Η “stealth” της Όμικρον: Καλά και άσχημα νέα – Νέες εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας

 Η “stealth” της Όμικρον: Καλά και άσχημα νέα – Νέες εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας

Η μετάλλαξη της Όμικρον με την επιστημονική ονομασία ΒΑ.2, γνωστή ευρύτερα και ως “stealth” ή Όμικρον 2, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος σε αρκετές χώρες, δεν συνιστά αιτία σοβαρής ανησυχίας, καθώς είναι απίθανο να δημιουργήσει “ύπουλα” ένα νέο καταστροφικό επιδημικό κύμα και να αλλάξει ξανά την πορεία της πανδημίας. Δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο ούτε να αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας, ενώ τα εμβόλια Covid-19 είναι εξίσου αποτελεσματικά απέναντι της, όπως και με τις προηγούμενες παραλλαγές, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλεια Υγείας της Βρετανίας.

Όμως, επειδή η ΒΑ.2 φαίνεται ακόμη πιο μεταδοτική από την αρχική Όμικρον (μιάμιση φορά περισσότερο σε σχέση με την κυρίαρχη υποπαραλλαγή ΒΑ.1, σύμφωνα με Δανούς επιστήμονες), μπορεί να επιβραδύνει τη μείωση των κρουσμάτων σε μεγάλο μέρος του κόσμου και άρα να παρατείνει τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή είναι συνοπτικά η έως τώρα εικόνα που έχει η επιστημονική κοινότητα για τη ΒΑ.2, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στους “Τάιμς της Νέας Υόρκης” και στο πρακτορείο Ρόιτερς.

“Είναι πιθανό να υπάρξει μια υψηλότερη κορύφωση κρουσμάτων στα μέρη όπου η πανδημία δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και μία επιβράδυνση στην πτωτική τάση τους στις περιοχές που έχουν ήδη περάσει την κορύφωση της Όμικρον”, εκτίμησε ο ιολόγος δρ Τόμας Πίκοκ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

Η ΒΑ.2 αποτελεί ένα από τα τέσσερα “παρακλάδια” της Όμικρον, μαζί με τις υποπαραλλαγές ΒΑ.1 (κυρίαρχη έως τώρα), ΒΑ.3 και ΒΑ.1.1.529. Η αρχική ανίχνευση της Όμικρον έγινε στη Νότια Αφρική πέρυσι το Νοέμβριο και μετά από λίγες εβδομάδες έγινε αντιληπτό ότι υπήρχαν διάφορες εκδοχές της Όμικρον, που η κάθε μία είχε μερικές κοινές μεταλλάξεις με τις άλλες, αλλά και μερικές μεταλλάξεις μοναδικές για κάθε υποπαραλλαγή. Οι αρχικές μολύνσεις της Όμικρον αφορούσαν τη ΒΑ.1, με τη ΒΑ.2 να είναι σπανιότερη και τη ΒΑ.3 ακόμη πιο σπάνια. Η τελευταία φαίνεται να προήλθε από τη μόλυνση του ίδιου ατόμου με ΒΑ.1 και ΒΑ.2, με αποτέλεσμα τα γονίδια τους να βρουν ευκαιρία ανάμιξης και έτσι να δημιουργηθεί μια νέα “υβριδική” παραλλαγή του κορονοϊού.

Σε πρώτη φάση η ΒΑ.1 ξεπερνούσε τις άλλες με συχνότητα κρουσμάτων 1.000 προς 1. Τις τελευταίες όμως εβδομάδες η ΒΑ.2 έχει γίνει συχνότερη σε χώρες όπως η Δανία (όπου πια αποτελεί το 65% των κρουσμάτων σύμφωνα με το Ινστιτούτο Staten Serum και το 82% σύμφωνα με τον υπολογιστικό ιολόγο Τρέβορ Μπέντφορντ του αμερικανικού Κέντρου Fred Hutchinson), στη Βρετανία (όπου είναι το 9% και αναπτύσσεται ταχύτερα σε σχέση με τη ΒΑ.1) και στις ΗΠΑ (όπου αποτελεί τουλάχιστον το 8% των κρουσμάτων και το ποσοστό αυτό αυξάνει επίσης γρήγορα).

“Είμαι αρκετά βέβαιος ότι η ΒΑ.2 θα γίνει κυρίαρχη στις ΗΠΑ, αλλά δεν γνωρίζω ακόμη τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πανδημία”, δήλωσε ο επιδημιολόγος Νέιθαν Γκρουμπάου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γιέηλ. Εκτίμησε ως πιθανότερο σενάριο ότι η ΒΑ.2 δεν θα προκαλέσει ένα νέο μεγάλο κύμα, αλλά τα κρούσματα της Όμικρον θα συνεχίσουν να μειώνονται τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς πάντως να αποκλείεται μια πρόσκαιρη αύξηση τους, ενώ πιθανό επίσης είναι η ΒΑ.2 να επιβραδύνει την πτωτική τάση τους.

Η Όμικρον – με όλες τις υποπαραλλαγές της – είναι σήμερα η αιτία για σχεδόν όλες τις νέες μολύνσεις από κορονοϊό παγκοσμίως. Στις 25 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις γενετικές αναλύσεις δειγμάτων που είχαν κατατεθεί στη διεθνή βάση δεδομένων GISAID, η ΒΑ.1 ευθυνόταν για το 98,8% από αυτές τις μολύνσεις.

Ένα κρίσιμο ερώτημα, προς το παρόν αναπάντητο, είναι κατά πόσο όσοι έχουν μολυνθεί από την έως τώρα κυρίαρχη υποπαραλλαγή ΒΑ.1 της Όμικρον, κινδυνεύουν να μολυνθούν και από τη ΒΑ.2 ή είναι προστατευμένοι απέναντι της. Αν δεν είναι, τότε σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο δρα Έγκον Όζερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, “μπορεί να υπάρξει ένα είδος κύματος κρουσμάτων που θα μοιάζει με την διπλή καμπούρα της καμήλας, αλλά είναι ακόμη νωρίς για να ξέρουμε τι θα συμβεί”. Το καλό νέο πάντως, τόνισε, είναι ότι “τα εμβόλια και οι ενισχυτικές δόσεις θα συνεχίσουν να κρατούν τους ανθρώπους μακριά από το νοσοκομείο και θα τους προστατεύουν από τον θάνατο”.

  • Για την πορεία της πανδημίας μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία επεσήμανε ότι οι υποπαραλλαγές της Όμικρον είναι πολύ μεταδοτικές και η πίεση στους σκληρούς δείκτες θα συνεχιστεί. Η ίδια εκτίμησε ότι αποκλιμάκωση θα υπάρξει έως τις αρχές Μαρτίου, και «μετά τα πράγματα θα βελτιωθούν».

Η γιατρός ξεκαθάρισε πάντως ότι «ο ιός δε θα φύγει, ο ιός θα είναι εδώ, απλώς με τα αντιικά φάρμακα και με τα εμβόλια θα τον αντιμετωπίζουμε. Αυτό είναι το δια ταύτα. Ο ιός όπως ο ιός της γρίπης και τόσοι άλλοι κοροναϊοί θα είναι εδώ, θα κάνουμε πρόληψη με τα εμβόλια, και όποιος νοσήσει τότε θα χρησιμοποιήσουμε τα αντιικά και τα πρωτόκολλα που έχουμε».

Σημείωσε ότι επικαλούμενη τον λοιμωξιολόγο του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι ότι το βέλτιστο θα ήταν ένα εμβόλιο για όλους τους κοροναϊούς ώστε να ησυχάσουμε, να ηρεμήσουμε για όλο το χρόνο, αλλά πρόσθεσε χρειάζεται «πολύ χρήμα για να γίνει αυτό».

Για τη μάσκα διευκρίνισε «εάν προχωρήσουμε έτσι όπως είμαστε, μέχρι το Πάσχα εάν υπάρχει πολύς κόσμος εκεί που θα είμαστε θα μπορεί να φορεθεί κι η μάσκα. Αν όμως είμαστε ελάχιστα άτομα, και οικογένειες που η οικογένεια είναι φούσκα δε θα χρειαστεί να τη φοράμε». «Στη δουλειά μας θα τη φορέσουμε ακόμα. Μην αρχίσουμε από σήμερα και χαλαρώνουμε, στόχος είναι μπροστά, και όχι πίσω» προειδοποίησε η κ. Παγώνη.

  • Την ίδια στιγμή τη χρήση μάσκας αφήνουν πίσω τους χώρες, όπως η Δανία και η Βρετανία. Μάλιστα η Δανία έχει λίγο πολύ κηρύξει το τέλος της εποχής του κοροναϊού αίροντας όλα τα περιοριστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων και τη χρήση μάσκας.

«Η Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της 1,2 και 3 είναι πολύ μεταδοτικές, αρρωσταίνουν περισσότεροι, με απλά συμπτώματα εάν είσαι εμβολιασμένος, εάν είσαι ανεμβολίαστος είναι πιο βαριά, και οι ανεμβολίαστοι νοσηλεύονται και στις κλίνες COVID και μπορούν να φτάσουν και ΜΕΘ COVID» σημείωσε δε. «Πρέπει να γίνει η τρίτη δόση που καλύπτει και την Όμικρον σε υψηλό ποσοστό» τόνισε στο πλαίσιο αυτό η Ματίνα Παγώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παναγιώτης Δρίβας