• 7 Μαΐου, 2021

Johnson & Johnson: Aνατροπή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας – Καθυστερούν οι παραδόσεις εμβολίων μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ

 Johnson & Johnson: Aνατροπή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας – Καθυστερούν οι παραδόσεις εμβολίων μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ

Απανωτές είναι οι εξελίξεις μετά την απόφαση των ΗΠΑ να παγώσει τη χορήγηση του μονοδοσιακού εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ λόγω περιστατικών θρομβώσεων σε έξι γυναίκες. Οι δύο ομοσπονδιακές αρχές (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της J&J σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και θα παροτρύνουν τις Αρχές των πολιτειών να κάνουν το ίδιο, αναφέρουν οι New York Times.

Αμέσως μετά από αυτήν την εξέλιξη η εταιρεία ανακοίνωσε πώς θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων στην Ευρώπη.

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην Ευρώπη, η οποία στηρίζει πολλά στο εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμού.

Σε στάση αναμονής βρίσκεται η Γερμανία, με το υπουργείο Υγείας να αναφέρει ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα ετοιμάζεται να παραλάβει αύριο τις πρώτες δόσεις της Johnson & Johnson.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους μόλις χτες Δευτέρα κατά την τακτική ενημέρωση ανέφερε ότι «την Τετάρτη 14/4 επαναλαμβάνουμε τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson» και πρόθεση των Αρχών ήταν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19/4.

Συνολικά, κατά τον ίδιο και την ενημέρωση της προηγούμενης εβδομάδας, «περιμένουμε από την εταιρεία Johnson & Johnson μια μικρή παραλαβή εντός του Απριλίου, 70.000 δόσεις, 300.000 δόσεις εντός του Μαΐου και τον Ιούνιο 960.000 δόσεις εμβολίων».

Από τα παραπάνω εύκολα συνάγει κανείς ότι καθώς το εμβόλιο είναι μονοδοσικό, η αρνητική από τις ΗΠΑ εξέλιξη για το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να «αφαιρέσει» από τους σχεδιασμούς της Ελλάδας την δυνατότητα εμβολιασμού 1.330.000 πολιτών, δηλαδή να αφαιρέσει ένα ποσοστό άνω του 10% από τον εμβολιασμένο πληθυσμό, την ώρα που επιδιώκεται εναγωνίως να επιτευχθεί «ανοσία της αγέλης» που απαιτεί ποσοστά της τάξης του 60%-70%.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της απώλειας, σήμερα η Ελλάδα προσεγγίζει το 1.500.000 εμβολιασμένους (έστω με μία δόση) πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι έχει εντοπίσει τέσσερα σοβαρά περιστατικά ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια από το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Τα περιστατικό βρίσκονται υπό διερεύνηση.