• 23 Απριλίου, 2021

Ηλιόπουλος: Ή δεν γνωρίζει η κυβέρνηση τα στοιχεία ή αγνοεί τους ειδικούς

 Ηλιόπουλος: Ή δεν γνωρίζει η κυβέρνηση τα στοιχεία ή αγνοεί τους ειδικούς

Το αίτημα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής των ειδικών, κάνοντας λόγο για ένα ζήτημα «θεσμικό» και «ζήτημα δημοκρατίας», επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον «Real 97,8 FM». «Όποιος παρακολούθησε τη συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή, άκουσε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι έχει σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς, αλλά μέχρι το ίδιο βράδυ είχε ανατραπεί.

Ή δεν γνωρίζει η κυβέρνηση τα στοιχεία για την πανδημία ή δεν ακολουθεί τις εισηγήσεις των ειδικών», είπε.

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «έως τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου θρηνούσαμε 626 νεκρούς. Από τον Νοέμβρη όμως, και με πέντε μήνες περιοριστικών μέτρων θρηνούμε πάνω από 7.700 συμπολίτες μας. Πρέπει επιτέλους να δούμε τι πάει λάθος».

Υποστήριξε πως κατά την πάγια θέση του κόμματός του, στο υγειονομικό σκέλος το λάθος είναι «η απουσία λήψης μέτρων στους χώρους εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που συνιστούν εστίες υπερμετάδοσης, και η μη συνταγογράφηση των τεστ για την ιχνηλάτηση της πανδημίας».

Αναφορικά με το οικονομικό σκέλος, ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «ανοίξει δεν ανοίξει η αγορά χρειάζονται μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Είπε πως «οι επαγγελματίες ήδη εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, ακόμη και για τα τελευταία μέτρα που ακούστηκαν» και ότι «δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος του προβλήματος, που έχει προκαλέσει η κυβερνητική αδράνεια».

«Γι’ αυτό και η χώρα μας κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη ύφεση το 2020 στην ευρωζώνη. Αν η ίδια πολιτική του λάθους συνεχιστεί, στο τέλος του έτους θα μετράμε 1,3 εκατ. ανέργους», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι απαιτείται «άμεση ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων, με διαγραφή μέρους του, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις και μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέες ενισχύσεις», μέτρα που «θα περιορίσουν την ύφεση και θα κλείσουν τις πληγές της πανδημίας».

Τέλος, σχετικά με τους εμβολιασμούς. επέρριψε συνολικά ευθύνες στην ΕΕ ότι «απέτυχε και σε επίπεδο αλληλεγγύης και αποτελεσματικότητας, αφού είμαστε πίσω σε σχέση και με τη Μ. Βρετανία και με τις ΗΠΑ», αλλά και στην κυβέρνηση που «δεν πίεσε να προχωρήσουμε σε πιο γενναία μέτρα».

Επισήμανε ότι «η επιστήμη σε χρόνο ρεκόρ κατάφερε να βρεί το εμβόλιο, το οποίο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο» και πρόσθεσε ότι «ακόμη και τώρα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες πέρα από γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, ώστε να προμηθευτούμε όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο.

Επιπλέον είπε ότι πρέπει να ανοίξει άμεσα συζήτηση για τον εμβολιασμό των εργαζόμενων πρώτης γραμμής, όπως στα σχολεία, στα σούπερ μάρκετ και στον τουρισμό.