• 28 Οκτωβρίου, 2021

Ημέρα θλίψης για την Ορθοδοξία- Χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες- Έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο στην Τήνο

 Ημέρα θλίψης για την Ορθοδοξία- Χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες- Έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο στην Τήνο

Ημέρα θλίψης για την Ορθοδοξία. Συγκλονιστικές στιγμές στην Τήνο, όπου πλήθος κόσμου έψαλε τον Ακάθιστο Ύμνο.

Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή εκτυλίχθηκε την Πέμπτη το βράδυ στην Τήνο, ανήμερα της Αγίας Πελαγίας, καθώς μετά την παρότρυνση του Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Μυκόνου πλήθος κόσμου έψαλε τον Ακάθιστο Ύμνο για την Αγιά Σοφιά, όπου σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή.

Ειδικότερα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεος Β, στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί και κάλεσε τον κόσμο να ψάλλουν όλοι μαζί τον Ακάθιστο ύμνο.

Αγία Σοφία: Ανατριχιαστικές στιγμές στην Τήνο - Εκατοντάδες πιστοί ...

Όπως είπε ο Μητροπολίτης «καμία εκκλησία δεν μπορεί να γίνει τζαμί. Και αν η Αγιά Σοφιά άντεξε την Άλωση και άντεξε τον πόνο, θα αντέξει και αυτό τον πόνο αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η Αγιά Σοφιά θα είναι πάντοτε μέσα στην καρδιά μας που κανείς δεν θα μπορέσει να απαξιώσει».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ανακοίνωσε πως σήμερα στις 20:00 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα ψάλει τον Ακάθιστο Ύμνο στη Μητρόπολη Αθηνών.

Παράλληλα, σήμερα σε πολλές Μητροπόλεις της χώρας οι καμπάνες θα χτυπούν πένθιμα, σε μια συμβολική κίνηση που εκφράζει τον πόνο και τη θλίψη για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.

Σε ένδειξη θλίψης για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι οι καμπάνες Ιερών Ναών θα χτυπήσουν πένθιμα, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες. Σύμφωνα με το thestival.gr, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος καλεί τους πιστούς σε πανστρατιά προσευχής. Οι σημαίες των ιερών Ναών κυματίζουν μεσίστιες, ενώ στον Ιερό Ναό της Αγιά Σοφιάς, μετά την ακολουθία του Εσπερινού, θα ψαλεί ο Ακάθιστος ύμνος.

Πένθιμα θα ηχήσουν οι καμπάνες των εκκλησιών όλης της Κρήτης στις 12 το μεσημέρι, σε ένδειξη θλίψης για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Την απόφαση αυτή έλαβε έπειτα από συνεδρίαση της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα neakriti.gr.

Ιερά Αγρυπνία θα τελέσει σήμερα, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Hρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Η Αγρυπνία θα τελεστεί από τις 8.30μ.μ. έως τις 00:30π.μ, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας. Στην σχετική ανακοίνωση του Μητροπολίτη επισημαίνεται: «Ο Ναός της του Θεού Σοφίας που οικοδομήθηκε με σκοπό την ειρήνη και την συνάντηση των πιστών ως εκκλησία και υψώθηκε για να μαρτυρά με την λάμψη του την αξία του ανθρώπινου πολιτισμού, γίνεται και πάλι τόπος διχασμού και αντιπαραθέσεων. Καταφεύγουμε και πάλι ως Τοπική Εκκλησία στον τρόπο και το βίωμά μας, που δεν είναι άλλο από την προσευχή. Στις Τουρκικές προκλήσεις απαντούμε με προσευχή. Στην παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών απαντούμε με προσευχή».

Πηγή: newpost.gr