• 26 Οκτωβρίου, 2021

Ηλιόπουλος: Η εμπλοκή σε επιχειρήσεις στην Αφρική κατά ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων αλλάζει το αμυντικό δόγμα της χώρας

 Ηλιόπουλος: Η εμπλοκή σε επιχειρήσεις στην Αφρική κατά ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων αλλάζει το αμυντικό δόγμα της χώρας

«Όσο δεν αλλάζει το άρθρο 18 παρ. Ι και το άρθρο 2 δεν μπορούμε να στηρίξουμε τη συμφωνία και να αναλάβουμε την ευθύνη να εμπλακεί η χώρα σε συγκρούσεις με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις στην Αφρική», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον ρ/σ «Ράδιο Θεσσαλονίκη».

Υποστήριξε ότι με το άρθρο 18 παρ. Ι αλλάζει το αμυντικό δόγμα της χώρας, καθώς όπως είπε το άρθρο αναφέρεται στη συμμετοχή της χώρας μας «σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων σε περιοχές υπό γαλλική διοίκηση, όπως στην περιοχή του Σαχέλ», επισημαίνοντας ότι «το Σαχέλ είναι μια ολόκληρη γεωγραφική περιοχή στην οποία αναπτύσσονται γαλλικές δυνάμεις ενάντια σε οργανώσεις ισλαμιστών». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «λόγω της ευαίσθητης γεωγραφικής περιοχής της χώρας κρατηθήκαμε μακριά από συγκρούσεις στον αραβικό χώρο, κινδυνεύουμε όμως με τη συμφωνία αυτή να μετατρέψουμε τη χώρα σε περιοχή αντιπαράθεσης». Έκανε λόγο για «επικίνδυνη επιλογή για την ασφάλεια της χώρας», ενώ άσκησε κριτική και στο άρθρο 2 της συμφωνίας, αναφέροντας ότι «η γαλλική αμυντική συμμετοχή δεν περιλαμβάνει την ελληνική ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τα βασικά δηλαδή προβλήματα που έχουμε με την τουρκική προκλητικότητα» και συνεπώς «η ελληνογαλλική συμφωνία είναι πολύ ανισοβαρής».

Pandora Papers: Σάλος με τους 283 Έλληνες στο Twitter

Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι «το βασικό έλλειμμα της χώρας που δεν πρόκειται να λυθεί με εξοπλισμούς είναι ότι δεν έχουμε ενεργητική εξωτερική πολιτική με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Επ’ αυτού ανέφερε πως «όταν το καλοκαίρι άνοιγε η συζήτηση για την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας έπρεπε η Ελλάδα να θέσει όρους. Και είχαμε πει εμείς τότε -την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα και την προσφυγή στη Χάγη. Αυτή την επιλογή όμως δεν την έκανε ο κ. Μητσοτάκης, λόγω των εσωκομματικών του θεμάτων με τον Αντώνη Σαμαρά».

Με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για τα ζητήματα της πανδημίας, ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε ότι «ο πρωθυπουργός τρεις φορές έχει κηρύξει μόνος του το τέλος της πανδημίας. Μας έλεγε για φυσιολογικό καλοκαίρι και φτάσαμε να έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων» και πως «το ερώτημα του τί θα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται βρίσκεται στα χείλη όλων των Ελλήνων πολιτών». Πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης «πέρυσι το Φλεβάρη μας έλεγε ότι μπήκαμε στην τελική ευθεία της πανδημίας και έκτοτε θρηνήσαμε 10.000 νεκρούς. Μέχρι σήμερα φτάνουμε τις 15.000». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει πετάξει λευκή πετσέτα στο θέμα των εμβολιασμών» και «άνω των 80 ετών τα ποσοστά ανεμβολίαστων είναι 26%». Σημείωσε πως «το θέμα είναι ότι δεν ενισχύθηκε η πρωτοβάθμια υγεία για να στηρίξει τους εμβολιασμούς, δεν προχώρησαν οι κινητές μονάδες εμβολιασμών, ούτε και ο εμβολιασμός κατ’ οίκον για τις ευπαθείς ομάδες. Και είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ που εν μέσω πανδημίας συζητά να κλείσουν νοσοκομεία και κλινικές”.