Τσίπρας: Το ρεύμα πολιτικής αλλαγής θα επιβεβαιωθεί την Κυριακή – Τι είπε για τον Ανδρέα

 Τσίπρας: Το ρεύμα πολιτικής αλλαγής θα επιβεβαιωθεί την Κυριακή – Τι είπε για τον Ανδρέα

Τηλεοπτική συνέντευξη στο Kontra Channel του Αλέξη Τσίπρα.Ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις κάλπες της Κυριακής που θα αναδείξουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.

Σημείωσε πως «καλούμε όλους να δώσουν το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής δυνατό και να ανοίξουν τον δρόμο για τις πολιτικές εξελίξεις» ενώ χαρακτήρισε «ταχυδρομεία» τις 1000 κάλπες που θα στηθούν για την εκλογή του προέδρου και των μελών της Κ.Ε

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την συμμετοχή που θα υπάρξει στις εκλογές της 15ης Μάη ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «μπορεί να εκπλαγείτε από το κλίμα που θα δημιουργηθεί μεθαύριο». Τόνισε όμως παράλληλα ότι «για εμάς έχει αξία όχι απλά να καταγράψουμε ένα νούμερο αλλά αυτό να δώσει δυναμική». Μάλιστα αναφέρθηκε τόσο σε ποσοτικά όσο και σε ποιοτικά κριτήρια με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνει την αποτελεσματικότητα της πρωτόγνωρης αυτής διαδικασίας. Όπως σχολίασε έχει σημασία «να δούμε τι απήχηση έχουμε στις λαϊκές περιοχές» όπως και στις περιοχές τις αγροτικές αφού όπως είπε εκεί βρίσκονται τα κοινωνικά στρώματα που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει. Τόνισε πάντως πως «όποιο αποτέλεσμα και να έρθει θα είναι προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ» αφού «θα είναι ένα κόμμα που θα δυναμώσει». Τόνισε επίσης πως «έχω την βεβαιότητα ότι διαμορφώνεται ένα κλίμα και ένα ρεύμα πολιτικής αλλαγής που θα επιβεβαιωθεί την Κυριακή»

Πήχυς η επαναφορά της Ελπίδας

Αναφερόμενος στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «ο δικός μας ο πήχυς είναι να ξαναγυρίσει η Ελπίδα στην ελληνική κοινωνία» και οι εκλογές της 15ης Μάη «θέλουμε να είναι ένα πρώτο βήμα προς την νίκη». Αναφερόμενος στην προοπτική των εκλογών είπε πως «θέλουμε από 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους για να κερδίσουμε τις εκλογές» καλώντας τους ψηφοφόρους να έρθουν στις κάλπες «όχι για να στηρίξουν τον Τσιπρα αλλά για να στείλουν ένα ισχυρο μήνυμα». ¨Όπως χαρακτηριστικά είπε οι 1000 κάλπες «θα είναι 1000 ταχυδρομεία που θα στείλουν επιστολές. Τον λογαριασμό πίσω στο Μέγαρο Μαξίμου».

Οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι οι διαδικασίες αυτές στον ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονται να συγκριθούν με κάποιο άλλο κόμμα. Σημείωσε πως είναι «στόχος προσωπικός και συλλογικός είναι να αντιστοιχηθεί ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ». Όπως σχολίασε «ένα κόμμα που κυβέρνησε 4,5 χρόνια την χώρα και είχε 2.500.000 ψηφοφόρους δεν μπορεί να έχει 25.000 μέλη». Παράλληλα όμως μίλησε για να ένα κόμμα σε συνεχή κίνηση εκφράζοντας ευαρέσκεια για τις αλλαγές που έχει κάνει. Όπως είπε «είμαι περήφανος που έχουμε καταφέρει να εισάγουμε την ισόποση συμμετοχή γυναικών στα όργανα» αλλά και για το ότι «έχουμε καταφέρει αυτό που ονομάζουμε ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος» τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα αναγκαίο στις σημερινές συνθήκες, θυμίζοντας ότι π.χ ένας νέος άνθρωπος μπορεί να εργάζεται πολλές ώρες για να τα βγάλει πέρα. Μάλιστα προϊδέασε και για άλλες αλλαγές στην πορεία. Ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα σε κίνηση. Οφείλουμε να προχωρήσουμε με θάρρος σε αλλαγές». Αυτές – σημείωσε- θα αφορούν «κυρίως στην σύνδεση του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ με τους βασικούς ιστούς της κοινωνίας». Τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι στα κινήματα, τα συνδικάτα, τους συλλόγους γονέων, στα πανεπιστημία». Δήλωσε πως «για μας ο μετασχηματισμός του κόμματος ξεκινάει την Δευτέρα έχοντας μια πρωταρχική συσσώρευση πάρα πολύ σημαντική».

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στις εκλογές και τις μετεκλογικές συνεργασίες. Τόνισε πως «για να υπάρξει πολιτική αλλαγή, για να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος και με διαφορά στις εκλογές που έρχονται. Όποιος προσδοκά την πολιτική αλλαγή θα πρέπει αν γνωρίζει ότι περνά από την πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές, της απλής αναλογικής. Αυτές θα είναι οι κρίσιμες. Δουλεύουμε για να μη χρειαστεί να υπάρξουν δεύτερες εκλογές». Σημείωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να εκλέγεται από τον λαό.

Ο Α.Τσίπρας για τον Α.Παπανδρέου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν πάντως οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στην προσωπικότητα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου. Με αφορμή την σύγκριση που έκανε μεταξύ τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή συζήτηση στην Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «ήταν ένας ηγέτης πολύ μεγάλου και αδιαμφισβήτητού κύρους ο οποίος κατάφερε να εκφράσει το ΕΑΜικό συναίσθημα». Σημείωσε ότι «εγώ δεν είμαι σοσιαλδημοκράτης, είμαι αριστερός σοσιαλιστής αλλά πιστεύω ότι και ο Παπανδρέου ο Ανδρέας ήταν ένας ηγέτης που κατάφερε να δημιουργήσει μέσα από το πλαίσιο της πολιτικής του μια ευρύτατη συσπείρωση της αριστεράς στην χώρα και είχε καταφέρει πάνω σε αξίες που είναι επίκαιρες σήμερα: Λαϊκή Κυριαρχία, Εθνική Ανεξαρτησία, Κοινωνική Δικαιοσύνη. Αυτά τα οράματα είναι που διαπνέουν την αριστερά σήμερα».

Για το 1989

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε διακριτικές αποστάσεις και από τα γεγονότα του 1989, όπου με την συμβολή του τότε Συνασπισμού ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγήθηκε στο ειδικό δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Σχολίασε πως «εγώ ήμουνα 12 χρονών τότε, αλλά να την αναλάβω αυτή την συλλογική ευθύνη. Η αριστερά τότε διέπραξε έναν τακτικό ελιγμό που δεν ωφέλησε ούτε την ίδια ούτε το κίνημα. Και είδαμε ότι ο Συνασπισμός της Αριστεράς που είχε την δυνατότητα τότε πραγματικά να πάει σε μια κυβέρνηση να πάει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με ένα ΠΑΣΟΚ που είχε διαπράξει πολύ σημαντικά λάθη εκείνη την περίοδο και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου, από αυτή την επιλογή της συγκυβέρνησης με τον Μητσοτάκη όχι μόνον δε ευνοήθηκε, την πλήρωσε».

Ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε πως «εγώ αυτό το οποίο κρατάω και ως μάθημα ιστορίας είναι ότι οι δυνάμεις της αριστεράς στον τόπο, οι σοσιαλισιτκές δυνάμεις, η δημοκρατική παράταξη πρέπει να έχει έναν αντίπαλο: Την δεξιά». Τόνίζοντας πως «αντίπαλος μού είναι η νεοφιλελεύθερη δεξιά του Μητσοτάκη. Αντίπαλος μου δεν είναι ούτε ο Ανδρουλάκης ούτε ο Κουτσούμπας»

Πάντως άσκησε κριτική στη χθεσινή στάση του ΠΑΣΟΚ στην Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ. Αναρωτήθηκε «τι σχέση έχει το σημερινό ΚΙΝ.ΑΛ με τον Ανδρέα Παπαναδρέου; Σήμερα ψηφίσαν μια συμφωνία που τα δίνει όλα και δεν παίρνει τίποτε» προσθέτοντας ότι «δεν αρκεί να έχεις τα σύμβολα, κρίνεσαι καθημερινά και στην πράξη».

Πηγή: news247.gr

Παναγιώτης Δρίβας