Ηπατίτιδα στα παιδιά: Ευθύνεται η καραντίνα για την παγκόσμια έξαρση; – Τι συμβαίνει με το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

 Ηπατίτιδα στα παιδιά: Ευθύνεται η καραντίνα για την παγκόσμια έξαρση; – Τι συμβαίνει με το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Για την ασυνήθιστη αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας κυρίως από 2 έως 5 ετών, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Όπως είπε, υπάρχουν διάφορες εικασίες σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία αυτής της έξρασης της ασθένειας, αν και όπως φαίνεται οφείλεται σε έναν αδενοϊό, ο οποίος μέχρι πρότινος προκαλούσε ένα κοινό κρυολόγημα.

«Έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος σε 13 παιδιά στη Σκωτία. Στα 3 από αυτά αποδείχτηκε ότι νοσούν με κοροναϊό, τα 5 ήταν αρνητικά, τα 2 φαίνεται ότι έπασχαν πριν μερικούς μήνες από κοροναϊό. Στα 11 που έγιναν ειδικές εξετάσεις για αδενοϊό, τα 5 ήταν θετικά. Ενδεχομένως, αυτός ο αδενοϊός που στο παρελθόν δεν προκαλούσε ηπατίτιδα φαίνεται να είναι ο ένοχος», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

  • Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχέτιση της ηπατίτδας με τον κοροναϊό, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι υπάρχουν εικασίες ότι η καραντίνα τοποθέτησε τα παιδιά «σε μια γυάλα» με συνέπεια το ανοσοποιητικό τους να μην αναπτυχθεί καλά και ο αδενοϊός να βρει έδαφος να δράσει κατά αυτόν τον τρόπο.

«Το δεύτερο είναι ότι εμμέσως ο κοροναϊός σε κάποια παιδιά τροποποίησε το ανοσοποιητικό τους με τέτοιο τρόπο ώστε μια επόμενη λοίμωξη από έναν κοινό ιό να προκαλεί αυτά τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

  • Αναφερόμενος στα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά, είπε ότι έχουν κόπωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό, να έχουν ικτερική χροιά στα μάτια αλλά και στο δέρμα τους, τα ούρα τους να είναι έντονα χρωματισμένα και τα κόπρανά τους αποχρωματισμένα. «Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστρεντερικού, όπως εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά στις ηλικίες, οι οποίες πλήττονται, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι έως 16 ετών, αλλά το 80%-90% των περιπτώσεων είναι από 2 έως 5 ετών.

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αυτοϊώνται στο σπίτι, ελάχιστες έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία και 3-4 περιπτώσεις ήταν τόσο μεγάλη η ηπατική ανεπάρκεια που χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

«Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε και πρέπει να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια είναι η αιτία, πως μπορούμε να προφυλαχτούμε και τι έκταση θα έχει αυτό το φαινόμενο», κατέληξε.

Συναγερμός σε παιδιάτρους και αρχές

Συναγερμός σήμανε τη Μεγάλη Παρασκευή στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, αν και αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα των τελικών εξετάσεων.

Η εμφάνιση κρούσματος σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, ωστόσο, είναι θέμα χρόνου να επιβεβαιωθεί και στη χώρα μας, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Για τον λόγο αυτό, όλοι οι υγειονομικοί φορείς βρίσκονται σε αυξημένοι ετοιμότητα και έχουν λάβει οδηγίες, εάν εντοπιστεί ύποπτη συμπτωματολογία σε παιδί να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ. Ταυτόχρονα οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν εκπονήσει ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εάν παραστεί ανάγκη.

Ιδιαίτερα τα νοσοκομεία Παίδων όλης της χώρας, έχουν λάβει σαφείς οδηγίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να δεχθούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

“Όλοι οι φορείς της Υγείας έχουν ενημερωθεί εάν υπάρξει συμπτωματολογία σε παιδιά να έρχονται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και υπάρχει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εάν χρειαστεί”, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Υγείας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο iatropedia.gr κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:

  • “Ο παιδίατρος μπορεί να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, να κάνει αμέσως βιοχημικό έλεγχο για να δει τη λειτουργικότητα του ήπατος με τις τρανσαμινάσες και ορισμένα άλλα ένζυμα. Κι από κει και πέρα αν όλοι αυτοί οι δείκτες είναι ανεβασμένοι στα 500 ή τα 1.000, τότε θα πρέπει να στείλει έγκαιρα το παιδί στο νοσοκομείο”,τονίζει.

Στα υπάρχοντα κρούσματα ηπατίτιδας που έχουν εντοπιστεί σε πολλές χώρες παγκοσμίως, πάντως, δεν έχει βρεθεί η σαφής αιτία. Ωστόσο, ελέγχονται για τον αδενοϊό, που πιθανολογείται ότι ευθύνεται. Τα περισσότερα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για την ανησυχητική αύξηση των περιστατικών ηπατίτιδας, κυρίως σε παιδιά ηλικίας από 3 έως 5 ετών.

Στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ μάλιστα, οι 9 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν ήταν σε παιδιά ηλικίας από 1 έως 6 ετών, τα οποία δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό με άλλα νοσήματα. Τα πρώτα κρούσματα στις ΗΠΑ ήταν 5 μικρά παιδιά, τα οποία νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομείο της Αλαμπάμα τον Οκτώβριο του 2021.

Κάποια αποδείχθηκε ότι είχαν υποστεί οξεία ηπατική ανεπάρκεια, άγνωστης αιτιολογίας. Στις περιπτώσεις αυτές, τα παιδιά βρέθηκαν θετικά στον αδενοϊό, ενώ οι ιοί που προκαλούν ηπατίτιδα A, B, C, D και E, αποκλείστηκαν.

Αν και οι επιστήμονες εικάζουν ότι η συγκεκριμένη ασθένεια προκαλείται από ένα συγκεκριμένο τύπο αδενοϊού, δεν αποκλείουν και άλλους πιθανούς παράγοντες, οι οποίοι ακόμη διερευνώνται.

Περισσότερα από 100 περιστατικά έχουν καταγραφεί στη Βρετανία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ. Σε κάποια παιδιά η νόσος ήταν τόσο βαριά, που τους προκάλεσε οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Για να κρατηθούν στη ζωή απαιτήθηκε μεταμόσχευση ήπατος.

Ωστόσο, οι επιστήμονες εικάζουν πως, δεν αποκλείεται οι γονείς να μην αντιλήφθηκαν εγκαίρως το πρόβλημα. Τα συμπτώματα μάλλον παραμελήθηκαν για αρκετό καιρό, όπως λένε, με αποτέλεσμα η βλάβη να γίνει μη αναστρέψιμη.

Τα συχνότερα συμπτώματα στα παιδιά, τα οποία θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς και να τους οδηγήσουν στον παιδίατρο είναι: σκουρόχρωμα ούρα, γκρίζα κόπρανα, κίτρινα μάτια και δέρμα (ίκτερος), και πυρετός.

Πολλά παιδιά μάλιστα παρουσιάζουν και έντονα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (εμετούς και ναυτίες), σύμφωνα με τον Καθηγητή Παιδιατρικής Ανδρέα Κωνσταντόπουλο.

“Εκτός από την εμφάνιση του ίκτερου, μπορεί και τα ούρα του παιδιού να είναι σκουρόχρωμα. Και τον ίκτερο πρέπει να τον παρακολουθήσουμε στο φως της ημέρας, δηλαδή να βγούμε στο παράθυρο και να κοιτάξουμε το ασπράδι στο μάτι του παιδιού πως είναι. Αν είναι κίτρινο δηλαδή. Όχι, όμως, στο τεχνητό φως σε κλειστό χώρο, γιατί το φως αυτό κιτρινίζει και μας φαίνεται ότι είναι κίτρινο το μάτι. Επίσης, στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο κνησμός (φαγούρα), οι γαστρεντερικές διαταραχές, η κόπωση και η ανορεξία. Αυτά είναι τα κύρια συμπτώματα που κάνει μια ηπατίτιδα”, αναφέρει ο ειδικός.

Η ηπατίτιδα συνήθως υποχωρεί από μόνη της με ξεκούραση και χορήγηση υγρών, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις το παιδί θα χρειαστεί να λάβει αγωγή. Αν το πρόβλημα εντοπιστεί έγκαιρα, είναι κατά κανόνα άμεσα αναστρέψιμο.

Με πληροφορίες από iatropedia.gr

Παναγιώτης Δρίβας