• 20 Σεπτεμβρίου, 2021

ΗΠΑ: “Συνεργαζόμαστε στενά με την Τουρκία για το άνοιγμα του αεροδρομίου στην Καμπούλ”

 ΗΠΑ: “Συνεργαζόμαστε στενά με την Τουρκία για το άνοιγμα του αεροδρομίου στην Καμπούλ”

Οι ΗΠΑ «συνεργάζονται στενά» με τους συμμάχους τους στην Τουρκία και το Κατάρ για την ταχεία επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Hamid Karzai της Καμπούλ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στις 3 Σεπτεμβρίου.

“Συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας Κατάρ και Τουρκία για να βοηθήσουμε το αεροδρόμιο στην Καμπούλ να λειτουργήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα”, είπε στους δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν πρόκειται να επισκεφθούν το Κατάρ σε μια κοινή προσπάθεια να ευχαριστήσουν το βασίλειο για τις συνεχιζόμενες προσπάθειές του στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ο Μπλίνκεν είπε στους δημοσιογράφους ότι θα φύγει στις 5 Σεπτεμβρίου και θα εκφράσει “βαθιά ευγνωμοσύνη” στο Κατάρ, βασικό κέντρο για τη μαζική αεροπορική μεταφορά των Αφγανών από τις ΗΠΑ, καθώς οι Ταλιμπάν ανέλαβαν γρήγορα τον έλεγχο της χώρας.

«Θα έχω επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ με Αφγανούς, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού μας που απασχολείται σε τοπικό επίπεδο από την Πρεσβεία της Καμπούλ, οι οποίοι βρίσκονται τώρα με ασφάλεια στη Ντόχα και προετοιμάζονται για το ταξίδι τους στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Μπλίνκεν.