• 23 Ιουνίου, 2021

ΗΠΑ: 6 τρισ. σε υγεία, παιδεία, υποδομές “ρίχνει” ο Μπάιντεν

 ΗΠΑ: 6 τρισ. σε υγεία, παιδεία, υποδομές “ρίχνει” ο Μπάιντεν

O Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την Παρασκευή το σχέδιο προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2022. Το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει δαπάνες συνολικού ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, επιδιώκοντας να μεταμορφώσει την αμερικανική οικονομία, καθώς η χώρα επανέρχεται σιγά σιγά από τις κρίσεις τόσο της υγείας, όσο και της οικονομίας.

Η κυβέρνηση Μπαίντεν στοχεύει να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, μέσω της αύξησης της φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων, ώστε από το 2030 να αρχίσουν να μειώνονται και τα κρατικά ελλείμματα και να εξισορροπηθεί το κόστος των προγραμμάτων κατά της ανεργίας και ενίσχυσης των οικογενειακών εισοδημάτων.

Ο Μπάιντεν ακολουθεί διαμετρικά αντίθετη πορεία από τον Τραμπ, σκοπεύοντας να ενισχύσει πολύ τα ποσά που θα επενδυθούν στην εκπαίδευση, την υγεία και τις υποδομές, ενώ θα αυξηθεί ελαφρά και ο αμυντικός προϋπολογισμός. Το σχέδιο ωστόσο δεν είναι παρά μία πρόταση, που αναμένεται ότι θα συζητηθεί πολύ στο Κογκρέσο μέχρι να εγκριθεί.

Το επιχείρημα του Λευκού Οίκου για την αύξηση των δαπανών είναι ότι είναι λογικό, από οικονομικής άποψης, να γίνουν τώρα επενδύσεις, που το κόστος του δανεισμού είναι φτηνό, και να μειωθούν αργότερα τα ελλείμματα.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ζήσει με ελλείμματα, ώστε να κάνει σημαντικές επενδύσεις στην οικονομία. Προέβλεψε επίσης ότι τα επόμενα χρόνια τα ελλείμματα θα μειωθούν κατά 2 και πλέον τρισ. δολάρια.

Στο σχέδιο αναφέρεται ότι «η φροντίδα υγείας είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο», καθώς και ότι «οι οικογένειες χρειάζονται οικονομική ασφάλεια και ηρεμία πνεύματος, η οποία προέρχεται από την ποιοτική φροντίδα υγείας που μπορούν να καλύψουν οικονομικά».

Προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • 36,5 δισεκατομμύρια δολάρια για ενίσχυση εκπαίδευσης για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος.
  • 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της έρευνας στην υγεία, σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και το Αλτσχάιμερ.
  • 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια για χρηματοδότηση των Κέντρω Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
  • 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια στο ενίσχυση του υπουργείο Υγείας, αύξηση 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα επίπεδα του 2021. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης 621 εκατομμύρια δολάρια,. ειδικά για τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας οπιοειδών βετεράνων του στρατού.
  • Αύξηση άνω των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με το 2021 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
  • 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της βίας όπλων.
  • 30,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την στεγαστική βοήθεια σε 200.000 επιπλέον οικογένειες και αύξηση 500 εκατομμυρίων δολαρίων, για επιχορηγήσεις βοήθειας για άστεγους, για τη στήριξη περισσότερων από 100.000 νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων επιζώντων ενδοοικογενειακής βίας και αστέγων.
  • 1 δισεκατομμύριο δολάρια για προγράμματα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών.
  • 861 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς την Κεντρική Αμερική για την αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της παράνομης μετανάστευσης.