• 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Η Βιοκλινική του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ πρωτοπορεί στη Χειρουργική Μαστού

 Η Βιοκλινική του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ πρωτοπορεί στη Χειρουργική Μαστού

Επαναστατική τεχνική εντοπισμού και ταυτόχρονης αφαίρεσης αψηλάφητων βλαβών του μαστού.

Για πρώτη φορά στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, στη Βιοκλινική Αθηνών του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, πραγματοποιήθηκε εντοπισμός και αφαίρεση αψηλάφητης βλάβης μαστού καθώς και βιοψία του Φρουρού Λεμφαδένα με τη χρήση του συστήματος Sentimag.

Πρόκειται για μια νέα τεχνική η οποία έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλους τους καρκινικούς όγκους και τις ύποπτες βλάβες, ανεξαρτήτως του μεγέθους του μαστού ή του βάθους της βλάβης. Η μέθοδος είναι δοκιμασμένη και χρησιμοποιείται ήδη σε 500 Νοσοκομεία σε περισσότερες από 35 χώρες.

Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Παππάς, MD MSc, διευθυντής Χειρουργικής Μαστού, Ογκοπλαστικής Χειρουργικής και Αποκατάστασης στη Βιοκλινική, το σύστημα Sentimag είναι μια συσκευή με τεχνολογία αιχμής που αναγνωρίζει μαγνητικά πεδία και χρησιμοποιείται από τον ειδικό και πιστοποιημένο Χειρουργό Μαστού ώστε να εντοπίσει τον καρκινικό όγκο και τον Λεμφαδένα Φρουρό και να τους αφαιρέσει με ακρίβεια.

Στο κέντρο της αψηλάφητης ύποπτης βλάβης τοποθετείται (με τοπική αναισθησία, είτε με την καθοδήγηση υπερηχοτομογραφήματος ή με τη χρήση μαστογράφου από εξειδικευμένο ακτινολόγο Μαστού) ένας μικρός μεταλλικός κόκκος (magseed) ενώ εγχέεται υγρό με παραμαγνητικές ιδιότητες (magtrace). Είναι οι «οδηγοί» για τη συσκευή με την οποία ο χειρουργός εντοπίζει τη βλάβη και τον λεμφαδένα σύμφωνα με τις ενδείξεις, τα αφαιρεί και τα αποστέλλει για ταχεία βιοψία.

«Ενώ αρκετοί όγκοι του μαστού είναι ψηλαφητοί, εντούτοις υπάρχουν ορισμένοι που εντοπίζονται τυχαία σε μαστογραφικό έλεγχο και είναι αψηλάφητοι, σε πρώιμο συνήθως στάδιο. Σε περιπτώσεις που απαιτείται ογκεκτομή, δηλαδή αφαίρεση του όγκου μόνο με υγιή όρια γύρω του, είναι απαραίτητος ο ακριβής εντοπισμός του και η αφαίρεση επαρκούς ιστού. Η τοποθέτηση των μεταλλικών δεικτών συντελεί στην χειρουργική αφαίρεση της καρκινικής βλάβης με ακρίβεια και με επαρκή υγιή όρια, ώστε να υπάρχει ασφαλές ογκολογικό αποτέλεσμα και αφαίρεση μόνο του ιστού που απαιτείται», αναφέρει ο κ.Παππάς.

Ο ίδιος σημειώνει τα πλεονεκτήματα της εν λόγω τεχνικής:
• Η χρήση του συστήματος Sentimag μπορεί να αντικαταστήσει σε μεγάλο ποσοστό την τοποθέτηση μεταλλικών συρμάτινων οδηγών οι οποίοι χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια αλλά εξέχουν από τον μαστό και προκαλούν άγχος στις ασθενείς, καθώς υπάρχει κίνδυνος μετακίνησης τους ή ακόμα και αφαίρεσης τους πριν από το χειρουργείο εξαιτίας μιας λανθασμένης κίνησης είτε από την ασθενή ή από το προσωπικό της κλινικής. Ο μικρός μεταλλικός οδηγός Magseed έχει αποδειχθεί πως δεν μετακινείται ούτε παρεκτοπίζεται από το σημείο όπου έχει τοποθετηθεί εφόσον και δεν επηρεάζεται από τις κινήσεις των ασθενών. Με δεδομένη αυτή τη σταθερότητα, η τοποθέτηση του οδηγού μπορεί να πραγματοποιηθεί ημέρες ή και εβδομάδες πριν από την επέμβαση, ενώ το μικρό μέγεθος του οδηγού δεν προκαλεί ενόχληση στην ασθενή.

• Ο εντοπισμός του Φρουρού Λεμφαδένα πραγματοποιείται με έγχυση Παραμαγνητικής ουσίας είτε την ίδια ημέρα ή και 7 ημέρες πριν από την επέμβαση. Καταργείται έτσι η έγχυση Ραδιενεργών ουσιών και δεν απαιτούνται τα αντίστοιχα πρωτόκολλα για χρήση, μεταφορά και χειρισμούς ραδιενεργών υλικών. Οι ασθενείς δεν υποβάλλονται σε πρόσθετες διαδικασίες που σε αρκετές περιπτώσεις τους προκαλούν επιπλέον στρες.

• Η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ασθενείς υπό χημειοθεραπεία πριν από την χειρουργική επέμβαση, εντοπίζοντας από πολύ νωρίς τον καρκινικό όγκο του μαστού αλλά και ένα πιθανό διηθημένο με καρκίνο μασχαλιαίο φρουρό λεμφαδένα. Μετά το τέλος της χημειοθεραπείας οι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν με ασφάλεια σε χειρουργική αφαίρεση του όγκου και των λεμφαδένων της μασχάλης αν χρειαστεί.

• Παρέχει ευελιξία και ασφάλεια στον εξειδικευμένο στη μέθοδο χειρουργό μαστού, καθώς αφαιρείται μόνο η απαραίτητη ποσότητα ιστού διατηρώντας την ογκολογική ασφάλεια αλλά και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 6962600 και 212 1050022.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.