Ημερομηνία ορόσημο για την ελεύθερη διασκέδαση – Μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων και στάση αναμονής

 Ημερομηνία ορόσημο για την ελεύθερη διασκέδαση – Μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων και στάση αναμονής

H «πρεμιέρα» των νέων προνομίων για τους εμβολιασμένους συνοδεύεται από έντονη ανησυχία καθώς οι ειδικοί σπεύδουν να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το λάθος -ενδεχομένως- μήνυμα που αποστέλλεται, προειδοποιώντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Στο πρώτο Σαββατόβραδο χωρίς περιορισμούς οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί για τον κοροναϊό, μπόρεσαν, να απολαύσουν την έξοδό τους απαλλαγμένοι από περιορισμούς, καθώς βρίσκονται ήδη σε ισχύ τα νέα μέτρα χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα, οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να μην φορούν μάσκα, να είναι όρθιοι ή και να χορεύουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης (που δέχονται μόνο εμβολιασμένους) ακόμα και σε «κόκκινες περιοχές», όπου πλέον δεν ισχύουν περιορισμοί. Υπενθυμίζεται ότι το τέλος των μίνι lockdown φέρνει κατάργηση του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας και την επιστροφή της μουσικής στα μαγαζιά.

Τα μέτρα αυτά, όπως έχει ανακοινωθεί, θα παραμείνουν σε ισχύ για τις επόμενες δύο εβδομάδες και στη συνέχεια, θα επαναξιολογηθούν και θα επικαιροποιηθούν, μαζί με τους περιορισμούς -οι οποίοι ισχύουν κατά βάση για τους ανεμβολίαστους.

Συνεπώς, το προσεχές διάστημα θα αποτελέσει «βαρόμετρο» για το τι μέλλει γενέσθαι, με την κυβέρνηση πάντως να διαμηνύει ότι στόχος είναι η επιστροφή στην κανονικότητα (για τους εμβολιασμένους) με ασφάλεια πάντα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.
Και αυτό, παρά τα «καμπανάκια» των ειδικών για τον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων, τα οποία μέχρι στιγμής είναι σταθεροποιημένα στα υψηλά επίπεδα, άνω των 2.000.

Την ίδια στιγμή, «ορόσημο» αποτελεί και η 28η Οκτωβρίου, με τις παρελάσεις να καλλιεργούν νέο «έδαφος» για ανησυχίες.
Άλλωστε, στο σύνολό του, ο Οκτώβριος θεωρείται ένας κρίσιμος μήνας, καθώς από την εξέλιξή του θα διαφανεί πόσο πιθανή είναι μία νέα έξαρση του κορονοϊού ή εάν το «τείχος ανοσίας» που έχει χτιστεί μέχρι στιγμής, είναι ικανό να «θωρακίσει» την κοινωνία.

Χθες, ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος υπογράμμισε την ανάγκη να μην πιεστεί περαιτέρω το ΕΣΥ, σημειώνοντας ότι οι ΜΕΘ «είναι γεμάτες» με «βαριά αρρώστους».

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι παρελάσεις πρέπει να γίνουν υπό αυστηρά μέτρα, προειδοποιώντας για έναν δύσκολο χειμώνα.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι χρειάζεται πολλή προσοχή, σημειώνοντας πως «αν μπουν ανεμβολίαστοι στα καταστήματα, θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με πίεση στο σύστημα υγείας πολύ μεγάλη. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στον έλεγχο και μεγάλη σοβαρότητα. Για να είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να συμβεί κάτι, με κάποιον ασυμπτωματικό ο οποίος θα μεταδώσει».

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής παρελάσεων χωρίς κόσμο.

Αλλά και ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

«Πιστεύω ότι δίνουμε λάθος μήνυμα. Πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα προστασίας. Με προβληματίζει η άρση των μέτρων, γιατί δεν νομίζω ότι θα έχουμε τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να ισχύσουν όπως πρέπει τα μέτρα ελευθερίας» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Καμπανάκι» έκρουσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη για τις μαθητικές παρελάσεις.

Μάλιστα, δήλωσε κατά των μαθητικών παρελάσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας: «Κόσμος δεν πρέπει να υπάρχει αλλά πώς θα πεις στην μητέρα να μη πάει να δει το παιδί της»… Η ίδια, προτείνει να γίνει στρατιωτική παρέλαση αλλά όχι παρέλαση με μαθητές.

«Η κινητικότητα σημαίνει αύξηση κρουσμάτων… Αλλά είμαστε σε μια δύσκολη φάση και καλό θα είναι να προσέχουμε όλοι. Εύχομαι να βγούμε από αυτή την περιπέτεια» συμπλήρωσε η Ματίνα Παγώνη.

Σχετικά Άρθρα