Ηλιόπουλος: Σε δύο μήνες, θρηνήσαμε 4.295 συμπολίτες μας. Για την τραγωδία αυτή, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες

 Ηλιόπουλος: Σε δύο μήνες, θρηνήσαμε 4.295 συμπολίτες μας. Για την τραγωδία αυτή, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες

«Η κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο της αποτυχίας όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό “RealFM 97.8” και τους δημοσιογράφους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Πάνο Αμυρά.

«Για άλλη μια φορά ανακοινώνονται μέτρα χωρίς να έχει συνεδριάσει η επιτροπή των επιστημόνων, χωρίς να υπάρχει καν συντονισμός μέσα στην ίδια την κυβέρνηση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «τα περιοριστικά μέτρα από μόνα τους φαίνεται ότι δεν μπορούν να “δουλέψουν”, αν δε συνδυαστούν με πραγματικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας».

«Δε γίνεται ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση να μην έχει προχωρήσει στη συνταγογράφηση των τεστ, ώστε να παρέχονται δωρεάν και μαζικά στους πολίτες», σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος.«Δε γίνεται να μεταφέρονται γιατροί από τα νοσοκομεία της Αττικής σε νοσοκομεία της Μακεδονίας για να καλυφθούν κενά και την ίδια στιγμή –ενώ όλοι παραδεχόμαστε ότι είμαστε σε πόλεμο- η κυβέρνηση να μην προχωρά σε επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών», επισήμανε. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν καταγγελίες πως «το 80% των θανάτων που έχουμε το τελευταίο διάστημα έχουν συμβεί εκτός ΜΕΘ».

«Μέσα σε δύο μήνες, έχουμε θρηνήσει 4.295 απώλειες συμπολιτών μας. Για την τραγωδία αυτή που ζούμε, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέροντας ότι «με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη η χώρα δεν προετοιμάστηκε ποτέ για το δεύτερο κύμα –όλοι θυμόμαστε τον πρωθυπουργό να δηλώνει με αυταρέσκεια το καλοκαίρι ότι νικήσαμε τον κορωνοϊό».

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ότι «τον πρώτο λόγο για μια τέτοια απόφαση τον έχουν οι επιστήμονες. «Όμως αν τα σχολεία ανοίξουν τελικά, πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια. Θα είναι εγκληματικός ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αν ανοίξει τα σχολεία, χωρίς να κάνει τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς –όχι δειγματοληπτικά αλλά σε όλους», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Κατηγόρησε, ακόμα, την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει να μη λαμβάνει μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, τη στιγμή που πολλοί χώροι εργασίας έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης».

Αναφερθείς στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, επισήμανε ότι «προστασία της ζωής σημαίνει επίσης να διασφαλιστεί η οικονομική επιβίωση των πολιτών σε αυτές τις συνθήκες». «Με αυτή την έννοια είναι σημαντικό που μετά από πίεση, η κυβέρνηση ακολούθησε την πρότασή μας για τη χορήγηση δωρεάν φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους και προχώρησε στο πάγωμα της εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα. Η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι είναι νόμος λεηλασίας της κοινωνίας και όχι δεύτερης ευκαιρίας», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Απαντώντας, τέλος, στα σενάρια για πρόωρες εκλογές, τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, βάζοντας μπροστά τους προγραμματικούς μας άξονες: ενίσχυση της εργασίας και αύξηση των μισθών, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή μέρους του και αναγέννηση του κοινωνικού κράτους με προτεραιότητα την υγεία και την παιδεία». «Το γεγονός όμως ότι αυτή τη στιγμή αντί να συζητάμε για μέτρα προστασίας της υγείας και στήριξης της κοινωνίας, η Ν.Δ. τροφοδοτεί εκλογικά σενάρια, δείχνει την εγκληματική ανευθυνότητα της κυβέρνησης», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σεραφείμ Κοτρώτσος