• 17 Ιανουαρίου, 2021

Κ. Μίχαλος: Μέσα Οκτωβρίου θα δούμε τα πάρα πολύ αρνητικά μεγέθη στον τουρισμό

 Κ. Μίχαλος: Μέσα Οκτωβρίου θα δούμε τα πάρα πολύ αρνητικά μεγέθη στον τουρισμό

Τεράστια προβλήματα επιβίωσης θα αντιμετωπίσουν οι μικρές οικονομίες των περιφερειακών τουριστικών προορισμών τον Χειμώνα, δεν εισακούστηκε η πρότασή μας για μεγάλο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού και η απουσία επαρκών τεστ «κλείνει» ξανά τον τουρισμό που αποτελεί ως το 90% αυτών των οικονομιών, πρέπει να είμαστε πραγματιστές με αυτό που αντιμετωπίζουμε, τόνισε o πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ, Κώστας Μίχαλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Στην πραγματική οικονομία είναι τεράστια τα προβλήματα από την πανδημία και χρειάζεται πραγματισμός, συνέχισε, πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο προσπαθούν να περάσουν μήνυμα αισιοδοξίας για το 2021, αλλά δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι η παγκόσμια αυτή κρίση έχει θίξει βάναυσα την παγκόσμια οικονομία, την ζήτηση και την προσφορά. Είναι εξαιρετικά αξιοπερίεργο ότι ευημερούν οι χρηματιστηριακοί δείκτες, όπως βλέπουμε σε ΗΠΑ και αλλού, όταν έχει καταρρεύσει η πραγματική οικονομία, είπε ο κ. Μίχαλος, όταν η εμπειρία του 1929 δείχνει ότι η ανάκαμψη ήρθε έξι χρόνια μετά, το 1935.

Στην Ελλάδα η μονοκαλλιέργεια του θερινού τουριστικού κλάδου απαιτεί σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, η «βαριά βιομηχανία μας» να επιμηκυνθεί ως προς τον χρόνο λειτουργίας της, με άλλους τρόπους: αγροτοδιατροφικό τουρισμό, τουρισμό τρίτης ηλικίας (και αυτό σημαίνει δημόσια Κέντρα Υγείας και δημόσια Νοσοκομεία εκτός των μεγάλων πόλεων), κτλ. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε σοβαρές δομές Υγείας σε νησιωτικές περιοχές, τονισε ο ίδιος.

Εξάλλου, αναφερόμενος στα μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Μίχαλος αρχικά τόνισε ότι το κόστος της διενέργειας των τεστ δεν είναι λογικό να το αναλαμβάνουν ασφαλισμένοι ή οι εργοδότες τους, τα Επιμελητήρια δέχονται ήδη παράπονα και καταγγελίες για απροθυμία διενέργειας τεστ από το δημόσιο σύστημα Υγείας, δεδομένου του υψηλού κόστους στους ιδιώτες.