με την οποία ο Παναγιώτης Κοντολέων τοποθετήθηκε επικεφαλής της ΕΥΠ προϊδεάζει για καθεστωτικές πρακτικές αδιαφάνειας και λειτουργία που παραπέμπει σε αντιδημοκρατικές καταστάσεις του παρελθόντος.

Ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα social media είχε τότε επισημάνει ότι διοριζόμενος διοικητής της ΕΥΠ «δεν διαθέτει πτυχίο και άρα δεν κάλυπτε τα προσόντα που έθετε ο νόμος για να γίνει Διοικητής» εγκαλώντας την Ν.Δ πως «κατά τα άλλα η ΝΔ υπερασπίζεται δήθεν την «αριστεία» και την «αξιοκρατία». Σημείωσε μάλιστα πως «για να το κάνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης, άφησε σχεδόν 30 μέρες ακέφαλη την ΕΥΠ, διακινδυνεύοντας την εθνική ασφάλεια και εξευτελίζοντας τη χώρα και την Υπηρεσία διεθνώς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει από τότε τα σημαντικά ερωτήματα που ανέκυψαν και σήμερα φαίνεται να επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα. Είχε δηλώσει για τον πρωθυπουργό πως «ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι κάτι πολύ σοβαρό θα τον συνδέει, κάποια ισχυρή δέσμευση θα έχει με τον κ. Κοντολέοντα για να φθάνει σε αυτό το σημείο για χάρη του».

Επίσης πως η νομοθετική ρύθμιση «δίνει στον νέο Διοικητή ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες – τη δυνατότητα να τοποθετεί «συνδέσμους» της ΕΥΠ, χωρίς καμία ανακοίνωση, σε όποια δημόσια υπηρεσία επιθυμεί, υιοθετώντας καθεστωτικές πρακτικές που παραπέμπουν σε νοσηρές εποχές του παρελθόντος».

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκφράσει το ερώτημα:

  • «Ποιος αλήθεια είναι ο λόγος να δημιουργηθούν μυστικοί πυρήνες της ΕΥΠ μέσα σε όλες τις κρατικές δομές; Ποιον ακριβώς αισθάνεται την ανάγκη να ελέγχει μέσα στους δημόσιους οργανισμούς ή στα Υπουργεία με τοποτηρητές, ο νέος, κατά τα αλλά άριστος αλλά χωρίς πτυχίο Διοικητής;»

Τέλος τόνισε πως η Ν.Δ «με την τροπολογία αυτή αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς και μετατρέπει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ξανά σε ΚΥΠ».

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ:

Παναγιώτης Δρίβας