• 17 Μαΐου, 2021

Η στρατηγική Δένδια “οδηγεί” το Μαξίμου – Ποιοι τάχθηκαν ανοιχτά μαζί του, η εκκωφαντική σιωπή Μπακογιάννη και η… “σαμαρική πτέρυγα”

 Η στρατηγική Δένδια “οδηγεί” το Μαξίμου – Ποιοι τάχθηκαν ανοιχτά μαζί του, η εκκωφαντική σιωπή Μπακογιάννη και η… “σαμαρική πτέρυγα”

Αδιαμφισβήτητα ο Νίκος Δένδιας ήταν ο μεγάλος νικητής των εντυπώσεων στο μπρα ντε φερ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ παράλληλα ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές του στην κεντροδεξιά παράταξη αναγκάζοντας ακόμα και την Σαμαρική πτέρυγα να μιλήσει με θετικά λόγια για την στάση του. Το Μαξίμου από την στιγμή που διέρρευσε πως κατ’ εντολή του πρωθυπουργού κινήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει τώρα να αφήσει την τακτική των ήπιων τόνων απέναντι Τουρκία ακολουθώντας την σκληρή γραμμή.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Η στρατηγική που ακολούθησε ο Νίκος Δένδιας μπορεί να έφερε εκνευρισμό στην Άγκυρα αλλά προκάλεσε και πολλές συζητήσεις εντός της ΝΔ.

  • Τα μηνύματα που δέχθηκε αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις «γαλάζιων» βουλευτών δείχνουν πως ο υπουργός Εξωτερικών τάραξε τα νερά, δημιουργώντας προβληματισμό τόσο στο Μαξίμου όσο και στο Σαμαρικό στρατόπεδο. Αντιθέτως η Καραμανλική πτέρυγα φαίνεται όλο το προηγούμενο διάστημα να ήταν πιο κοντά στον Νίκο Δένδια άλλωστε και ο ίδιος δεν έχει κρύψει ποτέ την εκτίμηση του και τον σεβασμό του για τον Κώστα Καραμανλή.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτιμούσαν πως με τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών, ήταν μια απάντηση στην προσωπική επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Κώστας Σημίτης εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά. Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και ο Πέτρος Μολυβιάτης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον τρόπο που ενήργησε ο Νίκος Δένδιας στην Άγκυρα.    

Η παγίδα για τον Μητσοτάκη

Στο Μαξίμου επικράτησε αρχικά αμηχανία από την τροπή πήρε η συνέντευξη τύπου καθώς ακόμα και αν δεν είχε δοθεί τέτοια εντολή στον υπουργό Εξωτερικών δεν θα μπορούσαν να μην τον στηρίξουν. Άλλωστε ο θετικός αντίκτυπος που υπήρξε και το θετικό κλίμα που διαμορφώνονταν στην κοινή γνώμη υπέρ του υπουργού Εξωτερικών δεν άφηναν πολλά περιθώρια.

Ωστόσο από την στιγμή που όπως υποστήριξε το Μαξίμου έγιναν όλα κατόπιν συνεννόησης μεταξύ του πρωθυπουργού και του Νίκου Δένδια θα πρέπει η γραμμή πάνω στην οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής απέναντι στην Τουρκία να είναι ίδια με εκείνη που ακολουθήθηκε στην Άγκυρα.

Επίσης αποφασίστηκε επίσης να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και για αυτό τον λόγο η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών χθες το πρωί έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.  Όμως με την συγκεκριμένη στρατηγική στα ελληνοτουρκικά δεν φαίνεται να συμφωνούν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ κάτι που φάνηκε και στα social media καθώς απέφυγαν δεικτικά να σχολιάσουν την επιτυχία του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα. 

  • Στα αξιοσημείωτα είναι και η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη που μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Προβληματισμός στην Σαμαρική πτέρυγα

Η αντίδραση του Νίκου Δένδια απέναντι στις προκλητική ρητορική του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανάγκασαν ακόμα και την Σαμαρική πτέρυγα να μιλήσουν με θετικά λόγια για τον υπουργό Εξωτερικών.

  • «Για τεράστια νίκη» έκαναν λόγο ηλεκτρονικές σελίδες που απηχούν τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος ετοιμάζεται να καταψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία.

Οι σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Νίκο Δένδια κόπηκαν απότομα όταν ο τελευταίος τον αμφισβήτησε ανοιχτά λόγω των πολιτικών που ακολουθούσε οι οποίες τον οδήγησαν σε εκλογικές ήττες. Το γυαλί «ράγισε» οριστικά μεταξύ των δύο αντρών. Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός που δεν είναι ικανοποιημένος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνει να επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει τον Νίκο Δένδια.