• 11 Μαΐου, 2021

Και lockdown και… φουλ έξοδος – 35.000 αυτοκίνητα πέρασαν τα διόδια – Πόσοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν (vid)

 Και lockdown και… φουλ έξοδος – 35.000 αυτοκίνητα πέρασαν τα διόδια – Πόσοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν (vid)

Τα μέτρα είναι… αυστηρά στα διόδια με τους άνδρες της Τροχαίας να πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους ζητώντας τα απαιτούμενα έγγραφα μετακίνησης από τους οδηγούς, ενώ πολλά είναι και τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε παράπλευρες των εθνικών δρόμων οδούς, σταματώντας όλους τους οδηγούς.

Η κίνηση είναι αυξημένη και στις δύο εξόδους Ελευσίνας και Αφιδνών και σύμφωνα με την Τροχαία, τη Μεγάλη Παρασκευή αναμένεται να κορυφωθεί.

Αρκετοί είναι οι συμπολίτες μας, που προσπαθούν να μεταβούν στην εργασία τους, ενώ υπάρχουν και αυτοί που επιμένουν να προσπαθούν να βρουν τρόπο να φύγουν από το κλεινόν άστυ και να πάνε στην επαρχία για το Πάσχα. Από την περασμένη Παρασκευή οι αστυνομικοί έχουν υποχρεώσει τουλάχιστον 1.500 οικογένειες να επιστρέψουν στην Αθήνα καθώς διαπιστώθηκε ότι προσπάθησαν να «εγκαταλείψουν» παράτυπα την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα πάντως με τον διοικητή Τροχαίας Αττικής, Σπύρο Λάσκο η έξοδος φέτος είναι διπλάσια από πέρυσι που ίσχυαν ακριβώς τα ίδια μέτρα.

Από τους δύο σταθμούς διοδίων σε Ελευσίνα κι Αφίδνες πέρασαν μέχρι χθες 35.000 αυτοκίνητα, την ώρα που πέρυσι την αντίστοιχη μέρα είχαν περάσει μόλις 16.000…

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πρόπερσι, που δεν είχαμε μπει στον κυκεώνα του κοροναϊού, είχαν περάσει από τα διόδια 75.000 οχήματα.

Κατ’εξαίρεση επιτρέπεται για πολύ συγκεκριμένους λόγους επιτρέπεται η μετακίνηση.

Ειδικότερα:

  • Μετακινούνται από και προς την εργασία, με την επίδειξη των εγγράφων και τον τρόπο που προβλεπόταν έως σήμερα.
  • Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.

Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

  • Μετακινούνται για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής
  • Μετακινούνται εφάπαξ σε μόνιμο τόπο κατοικίας.
  • Μεταβαίνουν σε κηδεία.
  • Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

Εξαιρείται προβλέπεται ακόμη για τη μετάβαση διαζευγμένων ή γονέων σε διάσταση, για τη διασφάλιση της επικοινωνίας με τα τέκνα τους.
Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Στην ΚΥΑ που εκδόθηκε προστέθηκε η δυνατότητα για υπερτοπική μετακίνηση, με έγγραφο από ιδιωτικά νοσοκομεία, αποκλειστικά σε περιπτώσεις έκτακτης, πχ. για χημειοθεραπείες.

Σημειώνεται ακόμη, πως δεν επιτρέπεται ο συνδυασμός των εγγράφων για μετακίνηση λόγω εργασίας με το Ε1 για μετάβαση σε μόνιμο τόπο κατοικίας.

Σημειώνεται τέλος, πως η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Σε περίπτωση βεβαίωσης παράνομης μετακίνησης, προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ και πρόστιμο 500 ευρώ σε περίπτωση εντοπισμού ψευδούς δήλωσης.