• 26 Ιανουαρίου, 2022

Ιατροδικαστής για την αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου: “Ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου”

 Ιατροδικαστής για την αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου: “Ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου”

Φως στα αίτια θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου επιχειρεί να ρίξει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Η ιατροδικαστής, Σουλτάνα Μαριανού, έκανε λόγο για “ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου”. Αναλυτικά όσα είπε.

Την κατάθεσή της παρακολούθησε η οικογένεια του άτυχου ακτιβιστή αλλά και η Μάγδα Φύσσα, η οποία βρέθηκε στην δικαστική αίθουσα για να τους στηρίξει.

Επεισόδια στην Κοζάνη και δακρυγόνα πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη (vids)

«Ψάξαμε όλα τα πράγματα ένα προς ένα. Η αιτία θανάτου δεν ήταν σαφής και προχωρήσαμε σε περαιτέρω έρευνα, λήψη βιολογικών υλικών, για να διαπιστώσουμε τα αιτία θανάτου. Τα τραύματα ήταν πολλά, αλλά από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο. Για επιβεβαίωση στείλαμε υλικό στα εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη. Εφόσον δεν είχαμε καμία άλλη αιτία, δεν υπήρχε κάτι, καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα, ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου» περιέγραψε η μάρτυρας σημειώνοντας πως στόχος τους ήταν «να μην διαφύγει κάτι».

Η μάρτυρας επικαλούμενη την εμπειρία της ανέφερε πως το οργανικό στρες που συνέβαλε στο ισχαιμικό επεισόδιο του συναντάται αλλά όχι συχνά. Απαντώντας δε στις αιτιάσεις της υπεράσπισης ότι προγενέστερη ασθένεια στο ήπαρ συνέβαλε στον θάνατο του 33χρονου η ιατροδικαστής εξήγησε: «υπήρχε μια βαριά ηπατική βλάβη που τη βλέπουμε σε αρκετούς ανθρώπους. Δεν αποτελεί καν αιτία θανάτου. Δεν είχε προηγηθεί κάποια νοσηλεία που να δικαιολογεί αιφνίδιο θάνατο λόγω ρήξης. Μπορεί να προκληθεί από χρόνια χρήση φαρμάκων ή κάποια ασθένεια που έχει περάσει».

Η κ. Μαριανού κατέθεσε πως δεν εντόπισαν κάποιο εύρημα που να οδηγεί στο συμπέρασμα πως υπήρχε κάποιο νόσημα υπεύθυνο για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. «Δεν μπορούμε να μιλούμε θεωρητικά. Απαντάμε με βάση τα ευρήματα. Ούτε αποκρύψαμε κάτι ούτε τίποτα. Όλα είναι υπογεγραμμένα και μπορούν να ερωτηθούν ξεχωριστά ο κάθε επιστήμονας που υπογράφει» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως η ιστολογική εξέταση δεν έδειξε κάποια βλάβη στην καρδιά. Παράλληλα, η ιατροδικαστής δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο το ισχαιμικό επεισόδιο να είχε ξεκινήσει ενώ ο 33χρονος βρισκόταν μέσα στο κοσμηματοπωλείο.

Υπεράσπιση: Το στρες είναι η φυσική, η ψυχολογική δύναμη που διαταράσσει την ισορροπία. Οι εργώδεις προσπάθειες του θανόντος πριν τα χτυπήματα, όταν προσπαθούσε να βγει από το μαγαζί, εντάσσεται σε αυτό που λέτε στρες; Όταν σήκωνε τον πυροσβεστήρα των έξι κιλών, όταν χτυπάει την πόρτα να βγει… μπορείτε να αποκλείσετε το επεισόδιο να ξεκίνησε εκείνη τη στιγμή;

Μάρτυρας: Όχι.

Η δίκη συνεχίζεται με καταθέσεις μαρτύρων.