• 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Η τελευταία φωτογραφία του Μίκη Θεοδωράκη λίγες εβδομάδες πριν το θάνατο του με την σύζυγό του, Μυρτώ

 Η τελευταία φωτογραφία του Μίκη Θεοδωράκη λίγες εβδομάδες πριν το θάνατο του με την σύζυγό του, Μυρτώ

 Η τελευταία φωτογραφία του Μίκη Θεοδωράκη λίγες εβδομάδες πριν το θάνατο του, συντροφιά στο ίδιο δωμάτιο με την σύζυγό του, Μυρτώ αναρτήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από τον φίλο της οικογένειας, Θοδωρή Σεργιάδη.

Είχε τραβηχτεί προ μηνός, όταν ακόμα η κατάσταση της υγείας του, αν και εύθραυστη, κρινόταν σταθερή.

Ενόχληση Μητσοτάκη για τις αποδοκιμασίες – Τι είπε στον Κουτσούμπα και τι απάντησε ο ΓΓ του ΚΚΕ – Το επίμαχο βίντεο (vid)

Σ’ αυτή την φωτογραφία, ο Μίκης κράτα το χέρι της Μυρτώς και το χαϊδεύει τρυφερά χαμογελώντας.

Ο Μίκης γνωρίστηκε και ερωτεύτηκε τη Μυρτώ Αλτίνογλου πριν ακόμα υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, σε χρόνια δύσκολα για τον ίδιο.

Γνωρίστηκαν ένα απόγευμα του 1943 έξω από το σπίτι της Μυρτως στη Νέα Σμύρνη.

Τη ζήτησε από τους γονείς της, οι οποίοι όμως ήταν διστακτικοί απέναντι στον νεαρό και άγνωστο τότε μουσικοσυνθέτη. Ο πατέρας της Μυρτώς, Ηλίας Αλτίνογλου, ήταν καθηγητής και πρόσφυγας από τη Σμύρνη και όταν έμαθε από την Μυρτώ ότι ο φίλος της Μίκης θέλει να γίνει μουσικός απάντησε, με απογοήτευση: “Μουσικός; Άδειο πιάτο!”. Ο Μίκης όμως την είχε ήδη ερωτευθεί.

Τα τραγούδια του κύκλου “Έρως και Θάνατος”, που ο έγραψε σε δύο διαφορετικές περιόδους, τα αφιέρωσε στη Μυρτώ. Το 1945 έγραψε τη μουσική και τους στίχους από το πρώτο τραγούδι “Της αγάπης λόγια”, ενώ την περίμενε σε ραντεβού στη Νέα Σμύρνη, και λίγες ημέρες αργότερα το “Αν γυρεύεις λόγια”, πάλι σε στίχους δικούς του.

Μόλις ο Μίκης Θεοδωράκης εισέπραξε την προκαταβολή από την ταινία “Ξυπόλητο τάγμα”, ύψους 5.000 δραχμών, προχώρησε στον γάμο τους. Παντρεύτηκαν το 1953 και έμειναν μαζί μέχρι το τέλος.

Μαζί απέκτησαν τα δύο παιδιά τους , τη Μαργαρίτα και τον Γιώργο. 94 χρονών πια και ίδια με προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, ήταν στο πλευρό του Μίκη μέχρι την τελευταία του πνοή, έστω και αν για λόγους υγείας η Μυρτώ Αλτίνογλου, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στο τελευταίο αντίο στον δικό της Μίκη.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.