• 20 Απριλίου, 2021

Ιταλία: 401 θάνατοι και 23.832 νέα κρούσματα – Eξετάζει εμβολιασμό με το Sputnik V

 Ιταλία: 401 θάνατοι και 23.832 νέα κρούσματα – Eξετάζει εμβολιασμό με το Sputnik V

Η Ιταλία ανέφερε 401 νέους θανάτους λόγω κοροναϊού το Σάββατο, από 386 την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων λοιμώξεων μειώθηκε σε 23.832 από 25.735 την προηγούμενη ημέρα.

Συνολικά, στην χώρα έχουν καταγραφεί 104.642 θάνατοι που συνδέονται με την COVID-19 από την εμφάνισή της τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία και το έβδομο υψηλότερο στον κόσμο. Η χώρα έχει αναφέρει 3,35 εκατομμύρια λοιμώξεις μέχρι σήμερα.

Οι ασθενείς στο νοσοκομείο με COVID-19 – μη συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε ΜΕΘ – ανήλθαν σε 27.061 το Σάββατο, από 26.858 την προηγούμενη ημέρα.

Υπήρχαν 243 νέες εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σε σύγκριση με 244 την Παρασκευή. Ο συνολικός αριθμός των ασθενών εντατικής θεραπείας αυξήθηκε σε 3.387.

Σκέψεις για το Sputnik V

Παράλληλα, το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων Lazzaro Spallanzani της Ρώμης πρόκειται να τεθεί εντός των προσεχών ημερών «επί τάπητος» η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, η περιφέρεια του Λάτιο.

«Σε λίγες ημέρες θα υπογραφεί η σχετική συμφωνία, ασφαλώς εν αναμονή της σχετικής άδειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)» ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ο περιφερειάρχης του Λατίου, Νικόλα Τζινγκαρέτι.

«Πρόκειται για μια καλή είδηση, η οποία μας επιτρέπει να κάνουμε ένα άλμα σε ότι αφορά την ανάγκη προμήθειας εμβολίων» προσέθεσε ο Ιταλός περιφερειάρχης.

Τον Φεβρουάριο, το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων Lazzaro Spallanzani είχε γνωμοδοτήσει θετικά σε αναφορά του προς το ιταλικό υπουργείο Υγείας ως προς την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, είχε δηλώσει το βράδυ της Παρασκευής αναφορά με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πως τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναμείνουν το «πράσινο φως» του ΕMA -αλλά ότι αν δεν υπάρξει μία κοινή ευρωπαϊκή οδηγία και στρατηγική, η κάθε χώρα μπορεί και να προχωρήσει αυτόνομαπρος την προμήθειά του.

Από γερμανικής πλευράς, και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, επισήμανε πως τάσσεται υπέρ της συμφωνίας με την Ρωσία για την προμήθεια του Sputnik V. «Είμαι πολύ υπέρ του να το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο, αν η ΕΕ δεν κάνει κάτι» επισημαίνει.

Το ρωσικό Ταμείο άμεσων επενδύσεων (RDIF) έχει ήδη ανακοινώσει πως έχει καταλήξει σε συμφωνίες παραγωγής του εμβολίου κατά της Covid-19, Sputnik V, «με εταιρείες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας», εν αναμονή της έγκρισής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το εμβόλιο Sputnik V έχει ήδη εγκριθεί σε 54 χώρες.

Με πληροφορίες: ΑΜΠΕ, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, CNN