• 27 Σεπτεμβρίου, 2021

ΗΠΑ: Κίνημα απαγορεύει την διδασκαλία του Όμηρου γιατί θεωρεί σεξιστικά τα κείμενά του

 ΗΠΑ: Κίνημα απαγορεύει την διδασκαλία του Όμηρου γιατί θεωρεί σεξιστικά τα κείμενά του

Κίνημα στις ΗΠΑ επικαλείται λόγους πολιτικής ορθότητας και απαγορεύει τη διδασκαλία κλασικών συγγραφέων, όπως ο Όμηρος και ο Shakespeare, καταγγέλοντας τα κείμενα για σεξισμό και ρατσισμό.

Πρόκειται για το κίνημα #DisruptTexts, που έχει ως στόχο την παρεμπόδιση των μαθητών από την πρόσβαση τους σε έργα κλασικής λογοτεχνίας, όπως ο Βασιλίας Ληρ ή η Οδύσσεια, γιατί, σύφωνα με τους υποστηρικτές του, δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στην παιδαγωγική διαδικασία – καθώς γράφτηκαν… πριν από πολλά χρόνια – ενώ περιγράφουν περιστατικά βίας, ρατσισμού και μισογυνισμού, που μπερδεύουν ψυχολογικά, μεταδίδοντας λάθος μηνύματα συμπεριφοράς στους μαθητές. 

Στο κίνημα #DisruptTexts αναφέρεται άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Wall Street Journal, όπου γίνεται αναφορά στην απαγόρευση της διδασκαλίας του Ομήρου σε σχολείο της Μασαχουσέτης. 

Ανασχηματισμός: “Μπετονάρισμα” της ΚΟ της ΝΔ με σενάρια “βαριάς” αποχώρησης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, οι καθηγητές του σχολείου της Μασσαχουσέτης δηλώνουν περήφανοι που «έκοψαν» τον Όμηρο από την διδακτέα ύλη:«Είμαστε πολύ περήφανοι να λέμε ότι η Oδύσσεια αφαιρέθηκε φέτος από το πρόγραμμα σπουδών!» αναφέρει καθηγητής, που εκτιμά ότι στον Όμηρο υπάρχουν ρατσιστικές και σεξιστικές αναφορές. 

Οι υποστηρικτές του #DisruptTexts, όπως αναφέρει η αρθρογράφος, Meghan Cox Gurdon, θεωρούν ότι τα παιδιά θα πρέπει να διαβάζουν έργα, τα οποία να παραπέμπουν στην γλώσσα και τις συμπεριφορές του σήμερα. 

Αντίθετα, έργα «στα οποία περιγράφεται ο ρατσισμός, ο σεξισμός, ο αντισημιτισμός και άλλες μορφές μίσους» θα πρέπει να «διαγραφούν» από τα σχολικά βιβλία. 

Μεταξύ των «απαγορευμένων» περιλαμβάνονται έργα του Ομήρου, του Shakespeare, του Nietzsche και πάρα πολλών άλλων κλασικών συγγραφέων.