• 30 Ιουλίου, 2021

ΗΠΑ: Ειδικοί προτείνουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της covid-19

 ΗΠΑ: Ειδικοί προτείνουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της covid-19

Ούτε τα δώρα, ούτε ο φόβος μήπως αρρωστήσουν σοβαρά τους έπεισαν να εμβολιαστούν: απέναντι στη συνεχιζόμενη επιφυλακτικότητα σημαντικού αριθμού Αμερικανών πολιτών, πολλοί ειδικοί ζητούν τώρα επιχειρήσεις, θεσμοί και πανεπιστήμια να εφαρμόσουν το πιο αποτελεσματικό, κατά την άποψή τους, μέτρο για την πανδημία: τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για την Covid-19.

Η συζήτηση φούντωσε ξανά, λόγω της ανησυχίας που προκαλεί στις ΗΠΑ η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, στην οποία αποδίδεται σήμερα περίπου το 35% των νέων κρουσμάτων.

Σε μια χώρα που διαθέτει άφθονα εμβόλια και όπου προωθήθηκαν μέτρα ενθάρρυνσης του πληθυσμού (μέχρι και λοταρίες με κέρδη 1 εκατομμυρίου δολαρίων για τους εμβολιασμένους) οι ειδικοί αυτοί θεωρούν ότι έχει φτάσει η ώρα για πιο δραστικές αποφάσεις.

“Τι γίνεται όταν ο κόσμος φλέγεται; Μήπως θα επιτρέπαμε στους ανθρώπους να στέκονται (στη φωτιά) κρατώντας βενζίνη και σπίρτα;” διερωτήθηκε ο Γκρεγκ Πόλαντ, καθηγητής ιατρικής στην Κλινική Μάγιο. “Οι ΗΠΑ θεμελιώθηκαν στην κουλτούρα του “Εγώ”. Ακούμε λοιπόν τους ανθρώπους να λένε: “Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για εμένα”; Δεν τους ακούμε να ρωτάνε: “Ποιες θα ήταν οι συνέπειες για την οικογένειά μου, τους γείτονές μου, τη συνοικία μου”” από τον εμβολιασμό, εξήγησε.

Λίγο πάνω από το 66% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για την Covid-19 στις ΗΠΑ. Αλλά περίπου το 13% δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί και το 7% επιμένει ότι δεν θα το κάνει παρά μόνο αν υποχρεωθεί, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα στα τέλη Μαΐου το ίδρυμα Kaiser Family.

Οι ειδικοί ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένες Πολιτείες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά. Οι περισσότεροι θάνατοι πλέον αφορούν ανεμβολίαστους ανθρώπους.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει ταχθεί κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η απόφαση επομένως επαφίεται στην κάθε Πολιτεία ξεχωριστά και στον ιδιωτικό τομέα. Ο δήμος του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε για παράδειγμα να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους υπαλλήλους του. Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και η τράπεζα Morgan Stanley. Περισσότερα από 500 πανεπιστήμια ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν τον εμβολιασμό στους φοιτητές τους, σύμφωνα με το εξειδικευμένο περιοδικό The Chronicle of Higher Education (Χρονικά Ανώτατης Εκπαίδευσης).

Όμως τα αποτελέσματα ενός τέτοιου μέτρου κάποιες φορές μπορεί να εκπλήξουν. Στο Τέξας, ένα νοσοκομείο του Χιούστον έδωσε διορία στο προσωπικό του για να εμβολιαστεί: ως αποτέλεσμα, 150 άνθρωποι παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν.