Και άλλοι πολιτικοί, πλην Ανδρουλάκη, έγιναν στόχοι του σκοτεινού συστήματος παρακολουθήσεων της ΕΥΠ- Πληροφορίες πώς μεταξύ αυτών ήταν και υπουργοί!- Δρομολογούν εξελίξεις οι αποκαλύψεις της “Καθημερινής”

 Και άλλοι πολιτικοί, πλην Ανδρουλάκη, έγιναν στόχοι του σκοτεινού συστήματος παρακολουθήσεων της ΕΥΠ- Πληροφορίες πώς μεταξύ αυτών ήταν και υπουργοί!- Δρομολογούν εξελίξεις οι αποκαλύψεις της “Καθημερινής”

Τουλάχιστον 7-8 πολιτικά πρόσωπα, κατά άλλες πληροφορίες ίσως και 15, έπεσαν θύματα των “νόμιμων επισυνδέσεων” της ΕΥΠ, μία παράμετρος που αναδεικνύεται από την “Καθημερινή” και έρχεται να δημιουργήσει εύλογα ερωτηματικά για το πόσο εκτεταμένο ήταν το “σκοτεινό σύστημα” των παρακολουθήσεων που είχε εγκαταστήσει ο πρώην διοικητής της υπηρεσίας Παναγιώτης Κοντολέων.

Σύστημα που, όπως φαίνεται από τις πληροφορίες που δημοσιεύονται και δεν έχουν διαψευσθεί, έδρασε μέσω “μιας ΕΥΠ εκτός ΕΥΠ”, ήτοι της διαβόητης ΚΕΤΥΑΚ που έχει έδρα στην Αγία Παρασκευή( και όχι στο κεντρικό κτίριο της Λεωφόρου Κατεχάκη). Μέσω αυτής, όπως γράφει η “Καθημερινή”, ενοικιάστηκε από την Intellexa η παροχή υπηρεσιών με το κακόβουλο λογισμικό Predator, ενώ, παράλληλα, η κεντρική υπηρεσία συνέχιζε τις υποκλοπές και με τον “παραδοσιακό” τρόπο των συνακροάσεων.

Πληροφορίες του libre αναφέρουν πως στην περίπτωση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, και πιθανότατα σε πολλές άλλες, στα χέρια της εισαγγελέως κ. Βλάχου έφτανε το αίτημα- εντολή του Π. Κοντολέοντα, χωρίς καν επαρκή αιτιολογία, σε ορισμένες δε περιπτώσεις χωρίς καν το όνομα του προσώπου που θα παρακολουθούνταν, παρά μόνο ο αριθμός του τηλεφώνου του!

Στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες και ονόματα ορισμένων εκ των πολιτικών που ετέθησαν σε καθεστώς παρακολούθησης. Θα αποτελέσει πολιτική “πυρηνική έκρηξη”, εφόσον επιτραπεί να γίνει έρευνα σε βάθος, εάν επαληθευτεί πως μεταξύ των “στόχων” της ΕΥΠ του κ. Κοντολέοντα ήταν ακόμα και υπουργός/οί της κυβέρνησης, κάτι που ως πληροφορία έχει περιέλθει σε γνώση των θυμάτων.

Η αποκάλυψη της “Καθημερινής”

Η «Καθημερινή» δημοσιεύει πληροφορίες για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών τουλάχιστον επτά – οκτώ πολιτικών από την ΕΥΠ μέσω «νόμιμης» επισύνδεσης, οι οποίες για να διαπιστωθούν θα πρέπει οι αρμόδιοι να προχωρήσουν σε αναδρομική έρευνα επί των διατάξεων άρσης απορρήτου της Υπηρεσίας. Πρέπει, δηλαδή, να ερευνηθούν μία προς μία οι χιλιάδες εντολές περί άρσης απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας που υπέγραψε η εισαγγελέας της ΕΥΠ κ. Βλάχου.

Θεωρητικά κάτι τέτοιο είναι εφικτό και θεσμικά αναγκαίο. Μόνο έτσι να χυθεί άπλετο φως, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός και απαιτούν σύσσωμη η αντιπολίτευση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και, φυσικά, οι πολίτες. Πρακτικά είναι πολύ δύσκολο και πολιτικά αμφίβολης εξέλιξης. Κι αυτό διότι πρέπει να δωθούν όλες οι δυνατότητες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί, κυρίως, όμως, πρέπει να αφεθεί να κάνει πλήρως την δουλειά της η ΑΔΑΕ που, ακόμα και τώρα, δεσμεύεται από την τροπολογία που ψήφισε πριν ένα χρόνο η κυβέρνηση.

Αυτή είναι, άλλωστε, και μια μεγάλη αντίφαση μέσα στην γενικότερη αμηχανία των κυβερνητικών στελεχών. Καλούν τον Νίκο Ανδρουλάκη να σπεύσει να ενημερωθεί “δια ζώσης”, όταν λόγω της τροπολογίας που πέρασε η κυβέρνηση, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται! Και, από την άλλη, εγείρεται και ένα νέο ζήτημα που θα φανεί το επόμενο διάστημα: γιατί έχει δικαίωμα να ενημερωθεί με μία τέτοια συνοπτική και παράτυπη (λόγω της τροπολογίας) διαδικασία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και δεν το έχει ο Θανάσης Κουκάκης, ή οποιοδήποτε άλλο πολιτικό πρόσωπο προκύψει ενδεχομένως πως έγινε στόχος των “νόμιμων επισυνδέσεων” της ΕΥΠ;

Ο Γιάννης Σουλιώτης γράφει στην “Καθημερινή”, επίσης, πως αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι σε κλειστές συσκέψεις για σοβαρές αστυνομικές έρευνες, υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν υπονοήσει ότι υπήρχε η δυνατότητα υποκλοπής μηνυμάτων που αντάλλασαν μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών πρόσωπα-στόχοι, δυνατότητα που δεν έχουν τα γνωστά συστήματα επισύνδεσης της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., τα οποία δεν μπορούν να ακούσουν συνομιλίες ή να διαβάσουν μηνύματα από WatsApp και viber.

«Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο σύστημα παρακολουθήσεων παραμένει στην κυριότητα ιδιωτικής εταιρείας με την ΕΥΠ και έναν μικρό αριθμό προσώπων να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του λογισμικού έναντι αντιτίμου. Το Predator, λένε, δεν αγοράστηκε αλλά νοικιάστηκε για συγκεκριμένο διάστημα» διαβάζουμε στο δημοσίευμα στο οποίο τίθεται το ερώτημα ποιος έκανε την «επένδυση» στο παράνομο λογισμικό και αν αγόραζαν δεδομένα η ΕΥΠ ή άλλη υπηρεσία ή και κάποιος ιδιώτης, που εμφανιζόταν να τις εκπροσωπεί.

Σχετικά Άρθρα