ΗΠΑ σε Τουρκία: Ξεκαθαρίστε τη θέση σας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Αιχμηρή απάντηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

 ΗΠΑ σε Τουρκία: Ξεκαθαρίστε τη θέση σας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ  – Αιχμηρή απάντηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας σχετικά με την πιθανότητα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα Παρασκευή η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και τις ευρασιατικές υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν στηρίζει το αίτημα των δύο χωρών, ενώ στο ζήτημα παρενέβη ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνομίλησε με την πρωθυπουργό της Σουηδίας και τον Φινλανδό πρόεδρο.

Μιλώντας με δημοσιογράφους η Κ. Ντόνφριντ ανέφερεε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στη σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενηθεί το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο.

ΣΥΡΙΖΑ: Να διαγραφεί ο Ρωμανός από τη ΝΔ – Χαρακτήρισε “ομιλία τουρκικής εκπροσώπησης” τα όσα είπε ο Τσίπρας στη Βουλή (vid)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο, σε ένα τηλεφώνημα που κράτησε λίγο πάνω από μισή ώρα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Φινλανδός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι «παρουσίασε τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας ενόψει της ένταξής» της στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η χώρα του «είναι βαθύτατα ευγνώμων απέναντι στις ΗΠΑ για τη στήριξη» που της παρέχουν.

Η Τουρκία απείλησε σήμερα να μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο εάν εγκριθεί ομόφωνα το αίτημα από όλες τις χώρες-μέλη του Συμφώνου.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι επανέλαβε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα στήριζε το αίτημα, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε έτοιμος να υποδεχτεί τις δύο χώρες «με ανοιχτές αγκάλες».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αιχμηρή απάντηση

Τη δική του απάντηση στα σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει πως υποστηρίζει σθεναρά την πολιτική των ανοιχτών θυρών στο ΝΑΤΟ, καθώς και το δικαίωμα κάθε χώρας να αποφασίζει για το δικό της μέλλον, την δική της εξωτερική πολιτική και την ασφαλείας της.

«Σεβόμαστε τις πολιτικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στη Φινλανδία όσο και στη Σουηδία και μια απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια απόφαση που θα παρθεί κυριαρχικά από αυτά τα έθνη» αναφέρει.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστήριζαν μια ενδεχόμενη αίτηση από την Φιλανδία και την Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εάν επιλέξουν να υποβάλουν αίτηση. Θα σεβαστούμε την όποια απόφαση πάρουν» συμπληρώνει.

«Συμφωνούμε με τον Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ ότι υπάρχει ισχυρή συμμαχική υποστήριξη για μια πιθανή αίτηση από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Και οι δύο χώρες είναι στενοί και πολύτιμοι αμυντικοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ. Είναι ακμάζουσες δημοκρατίες και έχουν συνεργαστεί στενά με το ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια. Θα έκαναν τη Συμμαχία μας ισχυρότερη και θα συνεισέφεραν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης» εξηγεί και καταλήγει πως «η Τουρκία είναι βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και κρίσιμος περιφερειακός εταίρος. Σας παραπέμπουμε στην κυβέρνηση της Τουρκίας για ερωτήσεις σχετικά με τα σχόλια του προέδρου Ερντογάν».

Μανώλης Δράκος