• 2 Αυγούστου, 2021

Ηχηρό «μηχανοκίνητο»…μήνυμα από τη Λέσβο κατά της υπερδομής Μηταράκη

 Ηχηρό «μηχανοκίνητο»…μήνυμα από τη Λέσβο κατά της υπερδομής Μηταράκη

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα των χωριών της Λουτρόπολης Θερμής, κατά της νέας δομής και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τα γεγονότα της Καράβας.

Η κινητοποίηση είχε μεγάλη  συμμετοχή, ενώ τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές χιλιομέτρων σε όλα τα σημεία των προσυγκεντρώσεων και λίγο αργότερα στο κέντρο της Μυτιλήνης όπου κατευθύνθηκε η πορεία.

 Οι προσυγκεντρώσεις

Οι μεγάλες προσυγκεντρώσεις της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκαν  στην περιοχή της Λάρσου και στην Παναγιούδα. Εκεί βρέθηκαν  εκατοντάδες πολίτες, φορείς, Αντιπεριφερειάρχες, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.λπ.

Παρόντες στις συγκεντρώσεις οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.  Χαρακτηριστικό της μεγάλης προσέλευσης στην προσυγκέντρωση της Παναγιούδας ήταν  ότι η ουρά των αυτοκινήτων έφτασε  μέχρι τον Αφάλωνα.

«Δεν θέλουμε τα νησιά μας, φυλακές ψυχών»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς μιλόντας στα τοπικά μέσα λίγο πριν την έναρξη της πορείας, σημειώσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει η συνέβη στη Λέσβο πριν ένα χρόνο και συνεχίζει την εμμονή της για τη δημιουργία μιας υπερδομής – φυλακής στο νησί μας.

Η Μαρία Κομνηνάκα από την πλευρά της σημείωσε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών προκειμένου νόμιμα και με ασφάλεια να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους.

Σε δήλωσή της η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού  Αναστασία Αντωνέλλη, σημείωσε ότι παραμένει σταθερή στις απόψεις της η Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία έχει ταχθεί κατά της δημιουργίας οποιασδήποτε δομής στα νησιά μας.

«Οφείλουμε να μείνουμε ενωμένοι», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις που θέλουν να μας επιβάλουν υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

«Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα, ένα μεγάλο όχι σε όσους θέλουν να εγκαταστήσουν δομές και φυλακές δίπλα στα χωριά μας» , σημείωσαν μεταξύ άλλων στις δηλώσεις τους οι πρόεδροι των κοινοτήτων Νέων Κυδωνιών Αντώνης Κόμλος και Μανταμάδου Χαράλαμπος Τζελαϊδής.

«Είμαστε εδώ για να θυμίσουμε τα αιτήματα του Λεσβιακού λαού και την απόφαση που είχαμε πάρει πριν ένα χρόνο, να μην επιτρέψουμε να γίνουν τα νησιά μας φυλακές συγκέντρωσεις δυστυχισμένων ανθρώπων, δήλωσε η επικεφαλής της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη» Εριφύλη Χιωτέλλη.   

«Όσες αποφάσεις και αν πάρουν τα συμβούλια, όσες μεθοδεύσεις και αν γίνουν τον τελικό λόγο και την τελική απάντηση τη δίνουν οι πολίτες», δήλωσε η Νίκη Τσιριγώτη επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην κάμερα του «Ν».

«Τα σχέδια που έχουν είναι να μετατρέψουν τα νησιά μας, σε αποθήκες ψυχών δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Βάλεσης, επαναλβάνοντας ότι παραμένει σταθερός στις απόψεις του οι οποίες εκφράστηκαν όπως τόνισε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Είμαστε καλόπιστοι και πιστεύουμε τον Υπουργό που μίλησε για αποσυμφόρηση έως το Πάσχα δήλωσε η δημοτική Σύμβουλος Εριφύλη Γιαννάκα και πρόσθεσε κανείς δεν θέλει αυτή τη νέα δομή – φυλακή γιατί όλοι θέλουμε να παραμείνουμε στα νησιά μας».

«Στέλνουμε μήνυμα ενάντια στις πολιτικές τις κυβέρνησης και στη νέα δομή», σημείωσε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Βάσω Χοχλάκα η οποία συμμετείχε στην προσυγκέντρωση.

Παρών στις κινητοποιήσεις και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Λέσβου Γιάννης Συκάς, ο οποίος δήλωσε αντίθετος σε οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας νέας δομής και φυλακών στους δήμους των νησιών μας.

Οι δύο μηχανοκίνητες πορείες ξεκίνησαν περίπου στις 12:30 το μεσημέρι,  κινήθηκαν  προς τη Μόρια μπήκαν  στη Μυτιλήνη μέσω της Επάνω Σκάλας, πέρασαν από το  Κιόσκι, την  Προκυμαία την πλατεία Κωνσταντινουπόλεως, την οδό  Βουρνάζων, τη Λαγκάδα και από εκεί κατέληξαν στην Παγανή.

Σε όλα τα σημεία των προσυγκεντρώσεων και στο κέντρο της πόλης, η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν ιδιαίτερα ισχυρή. Μάλιστα δυνάμεις των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ από νωρίς βρισκόταν έξω από το Παλιό Δημαρχείο της Μυτιλήνης.

Πηγή: Στο Νησί