• 24 Οκτωβρίου, 2021

Ιταλία – Κάρλες Πουτζντεμόν: Αποφυλακίστηκε ο Καταλανός ηγέτης

 Ιταλία – Κάρλες Πουτζντεμόν: Αποφυλακίστηκε ο Καταλανός ηγέτης

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας και νυν ευρωβουλευτής Κάρλες Πουτζντεμόν αποφυλακίστηκε και αν το επιθυμεί, μπορεί να αναχωρήσει από την Ιταλία. Αυτό αποφάσισαν οι δικαστικοί της Σαρδηνίας, εν αναμονή της πρώτης ακροαματικής διαδικασίας, στις 4 Οκτωβρίου, με αντικείμενο το αν θα πρέπει να εκδοθεί στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισής του, ο Πουτζντεμόν δεν υποχρεούται να είναι παρών στην ακροαματική αυτή διαδικασία, η οποία δεν αναμένεται να είναι και η τελευταία.

Την Παρασκευή, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει, αρχικά, ότι ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας που κατηγορείται για ανταρσία σχετικά με τη διοργανώση του δημοψηφίσματος του 2017 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας θα έπρεπε να παραμείνει υποχρεωτικά στη Σαρδηνία.Το εφετείο της πόλης Σάσαρι, όμως, τελικά ακολούθησε μια λιγότερο αυστηρή γραμμή, έστω και αν κατέστησε σαφές ότι η σύλληψή του, την Πέμπτη το βράδυ, δεν μπορεί να θεωρηθεί παράνομη.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν συνελήφθη -βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος που έχει εκδοθεί από την Ισπανία- το βράδυ της Πέμπτης, κατά την άφιξή του στην Σαρδηνία, όπου αναμενόταν να λάβει μέρος σε πολιτιστικό φεστιβάλ.

Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε αφαιρέσει από τον Καταλανό ηγέτη την ασυλία που απολάμβανε από το 2019.

Η ισπανική Δικαιοσύνη τον κατηγορεί για ανταρσία, καθώς διατείνεται πως συνέβαλε στην οργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία το 2017 που κηρύχθηκε παράνομο από τα δικαστήρια.