• 27 Νοεμβρίου, 2021

Κάλεσμα Μητσοτάκη στους Βρετανούς τουρίστες: Η Ελλάδα είναι υπέροχη χώρα, κάντε κράτηση για διακοπές, νομίζω ότι θα είναι Covid-free καλοκαίρι (vid)

 Κάλεσμα Μητσοτάκη στους Βρετανούς τουρίστες: Η Ελλάδα είναι υπέροχη χώρα, κάντε κράτηση για διακοπές, νομίζω ότι θα είναι Covid-free καλοκαίρι (vid)

Σε συνέντευξη του στο βρετανικό δίκτυο ITV, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς πως τα πάει η Ελλάδα με τα ποσοστά εμβολιασμών και τι θα έλεγε στους Βρετανούς τουρίστες, που θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα μας, απάντησε:

“Πρώτα απ’ όλα, ήταν μεγάλη η χαρά μας που υποδεχτήκαμε τους Βρετανούς τουρίστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είχαμε μια σχετικά πετυχημένη καλοκαιρινή σεζόν. Νομίζω ότι ήρθαν περίπου 2,5 εκατομμύρια βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα. Θα σας συνιστούσα να κάνετε κράτηση για τις διακοπές σας για το επόμενο έτος όσο το δυνατόν συντομότερα. Νομίζω ότι θα είναι ένα Covid-free καλοκαίρι.”

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΆ ΤΟ 7′.45”

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια πρόβλεψη είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης και για το καλοκαίρι του 2021, και πάλι τότε με στόχο να ενισχυθεί όσο δυνατόν περισσότερο ο τουρισμός. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι “αυτή τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με μια αύξηση των κρουσμάτων”, κάνοντας λόγο για ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο. Ανέφερε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου στον μέσο όρο της ΕΕ.

“Προφανώς, προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Πώς το κάνουμε αυτό; Έχουμε κάνει πιο δύσκολη την πρόσβαση των μη εμβολιασμένων στα εστιατόρια. Δεν μπορείτε δειπνήσετε σε εσωτερικό χώρο εστιατορίου στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή εάν είστε ανεμβολίαστος”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι στην Ελλάδα δε μπαίνει κανείς μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά σημείωσε ότι: “Φυσικά οι κανόνες ισχύουν για όλους.” Εξήγησε πως: “Βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στα τεστ. Έτσι, σε περίπτωση που θέλει κανείς να πάει για φαγητό σε εξωτερικό χώρο και είναι ανεμβολίαστος χρειάζεται αρνητικό τεστ.”

Εκτίμησε δε ότι, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού, αυτή η στρατηγική είναι αποτελεσματική.

“Ασφαλώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα της επιδημίας. Αλλά πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο: βλέποντας αυτή τη στιγμή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σχεδόν εννέα στους δέκα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι κρίμα άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν πήραν την απλή απόφαση να εμβολιαστούν”, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός και κατέληξε:

“Έχουμε λοιπόν μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της Αυστρίας, επιβάλλοντας ένα πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους.”