Ιερέας σε τρανς: “Είσαι άνδρας με βυζιά, πλάσμα του διαβόλου”. Την εμπόδισε να πάρει συσσίτιο – Παρέμβαση Ιερώνυμου

 Ιερέας σε τρανς: “Είσαι άνδρας με βυζιά, πλάσμα του διαβόλου”. Την εμπόδισε να πάρει συσσίτιο –  Παρέμβαση Ιερώνυμου

Σύμφωνα με τις καταγγελίες ο ιερέας, έδιωξε την Ι.Κ. από την εκκλησία, με χυδαίους χαρακτηρισμούς. Επιπρόσθετα, της στερεί καθημερινά την παροχή φαγητού μολονότι εκείνη πληροί τις προϋποθέσεις και την χλευάζει αποκαλώντας της «άνδρα με βυζιά», «πλάσμα του διαβόλου» και άλλους κακοποιητικούς χαρακτηρισμούς, που όχι μόνο δε συνάδουν με το ρόλο του ιερέα αλλά εμπίπτουν και σε ποινικά κολάσιμες πράξεις.

Η δικηγόρος του Red Umbrella Athens, Αγγελική Σουγλέ, η οποία έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση της Ι. Κ., με δηλώσεις της στο thepressproject.gr, ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος ιερέας απευθύνθηκε στην εντολέα της με πλήθος κακοποιητικών χαρακτηρισμών, αποκαλώντας τη για παράδειγμα «άνδρα με βυζιά», παρουσία μάλιστα τρίτων ατόμων. «Εκτός από την κατάθεση μήνυσης, θα προχωρήσουμε και σε αγωγή για ηθική βλάβη με σκοπό τη διεκδίκηση χρηματικής αποζημίωσης, καθώς οι κακοποιητικές προσβολές έλαβαν χώρα παρουσία τρίτων ατόμων», αναφέρει.

Όπως εξηγεί στο TPP η δικηγόρος Αγγελική Σουγλέ, η γυναίκα για να πάρει φαγητό από το συσσίτιο ήταν απαραίτητο να προσκομίσει έγγραφα όπως η αστυνομική της ταυτότητα, ένα λογαριασμό ΔΕΗ και ένα εκκαθαριστικό ώστε να διαπιστωθεί ότι πληροί τα οικονομικά κριτήρια.

Μόλις προσκόμισε τα απαραίτητα χαρτιά, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τρανς άτομο, καθώς οι άνθρωποι στην ενορία διάβασαν στοιχεία μη συμβατά με την εμφάνισή της. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι υπάρχει δικαστική απόφαση αναγνώρισης φύλου, ωστόσο οι διαδικασίες για την έκδοση της νέας της ταυτότητας έχουν παγώσει, λόγω κορωνοϊού.

Όταν ο ιερέας της εκκλησίας ενημερώθηκε για το βιολογικό φύλο της Ι.Κ. προσπάθησε να τη διώξει, ενώ της επιτέθηκε με χυδαίους ρατσιστικούς τρανσφοβικούς και άκρως κακοποιητικούς χαρακτηρισμούς αποκαλώντας τη «άντρα με βυζιά».

«Υπάρχει βίντεο στο οποίο ο συγκεκριμένος παπάς της επιτίθεται. Της έλεγε να βγάλει τα βυζιά και να ξανάρθει, την αποκαλούσε άνθρωπο του διαβόλου, της έλεγε να γίνει πουτάνα για να βγάλει λεφτά, ενώ ισχυρίστηκε ότι όσα λέει είναι η “γραμμή” της Ιεράς Συνόδου, η οποία όπως αναφέρει ο ίδιος έχει απόφαση ότι η εκκλησία αποδέχεται τους γκέι και τους καλεί σε μετάνοια αλλά όχι τα τρανς άτομα», αναφέρει η δικηγόρος.

Σε δήλωση-παρέμβαση προχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος έδωσε εντολή για τη διενέργεια έρευνας από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το περιστατικό.

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου:

«Κάθε άνθρωπος είναι πρόσωπο και ως πρόσωπο αποτελεί εικόνα του Θεού. Η Εκκλησία μας όχι μόνο αυτές τις άγιες ημέρες, αλλά κάθε ημέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο, κάθε στιγμή, αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, κάθε αδελφό μας που δοκιμάζεται, ανεξαρτήτως οιασδήποτε διάκρισης είτε αυτήν αφορά στο φύλο του είτε στη φυλή του είτε στο χρώμα του είτε στο θρήσκευμά του είτε στις πεποιθήσεις του. Χωρίς να τον επικρίνει και χωρίς να τον στιγματίζει. Κάθε κληρικός της Εκκλησίας μας οφείλει να είναι διάκονος του Θεού και όλων των ανθρώπων».

Παναγιώτης Δρίβας