Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια

 Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης σε καμία περίπτωση δεν ανατρέπουν την κατάσταση. Είναι μέτρα που συνεχίζουν να επιδοτούν την αισχροκέρδεια», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».

«Όταν δεν παρεμβαίνεις στις τιμές του ρεύματος ή του φυσικού αερίου και απλά καλύπτεις ένα μέρος του κόστους για τους καταναλωτές, από το δημόσιο προϋπολογισμό, ουσιαστικά χρησιμοποιείς το δημόσιο χρήμα για να επιδοτείς τα υπερκέρδη των εταιρειών», εξήγησε.

Πώς βγάζετε την κάρτα καυσίμων για τα 13 ευρώ το μήνα – Αναλυτικά παραδείγματα για την επιδότηση

«Αφού μάλιστα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χθες για υπερκέρδη των εταιρειών, τίθεται το ερώτημα γιατί δεν επιβάλει μία έκτακτη φορολόγηση σε αυτά τα υπερκέρδη», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας ότι «οι εταιρείες στην ενέργεια έχουν κέρδη πάνω από 1 δισ. το τελευταίο διάστημα». «Με τη φορολόγηση σε αυτά τα κέρδη, η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει άμεσα τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη».

Υπογράμμισε ακόμα ότι «η ΝΔ συνεχίζει να μην προχωρά στην επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, μέτρο το οποίο πλέον περιλαμβάνεται και στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει προτείνει εδώ και 6-7 μήνες».

«Επίσης, ήδη από τον Οκτώβρη υπάρχει σύσταση στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Το έχουν κάνει μια σειρά από χώρες, με τελευταία παραδείγματα την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να μην το κάνει, σημαίνει ότι επιλέγει να στηρίζει αυτούς που κερδοσκοπούν».

«Είναι μάλιστα κάπως αντιφατικό να μιλάει ο κ. Μητσοτάκης για “μέτρα μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας” και να δίνει 13 ευρώ το μήνα για τη βενζίνη, την ίδια στιγμή που τα γαλάζια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ δίνουν στον εαυτό τους 60.000 ευρώ bonus», είπε χαρακτηριστικά. «Τη στιγμή που ο κόσμος δεν μπορεί να βγάλει το μήνα, η κυβέρνηση έχει στη ΔΕΗ ανθρώπους που παίρνουν 360.000 το χρόνο, έχει αυξήσει τους γενικούς διευθυντές από 7 σε 15, τους διευθυντές από 27 σε 105 και τους βοηθούς διευθυντών από 60 σε 250. Ποια είναι λοιπόν η πραγματικότητα για τον κ. Μητσοτάκη;», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ακόμα, αναφερθείς στη χθεσινή αποστροφή του πρωθυπουργού ότι «οι μισθοί είναι χαμηλοί», τόνισε: «αυτό το είπε ο άνθρωπος που τρία χρόνια τώρα έχει ουσιαστικά βάλει πλαφόν στους μισθούς, συνεχίζει να αρνείται την αύξηση του κατώτατου μισθού». «Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι πρέπει να ανέβουν οι μισθοί και να πέσουν οι τιμές, για να μείνει η κοινωνία όρθια», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της ΝΔ για κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, επισήμανε: «με το να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, τα δημόσια οικονομικά θα κερδίσουν, όπως έγινε στην τελευταία αύξηση κατά 11% που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018». «Αλλά και το να μπει πλαφόν στις τιμές ενέργειας, σημαίνει ότι τα χρήματα που τώρα δίνει η κυβέρνηση για να επιδοτεί τα υπερκέρδη των εταιρειών, θα μπορούν να πάνε αλλού για να στηρίξουν την κοινωνία», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όσον αφορά την πρόσφατη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να συσταθεί επιτροπή στη Βουλή, η οποία θα ελέγχει την διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε: «εκεί υπάρχουν κρίσιμοι πόροι για την ανεργία ύψους 1 δισ. που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει σε προγράμματα κατάρτισης». «Το τελευταίο τέτοιο πρόγραμμα που έκανε ήταν το “σκόιλ ελικικού”, ενώ από την άλλη υπάρχει ο δρόμος που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας πρόγραμμα για την ανεργία με 5.500 νέους επιστήμονες στο δημόσιο τομέα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μία πανδημία μέσα στην πανδημία, από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές αυτές κερδίζει ένα συγκεκριμένο μπλοκ συμφερόντων». «Ωστόσο, από την επαφή που έχουμε τον τελευταίο καιρό με την κοινωνία, βλέπουμε ότι η κατάσταση αλλάζει και διαμορφώνονται οι συνθήκες ώστε τα πράγματα στη χώρα να πάνε διαφορετικά», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Μανώλης Δράκος