• 18 Ιουνίου, 2021

Ισραήλ: Ανοίγουν ξανά τα σύνορα για μικρές ομάδες τουριστών

 Ισραήλ: Ανοίγουν ξανά τα σύνορα για μικρές ομάδες τουριστών

Το Ισραήλ άνοιξε και πάλι την Κυριακή τα σύνορά του στους ξένους τουρίστες, έπειτα από τη μείωση των κρουσμάτων COVID-19, θα χρειαστεί όμως ακόμη χρόνος προκειμένου να αρχίσουν να έρχονται επισκέπτες και να αναζωογονηθεί η τουριστική βιομηχανία. Στη βάση της χαλάρωσης των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω κοροναϊού, η κυβέρνηση προχώρησε στο σχέδιό της να αρχίσει να επιτρέπει την είσοδο μικρών ομάδων τουριστών, από χώρες που χρησιμοποιούν εμβόλια τα οποία έχει εγκρίνει.

Ξένες αεροπορικές εταιρίες επαναλαμβάνουν επίσης τις πτήσεις που είχαν αναστείλει, όταν οι Παλαιστίνιοι είχαν αρχίσει να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ αυτόν τον μήνα. Η κατάπαυση του πυρός βοηθά τη χώρα, να μπορέσει να εκπληρώσει τον στόχο της για έναρξη του σχεδίου για τον τουρισμό.

Όμως η εγγραφή για το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού ξεκίνησε μόλις την περασμένη εβδομάδα και έτσι ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι αρχικά περιορισμένος.

«Δεν είναι πιθανό οι πρώτες ομάδες να φθάσουν πριν από τις αρχές Ιουνίου», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού.

Ο τουρισμός το 2019 έφθασε στο ύψος ρεκόρ των 4,55 εκατ. επισκεπτών, συμβάλλοντας με 23 δισεκ. σέκελ (7,1 δισ. δολάρια ΗΠΑ) στην οικονομία του Ισραήλ, κυρίως μέσω μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Βάσει ενός πιλοτικού προγράμματος, που αναμένεται να συνεχιστεί έως τις 15 Ιουνίου, το Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως σε επισκέψεις 20 ομάδων πέντε έως 30 τουριστών, από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γερμανία.

Άλλες 20 ομάδες επιλέχτηκαν να είναι σε κατάσταση αναμονής, αν κάποιος από τους πρώτους 20 ταξιδιωτικούς πράκτορες δεν ανταποκριθεί στους όρους του Ισραήλ.

Η υπουργός Τουρισμού Όριτ Φάρκας-Χακόχεν δήλωσε πως το υπουργείο εργάζεται, προκειμένου να επιτρέψει σε περισσότερους τουρίστες να εισέλθουν, ώστε να «αποκαταστήσει την τουριστική βιομηχανία και να φέρει ξανά πίσω στη δουλειά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους».

Οι αρχές του Ισραήλ πιστεύουν πως το να περιορίσουν αρχικά τον τουρισμό σε μικρές ομάδες είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξουν και να συγκρατήσουν την εξάπλωση του COVID-19, ιδιαίτερα των νέων παραλλαγμένων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την ασθένεια.

Το σχέδιο είναι να αυξηθεί ο αριθμός των ομάδων τον Ιούνιο και να επιτραπεί σε μεμονωμένους τουρίστες, να αρχίσουν να έρχονται τον Ιούλιο.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να δείξουν αρνητικό τεστ PCR πριν από την πτήση και να υποβληθούν σε τεστ και κατά την άφιξη.

Το Ισραήλ έχει εμβολιάσει πλήρως περίπου το 55% του πληθυσμού του και οι μολύνσεις COVID-19 έχουν πέσει κατακόρυφα.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ισραηλινής αεροπορικής εταιρίας El Al Νταβίντ Μπρόντετ δήλωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί. Η κυβέρνηση ενέκρινε πακέτο διάσωσης ύψους 210 εκατ. δολαρίων για την El Al αυτόν τον μήνα, υπό τον όρο μεγάλων μειώσεων των δαπανών και εισφοράς περισσότερων χρημάτων από τους ιδιοκτήτες της εταιρίας.