(Και) δικαστικός “πόλεμος” για τον Λιγνάδη- Παρέμβαση-έκπληξη από Πέτσα κατά της αποφυλάκισης- Προειδοποιεί με μηνύσεις ο πρ. υπουργός Δικαιοσύνης

 (Και) δικαστικός “πόλεμος” για τον Λιγνάδη- Παρέμβαση-έκπληξη από Πέτσα κατά της αποφυλάκισης- Προειδοποιεί με μηνύσεις ο πρ. υπουργός Δικαιοσύνης

Τα πανό εναντίον της αποφυλάκισης Λιγνάδη και η ανάγνωση του σχετικού ψηφίσματος του ΣΕΗ έγιναν ο κανόνας των θερινών θεατρικών παραστάσεων αλλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα, η καχυποψία περισσεύει και το θέμα έχει ξεφύγει με βαρύτατους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων – και μάλιστα σε έντονο ύφος- μιλά για «δημόσια και υποκινούμενη για πολιτικές σκοπιμότητες προσβολή και διαπόμπευση της Προέδρου και των δικαστών» , «πρωτοφανή κομματική τοποθέτηση» χαρακτήρισε την ανακοίνωση ο πρώην πρόεδρος της ΕΝΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης . Ακόμη και ο «διάλογος» δια ανακοινώσεων των δικαστών επηρεάζεται από το πνεύμα της σοσιαλμιντιακής συνθηματολογίας.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών κλιμακώνει τις αντιδράσεις του σχετικά με την υπόθεση, ενώ την Δευτέρα 25/7 λήγει η 10ήμερη προθεσμία για τυχόν παρέμβαση ως προς την απόφαση της αποφυλάκισης παρά την καταδικαστική πρωτόδικα απόφαση για δύο βιασμούς.

Στην Καλαμάτα το βράδυ της Παρασκευής (15/7) την αντίδρασή τους εξέφρασαν χορευτές από τη σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας ξεδιπλώνοντας σχετικό πανό, με αποτέλεσμα την αποχώρηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, που ήταν παρούσα στην εκδήλωση. Όπως μετέδωσε το eleftheriaonline, δημοσιεύοντας και τη σχετική φωτογραφία, μετά τη λήξη της εναρκτήριας παράστασης αναρτήθηκε πανό που ανέγραφε «Rapists must be in jail», δηλαδή «Οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλακή». Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, λίγο πριν την ανάρτηση του εν λόγω πανό, έχοντας προφανώς πληροφόρηση για αυτή τη διαμαρτυρία τόσο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, όσο και ο υφυπουργός Νίκος Γιατρομανωλάκης αποχώρησαν από το Μέγαρο Χορού.

Το messinialive αποκάλυψε ότι ο εικονιζόμενος χορευτής είναι ο Πάνος Μαλακτός των Peeping Tom, ο οποίος μόλις ολοκληρώθηκε η καθιερωμένη υπόκλιση της παράστασης, ξεδίπλωσε και έδειξε στο κοινό το πανό. Και αυτό το site πάντως επισημαίνει πως η αστυνομική συνοδεία των δύο υπουργών ενημερώθηκε πως κάποιος θα διατύπωνε δημόσια μέσα στην αίθουσα τη διαμαρτυρία του για την έκβαση της δίκης Λιγνάδη.

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Υπουργείου

Υπουργείο Πολιτισμού και ΣΥΡΙΖΑ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την αποχώρηση της Λίνας Μενδώνη από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, όπου είχε αναρτηθεί πανό που έγραφε στα αγγλικά «οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλακή».

Στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να μην παραστεί στην πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, αναφέρεται ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. «Ήταν απολύτως συνειδητή επιλογή, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία της την εργαλειοποίηση του Πολιτισμού», σημειώνεται χαρακτηριστικά αναφορικά με την απόφαση της Λίνας Μενδώνη να αποχωρήσει. Και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει τις θεατρικές σκηνές σε λαϊκά δικαστήρια. Σε αυτόν τον κατήφορο δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε».

Η δήλωση Κατρούγκαλου

Ερωτηματικά προκάλεσε η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου, νωρίτερα το πρωί, στον Σκάϊ, όπου εξήγησε πως η μεν διάταξη για την δυνατότητα του δικαστηρίου -ως μόνο αρμόδιο- να αποφασίζει την αναστολή εκτέλεσης ποινής προϋπήρχε (από το 1934 όπως εξήγησε σε ανάρτησή του ο Χάρης Καστανίδης), αλλά επί υπουργίας του Μιχάλη Καλογήρου (ΣΥΡΙΖΑ) έγινε υποχρεωτική.

Την δήλωση Κατρούγκαλου μετέδωσε η “Ομάδα Αλήθειας” της Ν.Δ για να αναγκαστεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών να κάνει διευκρίνηση:

ΣΥΡΙΖΑ κατά Μενδώνη

«Η δίκαιη αντίδραση των ανθρώπων του πολιτισμού για τον βιαστή Λιγνάδη χαρακτηρίζεται εργαλειοποίηση του πολιτισμού από την κα Μενδώνη. Η κα Μενδώνη συνεχίζει να προσβάλει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Βλέπει παντού το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Δυστυχώς για αυτήν δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ΣΥΡΙΖΑ για να έχει κατανοήσει τον βρώμικο ρόλο της. Όπως φάνηκε στην Καλαμάτα, δεν χρειάζεται να είναι καν απ’ την Ελλάδα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, αναφορικά με το περιστατικό στην Καλαμάτα.

Επίδαυρος: Σήκωσαν πανό

Το βράδυ του Σαββάτου (16/7) στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου σηκώθηκαν δύο πανό που σχημάτιζαν τη φράση «Βιαστής είναι», ενώ σε άλλες θεατρικές παραστάσεις και φεστιβάλ διαβάστηκε η ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) μέσα από την οποία εκφράζεται η αντίθεσή του στην αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη. Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν την έναρξη της παράστασης «Πέρσες» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στο θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, θεατές σήκωσαν πανό με σύνθημα «Βιαστής είναι».

Διένεξη δικαστών

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ένα δελτίο Τύπου σε επιθετικούς τόνους. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για “τη συνεχιζόμενη δημόσια προσβολή της προσωπικότητας της Προέδρου του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών – Ωμή και υποκινούμενη απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης σε εκκρεμή υπόθεση μετά την έκδοση απόφασης σε πρώτο βαθμό”

Η ανακοίνωση:

Σχετικά με τις επικρίσεις σε βάρος των Μελών της Συνθέσεως του Μικτού Ορκωτού 

Δικαστηρίου Αθηνών για εκδοθείσα απόφαση

«Το τι είναι δίκαιο και τι άδικο είναι συνήθως αντικείμενο διαφωνίας σε μία κοινωνία»: 
John Rawls
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει τα ακόλουθα:
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρείται, έντονα, το φαινόμενο της επίκλησης  του
κοινού περί δικαίου αισθήματος. Η επίκληση και αξιοποίηση του γενικού αισθήματος
Δικαιοσύνης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, γιατί πολύ εύκολα μπορούμε  να οδηγηθούμε σε
εκτροπή προς τα λαϊκά δικαστήρια και την πυρά για τις «μάγισσες» της κάθε εποχής.
Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση και παράλληλα την
υποχρέωση της έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών. Συνεπώς, οι «ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ» των τηλε-
δικαστών και των τηλε-εισαγγελέων, που «εκδίδονται» με  φήμες, εικασίες και σχόλια της
καθημερινότητας, παραβιάζοντας κάθε έννοια του τεκμηρίου αθωότητας και προηγούνται
των αποφάσεων των Δικαστηρίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνες σε μία ευνομούμενη
πολιτεία.
Μόνη σταθερή εγγύηση προστασίας έναντι των άνω φαινομένων αποτελεί το Κράτος
Δικαίου και οι θεσμοί του, μεταξύ αυτών δε η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, η οποία εκδίδει τις
αποφάσεις της με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και τα νόμιμα αποδεικτικά μέσα, που
αναγνωρίζουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι και όπως επιτάσσουν οι θεμελιώδεις αρχές της
Δίκαιης Δίκης και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων.

Η απάντηση Σεβαστίδη:

Σεβαστίδης για ανακοίνωση ΕνΔΕ: Πρωτοφανής κομματική τοποθέτηση που φτάνει τα όρια θεσμική αμετροέπειας

«Η χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης είναι μια πρωτοφανής στα χρονικά κομματική τοποθέτηση. Χρειάστηκε πολλές φορές στο παρελθόν να υπερασπιστούμε συναδέλφους από την στοχοποίηση που δέχτηκαν σε προσωπικό επίπεδο από πολιτικούς και δημοσιογράφους. Οι ανακοινώσεις μας δεν έλαβαν ποτέ τον χαρακτήρα συλλήβδην πολιτικής καταδίκης, προφανώς διότι δεν είναι αυτός ο ρόλος της Ένωσης.

Σήμερα, ξεκάθαρα πλέον, η πλειοψηφία λαμβάνει θέση επιθετική εναντίον όλων των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και μάλιστα φτάνει στα ακραία όρια θεσμικής αμετροέπειας, με το να καλεί τα πολιτικά κόμματα να λάβουν θέση.

Η χθεσινή ανακοίνωση έχει ωστόσο ένα θετικό στοιχειό. Δε μιλάει με μισόλογα, αλλά δείχνει απροσχημάτιστα τη νέα αντίληψη που θα κυριαρχήσει και θα καταστήσει τη μεγαλύτερη δικαστική ένωση έναν συνδικαλιστικό βραχίονα συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Αυτού του χώρου που πριν μια εβδομάδα το δελτίο τύπου ντράπηκε να ονομάσει, όταν υπουργός της κυβέρνησης καταλόγισε σκοπιμότητες στο βούλευμα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου για την Novartis, χυδαιολογώντας σε βάρος ανώτατων δικαστών».

Έκπληξη η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα

Ξεκάθαρη ήταν η στάση του κ. Πέτσα σε ότι αφορά τις αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη.
Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» τόνισε ότι «…θέλει δεν θέλει κανείς να το πιάσει αυτό, είναι πολιτικό θέμα. Το νομικό ζήτημα είναι άλλοι αρμόδιοι να το πιάσουν. Αυτό που δεν μπορεί να ανεχθεί η ελληνική κοινωνία, αυτό που δεν θέλει είναι κάποιος που έχει καταδικαστεί για βιασμό να είναι εκτός φυλακής και να είναι ελεύθερος. Τώρα, να έχουμε ένα πανό σε ένα αρχαίο θέατρο ή στον Λευκό Πύργο, αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνο».

Απειλεί με μηνύσεις ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, με ανάρτησή του στα social media προειδοποιεί πως θα υποβάλει μηνύσεις σε όσους εμπλέκουν δικό του νόμο στην αναστολή εκτέλεσης ποινής του Δημήτρη Λιγνάδη.

Όμως, ο κ. Καλογήρου αναφέρεται σε δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης και όχι στον συνήγορο του Λιγνάδη, γνωστό ποινικολόγο Αλέξη Κούγια που σε επανειλημμένης δημόσιες παρεμβάσεις του επικαλέστηκε αυτό το επιχείρημα.

Συγκεκριμένα ο Μιχάλης Καλογήρου αναφέρει:

«Η διάταξη για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής ισχύει από το 2010 και παραμένει ίδια.
Όποιος δημοσιογράφος της ” Ενημέρωσης 108 ” επιλέγει, αντί να ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες, να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και να συνδέει την αποφυλάκιση Λιγνάδη με δήθεν νόμο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να το υποστηρίξει και στη Δικαιοσύνη.
Όποιος δημοσιογράφος της «Ενημέρωσης 108» επιλέγει, αντί να ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες, να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις και να συνδέει την αποφυλάκιση Λιγνάδη με δήθεν νόμο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να το υποστηρίξει και στη Δικαιοσύνη».

Σεραφείμ Κοτρώτσος