• 24 Ιουλίου, 2021

Ιόν Μπελάρα: Ποια είναι η ψυχολόγος που αντικαθιστά τον Ιγκλέσιας στους “Podemos”

 Ιόν Μπελάρα: Ποια είναι η ψυχολόγος που αντικαθιστά τον Ιγκλέσιας στους “Podemos”

Η υπουργός κοινωνικών δικαιωμάτων της Ισπανίας, Ιόν Μπελάρα, εξασφάλισε την ηγεσία του αριστερού κόμματος Unidas Podemos την Κυριακή, αφού κέρδισε σχεδόν το 89% σε ψηφοφορία των μελών του κόμματος.

Η Belarra διαδέχεται τον ιδρυτή του κόμματος Pablo Iglesias ως γενικό γραμματέα. Ο Ιγκλέσιας ανακοίνωσε ότι εγκατέλειψε την πολιτική μετά από ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης στις αρχές Μαΐου.

Οι υποστηρικτές του Podemos θα ελπίζουν ότι η Belarra, 33 ετών, θα είναι σε θέση να αναζωογονήσει το κόμμα – ένας νεώτερος εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ισπανίας, η οποία έχει δει τη δημοτικότητά του να πέφτει.

Οι δημοσκοπήσεις της παρέχουν περίπου 9 τοις εκατό της εθνικής υποστήριξης – πολύ μακριά από τη μέγιστη δημοτικότητά της πριν από επτά χρόνια στο 27 τοις εκατό.

«Σας ευχαριστώ για αυτό που έχετε κάνει για αυτόν τον πολιτικό χώρο, αλλά πάνω απ ‘όλα για όλα όσα έχετε κάνει για τη χώρα σας», είπε στους υποστηρικτές, σύμφωνα με τον El País .

Ψυχολόγος και πρώην εργαζόμενος του Ερυθρού Σταυρού, η Belarra έχει υιοθετήσει μια κριτική προσέγγιση στους σοσιαλιστικούς της εταίρους στην κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Pedro Sánchez. Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της για την ηγεσία τον περασμένο μήνα , είπε ότι οι Podemos «κουράστηκαν να παρασύρουν (τους Σοσιαλιστές)» στην εφαρμογή συμφωνημένων πολιτικών.