• 16 Μαΐου, 2021

Ηχηρό μήνυμα στον Σάντσεθ – Εμφατική νίκη του Λαϊκού κόμματος στη Μαδρίτη – Αποχωρεί ο Ιγκλέσιας

 Ηχηρό μήνυμα στον Σάντσεθ – Εμφατική νίκη του Λαϊκού κόμματος στη Μαδρίτη – Αποχωρεί ο Ιγκλέσιας

Το Λαϊκό Κόμμα στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης κατάφερε να αποσπάσει περισσότερες έδρες από ότι όλο το κεντροαριστερό μπλοκ μαζί και ανοίγει ο δρόμος για να κυβερνήσει με την ανοχή των ακροδεξιών του VOX το οποίο ανακοίνωσε ήδη ότι στηρίζει χωρίς να απαιτεί να μπει στην κυβέρνηση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κατέρρευσαν και κατέγραψαν το χειρότερο αποτέλεσμα τους στην περιφέρεια και οι Πολίτες εξαφανίστηκαν από το Κοινοβούλιο. Τις πληγές του μετρά και το Podemos με τον επικεφαλής του, Πάμπλο Ιγκλέσιας, να ανακοινώνει την αποχώρησή του από το προσκήνιο της πολιτικής.

Με μια πρώτη ανάγνωση, η συντηρητική υποψήφια Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο, εξαργύρωσε τη διαχείριση που έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας καθώς ακολούθησε μια χαλαρή στρατηγική αντιμετώπισης του κοροναϊού για να προσελκύσει ψηφοφόρους που είχαν κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την καταπολέμηση της νόσου, αγνοώντας τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης.

  • Το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρείται ισχυρό προειδοποιητικό μήνυμα προς την κυβέρνηση Σάντσεθ που κατάφερε να εκπαραθυρώσει τη Δεξιά ωστόσο η σαρωτική νίκη της Αγιούσο πανηγυρίστηκε ως προμήνυμα επιστροφής.

Η επικεφαλής του συνδυασμού που νίκησε στις εκλογές δεν κατάφερε να εξασφαλίσει επαρκή αριθμό εδρών για να κυβερνήσει την περιοχή χωρίς την υποστήριξη κάποιου άλλου κόμματος καθώς λαμβάνει 64 έδρες, από 30 που κέρδισε το 2019.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox, το οποίο έφτασε από 12 έδρες σε 13, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, εμφανίζεται ως πιθανός υποψήφιος για να στηρίξει την Αγιούσο στην περιφερειακή Βουλή των 136 εδρών.

Το κεντροδεξιό Ciudadanos, που κυβερνούσε μαζί με το PP την περιφέρεια της Μαδρίτης, καταποντίστηκε, χωρίς να κερδίσει καμία έδρα, σε σύγκριση με τις 26 που κέρδισε στις προηγούμενες εκλογές πριν από δύο χρόνια.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές από 37 έδρες έπεσαν στις 25, χωρίς να είναι αρκετές για να επιτρέψουν σε αυτούς μαζί με άλλα αριστερά κόμματα να αμφισβητήσουν την Αγιούσο . Βαριά ήττα και για τον ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας που καταλαμβάνει δέκα έδρες και τον οδηγεί, με απόφασή του, εκτός πολιτικής σκηνής.

Ο ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Πάμπλο Ιγκλέσιας, εταίρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον κυβερνώντα συνασπισμό στην Ισπανία, ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ την αποχώρησή του από την πολιτική.

  • «Αποτύχαμε», είπε σε μια ομάδα υποστηρικτών του κόμματός του, λέγοντας ότι αισθάνεται σαν «αποδιοπομπαίος τράγος που κινητοποιεί τα πιο σκοτεινά, τα πιο αντιδημοκρατικά συναισθήματα».

«Νομίζω ότι είναι προφανές ότι σήμερα (…) δεν βοηθάω να ενώσω τους ανθρώπους», συνέχισε ο 42χρονος Ιγκλέσιας.

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, «παραιτούμε από όλα τα καθήκοντά μου, εγκαταλείπω την πολιτική με την έννοια της κομματικής πολιτικής, της θεσμικής πολιτικής», ώστε να μην σταθώ «εμπόδιο στην ανανέωση της ηγεσίας που χρειάζεται η πολιτική μας δύναμη».

Ο Ιγκλέσιας χαρακτήρισε επίσης «τραγωδία» τον θρίαμβο του Λαϊκού Κόμματος (PP, συντηρητική δεξιά), που οποίο περιέγραψε ως «την Τραμπική δεξιά», από το όνομα του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και τα καλά ποσοστά που κέρδισε το ακροδεξιό κόμμα Vox.

Σε αντίθεση με άλλες εκλογές στην Covid εποχή τους τελευταίους μήνες, η συμμετοχή ήταν υψηλή, περίπου στο 74%, αυξημένη από 64% το 2019.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές στην Ισπανία, έπειτα από πολλά χρόνια, η σύγκρουση στη μεγαλύτερη και πλουσιότερη περιφέρεια της Ισπανία κινείται γύρω από τον κλασικό ιδεολογικό άξονα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Το Λαϊκό Κόμμα κέρδιζε πάντα από το 1995 και μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα σε αυτή την περιφέρεια-κλειδί μπορεί να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία.

Τα αποτελέσματα των exit poll επιβεβαιώνουν τις απώλειες για το Σοσιαλιστικό Κόμμα που στις εκλογές του 2019 είχε 37 έδρες, ενώ αντίστοιχα τα άλλα κόμματα είχαν: PP 30 έδρες, Unidas Podemos 7 έδρες, Más Madrid 20 έδρες, Vox 12 έδρες, Ciudadanos 26 έδρες.

  • Παρά την πανδημία και το γεγονός ότι οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν εργάσιμη ημέρα, η συμμετοχή των Μαδριλένων ήταν πολύ μεγάλη, φτάνοντας σχεδόν το 70%, ποσοστό 11,5 μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο των εκλογών του 2019. Δικαίωμα ψήφου είχαν 4.752.000 πολίτες.

Οι πολίτες σχημάτιζαν τεράστιες ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα, κυρίως το πρωί, με το που άνοιξαν οι κάλπες, και από αργά το απόγευμα, που είχαν σχολάσει από τις δουλειές τους. Πολλοί πήραν άδεια επίσης για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τα πολιτικά κόμματα και οι ηγέτες τους έκαναν μέχρι την τελευταία στιγμή εκκλήσεις στους πολίτες να πάνε στις κάλπες.

Λόγω των μέτρων για την πρόληψη διάδοσης της πανδημίας, η χρήση προστατευτικής μάσκας ήταν υποχρεωτική, ενώ κάλπες στήθηκαν τόσο σε σχολεία όσο και σε ανοιχτούς χώρους, όπως γήπεδα, αλλά και αρένες όπου διεξάγονται ταυρομαχίες.