Ίσως τον Μάιο σχέδιο για την αντιμετώπιση της εκτίναξης στην τιμή του ρεύματος – Προτάσεις από τα υπουργεία, ανακοινώσεις από Κομισιόν

 Ίσως τον Μάιο σχέδιο για την αντιμετώπιση της εκτίναξης στην τιμή του ρεύματος – Προτάσεις από τα υπουργεία, ανακοινώσεις από Κομισιόν

«Η Εβδομάδα των Παθών είναι μια αφορμή περισυλλογής για όλους μας και πράξεων κοινωνικής αλληλεγγύης» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.

Της Άννας Καραβοκύρη

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός για τον έλεγχο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που απειλεί να κάψει την κυβέρνηση ενόψει του καλοκαιριού και την αύξηση της κατανάλωσης.

Ο πρωθυπουργός έχει θέσει επι ποδός το οικονομικό επιτελείο δίνοντας χρονικό περιθώριο ενός μήνα μέχρι να ετοιμάσουν εθνικό σχέδιο δράσης σε περίπτωση οι Βρυξέλλες δεν ανταποκριθούν στο αίτημα για ευρωπαϊκή αντιμετώπιση στο ενεργειακό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή μέχρι την Μ. Πέμπτη τα συναρμόδια υπουργεία θα καταθέσουν στον πρωθυπουργό τις προτάσεις χρηματοδότησης του σχεδίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

  • “Η κυβέρνηση σταθμίζει όλα τα δεδομένα και τα μετρήσιμα αποτελέσματα που θα έχει μια τέτοια κίνηση”.

Το γραφείο του πρωθυπουργού έχει θέσει ως ορόσημο την 18η Μαιου διότι τότε θα δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης που θα τεθούν επί τάπητος στην Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαίου.

  • Μέχρι τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει κι εντείνει τις επαφές του με τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου για την  διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενέργεια όπου μεταξύ άλλων θα προβλέπει τον περιορισμό των τιμών χονδρικής στο φυσικό αέριο, την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου και την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου.

 «Είναι απόφαση του πρωθυπουργού να εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο ευρώ. Να βρούμε τρόπους για τη στήριξη της κοινωνίας, διατηρώντας την αναγκαία δημοσιονομική ισορροπία και κρατώντας πόρους και εφεδρείες για το επόμενο διάστημα. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να γυρίσουμε από την τρικυμία στα πιο ήρεμα νερά» τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι αυτό το μήνα διατίθενται πάνω από 1 δισ. ευρώ, για αυξημένη επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου, για επιδότηση του πετρελαίου κίνησης και των υπόλοιπων καυσίμων, για έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί, για σειρά μέτρων ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα επισκεφτεί τον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, όπου δρομολογείται  ο εφοδιασμός της χώρας μας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία. 

Παναγιώτης Δρίβας