• 29 Ιουλίου, 2021

Ισραήλ: Μπένετ κατά Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα με φόντο την εκλογή Ραϊσί

 Ισραήλ: Μπένετ κατά Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα με φόντο την εκλογή Ραϊσί

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ σχολίασε σήμερα, Κυριακή, ότι η εκλογή του υπερσυντηρητικού Εμπραχίμ Ραϊσί στην προεδρία του Ιράν αποτελεί «την τελική αφύπνιση» για τον κόσμο, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο Μπένετ δήλωσε, μία ημέρα μετά την εκλογή Ραϊσί, ενός σκληροπυρηνικού δικαστή εναντίον του οποίου οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να επανεξετάσουν τις συνομιλίες που διεξάγουν στη Βιένη για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ έχει επανειλημμένα ζητήσει την εξάλειψη του κράτους του Ισραήλ. Το 2018, περιέγραψε τη χώρα ως «καρκινικό όγκο» που έπρεπε να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Το Ιράν εμπλουτίζει επί του παρόντος ουράνιο στα υψηλότερα επίπεδα από ποτέ -αν και εξακολουθεί να είναι λιγότερο από αυτό που χρειάζεται για την κατασκευή όπλων πυρηνικής ποιότητας.

Στο μεταξύ την Κυριακή συναντήθηκαν εκ νέου οι διαπραγματευτές της Βρετανίας, της Κίνας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και του Ιράν προκειμένουν να ζητήσουν «πώς θα προχωρήσουν», όπως δήλωσε ο Ρώσος απεσταλμένος Μιχαήλ Ουλιάνοφ, ενώ διπλωματικές πηγές δήλωσαν πως σημειώθηκε πρόοδος για την ανανέωση της συμφωνίας.

Ορισμένοι διπλωμάτες εξέφρασαν την ανησυχία του ότι η εκλογή στο Ιράν του προέδρου Ebrahim Raisi θα μπορούσε να περιπλέξει την πιθανή επιστροφή στη συμφωνία.

Ο Ενρίκε Μόρε, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προεδρεύει της τελικής συνάντησης του έκτου γύρου συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας, Κίνας, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιράν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί».

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο σε ορισμένα τεχνικά ζητήματα», πρόσθεσε ο Μόρα. Έχουμε τώρα μεγαλύτερη σαφήνεια σε τεχνικά έγγραφα – όλα αυτά είναι αρκετά περίπλοκα – και αυτή η σαφήνεια μας επιτρέπει να έχουμε επίσης μια μεγάλη εικόνα για τα πολιτικά προβλήματα».

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία υπεγράφη το 2015 στη Βιένη από το Ιράν και την Ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία). Βάσει αυτής η Τεχεράνη δεσμεύθηκε να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων εναντίον της.

Όμως οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από αυτή το 2018 υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και επανέφεραν τις κυρώσεις. Από τον Απρίλιο έχουν ξεκινήσει στην αυστριακή πρωτεύουσα συνομιλίες υπό την αιγίδα της ΕΕ και με την έμμεση συμμετοχή της Ουάσινγκτον για την αναβίωση της συμφωνίας.

Αν και ο Ραϊσί προέρχεται από το πολιτικό κίνημα που είναι εχθρικό προς τις ΗΠΑ και απορρίπτει τη Δύση, στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε τονίσει ότι προτεραιότητά του αποτελεί η άρση των κυρώσεων προκειμένου να εξέλθει το Ιράν από την ύφεση.

Οι διαπραγματευτές έχουν εκτιμήσει ότι η εκλογή του δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες που διεξάγονται.