• 11 Μαΐου, 2021

Johnson&Johnson: Κάλεσε τις άλλες εταιρίες να διερευνήσουν τους κινδύνους θρόμβωσης

 Johnson&Johnson: Κάλεσε τις άλλες εταιρίες να διερευνήσουν τους κινδύνους θρόμβωσης

Να μελετήσουν από κοινού τους κινδύνους εμφάνισης θρόμβων στο αίμα κάλεσε η Johnson & Johnson τις άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, που παράγουν εμβόλια κατά του Covid-19, σύμφωνα με όσα μεταδίδει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη άτομα με γνώση του θέματος.

Η AstraZeneca, που πρώτη βρέθηκε αντιμέτωπη με τη δυσπιστία πολλών χωρών λόγω των σπάνιων θρομβοεμβολικών επεισοδίων, φέρεται ότι συμφώνησε να συμμετάσχει σε αυτή την κοινή προσπάθεια, ενώ η Pfizer και η Moderna, που παράγουν εμβόλια τύπου MRNA αρνήθηκαν, λέγοντας ότι τα δικά τους εμβόλια φαίνονται ασφαλή.

Την περασμένη εβδομάδα ο ΕΜΑ έκανε γνωστό ότι διερευνά κάποια σπάνια θρομβοεμβολικά επεισόδια, που παρουσιάστηκαν σε τέσσερα άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ. Έπειτα απ’ αυτά ήταν που, σύμφωνα με τη WSJ, η φαρμακοβιομηχανία άρχισε να προσεγγίζει τις άλλες κατασκευάστριες εμβολίων.

Ήταν όμως η απόφαση των αμερικανικών υγειονομικών αρχών την περασμένη Τρίτη, να σταματήσουν τη χρήση του εμβολίου Johnson & Johnson για τουλάχιστον μερικές ημέρες, που προκάλεσε μεγαλύτερη αναστάτωση, μετά την εμφάνιση θρόμβων σε έξι γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, η Pfizer και η Moderna αρνήθηκαν επίσης να συμμετάσχουν, επειδή έκριναν ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επαναλάβουν τις προσπάθειες που ήδη κάνουν οι υγειονομικές υπηρεσίες και εταιρείες, οι οποίες διερευνούν την αιτία των σπάνιων αυτών θρομβώσεων.

Επιπλέον, φέρονται να σημείωσαν, ότι η συγκεκριμένη ανεπιθύμητη ενέργεια δεν έχει αναφερθεί από εκείνους που έλαβαν τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.

Οι εταιρείες J&J, AstraZeneca, Pfizer και Moderna δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για σχόλιο, αναφέρει το Reuters.