Η… “σκιά” των Χριστουγέννων – Εικόνες της πιο γιορτινής μέρας του χρόνου – “Πανικός” στα αεροδρόμια σε απόγνωση οι αεροπορικές

 Η… “σκιά” των Χριστουγέννων – Εικόνες της πιο γιορτινής μέρας του χρόνου – “Πανικός” στα αεροδρόμια σε απόγνωση οι αεροπορικές

Η επιστροφή στην κανονικότητα που υπόσχονταν φορείς και κυβερνήσεις με την έλευση του εμβολίου, δεν είναι τελικά τόσο απλή υπόθεση και μάλλον θα χρειαστεί να κρατήσουν για του χρόνου –καλώς εχόντων των πραγμάτων– την εορταστική τους διάθεση.

Οι εικόνες από στολισμένες πόλεις, γεμάτους δρόμους και μαγαζιά, χαμόγελα και γιορτινά τραπέζια που συνηθίζουν να κάνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή τον γύρο του κόσμου, έδωσαν φέτος τη θέση τους σε τραγικές εικόνες έκρηξης των κρουσμάτων, γεμάτων από ασθενείς ΜΕΘ και υποστελεχωμένων νοσοκομείων, κατάκοπων υγειονομικών, χάους στα αεροδρόμια και δημόσιων εκδηλώσεων χωρίς κοινό.

Ορισμένες χώρες της Ασίας έσπευσαν να επιβάλλουν αυστηρότερους περιορισμούς για την αναχαίτιση του νέου κύματος, ενώ οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, εκτός από έκτακτα μέτρα, προέβησαν και σε επικλήσεις στην κοινή λογική των πολιτών για την τήρηση των περιορισμών, την ώρα που καταγράφονται ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνώσεων.

Ο επικεφαλής των ΜΕΘ στο νοσοκομείο La Timone της Μασσαλίας σημείωσε ότι οι περισσότεροι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι, την ώρα που το υγειονομικό προσωπικό αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην πίεση, είτε επειδή είναι εξαντλημένο είτε επειδή έχει νοσήσει με Covid-19.

Χριστούγεννα στη Γαλλία

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά η Γαλλία ξεπέρασε (μάλιστα ανήμερα τα Χριστούγεννα), το «ψυχολογικό» όριο των 100.000 ημερήσιων κρουσμάτων της Covid-19, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί ποτέ από την αρχή της πανδημίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 104.611 νέα κρούσματα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε επίσης κατά 28, φτάνοντας τους 3.282. Από την αρχή της πανδημίας έχουν πεθάνει 122.546 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 84 το τελευταίο 24ωρο.

Την ερχόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση πρόκειται να επανεξετάσει την κατάσταση και τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι υγειονομικών σε νοσοκομείο της Γαλλίας.

  • Η «Ο» σαρώνει τη χώρα με προοπτική να γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη στη θέση της Δέλτα. Από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της νέας παραλλαγής πριν μερικές βδομάδες, μεσολάβησε διάστημα στο οποίο η διασπορά κατέληξε να είναι τόσο ραγδαία, με αποτέλεσμα η Βρετανία να καταγράψει ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων (122.186) ανήμερα των Χριστουγέννων.

Χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, ώστε να προστατευθούν στην περίοδο των γιορτών, έπειτα από έντονες παρακλήσεις της κυβέρνησης. Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνταν ακόμη και ανήμερα των Χριστουγέννων, γεγονός που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

  • Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σημειώθηκε μεγάλος αριθμός ακυρώσεων των καθιερωμένων χριστουγεννιάτικων λειτουργιών για τους πιστούς από τις εκκλησίες, εξαιτίας της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης. Αλλά και η προσέλευση ήταν αισθητά μειωμένη σε όσες εκκλησίες πραγματοποιήσαν κανονικά τις προγραμματισμένες λειτουργίες τους.

Σε εκκλησία της Νέας Υόρκης, οι ιερείς ανέφεραν ότι η προσέλευση ήταν κατά 1/3 λιγότερη σε σχέση με πέρυσι λόγω της παραλλαγής Όμικρον.

Κατά τη διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης ομιλίας του ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ανισομερούς διάθεσης των εμβολίων στην παγκόσμια κοινότητα, ζητώντας να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα από τη Δύση για την υγειονομική ενίσχυση των φτωχότερων χωρών.

Χριστούγεννα στο Βατικανό

Προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς το γεγονός ότι το 90% του ενήλικου πληθυσμού της Δύσης είναι πλήρως εμβολιασμένο, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην Αφρική βρίσκεται σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, στο 8,9%. Βέβαια, το ότι η Αφρική είναι η ήπειρος με τους λιγότερους εμβολιασμούς είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά άμεσα μόνο την ίδια, αφού έχει διαπιστωθεί ότι όσο δεν προωθείται η ανοσοποίηση όλου του πληθυσμού του πλανήτη, η πανδημία θα βρίσκει δρόμους να επιστρέφει στη Δύση.

  • Στη Νότια Κορέα, έχει επανέλθει ο βραχνάς της πανδημίας παρά την εξισορρόπηση της κατάστασης μερικούς μήνες πριν. Η έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων από κορονοϊό από τότε που η χώρα χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα, τον Νοέμβρη, την έχει αναγκάσει να επαναφέρει τους αυστηρούς περιορισμούς για τον πληθυσμό.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας και οι διατήρηση αποστάσεων σε κλειστούς χώρους αφορούν και τις εκκλησίες, όπου η χωρητικότητα έχει περιορισθεί στο 70%. Παράλληλα, επεκτείνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες κοινωνικές κατηγορίες, σε συνδυασμό με το κλείσιμο της εστίασης από τις εννέα το βράδυ.

  • Την ίδια στιγμή, μία από τις χώρες στη γειτονιά του Ειρηνικού, η Αυστραλία, έχει σημαδευτεί από τη χειρότερη επιδημιολογική κατάσταση της από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, με εκτόξευση στη διασπορά του ιού, γεγονός που έχει οδηγήσει τις αρχές στην αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, όπως η επαναφορά της υποχρεωτικής μάσκας.
Χριστούγεννα 2021: Εντυπωσιακές εικόνες από όλο τον κόσμο

Αναστολή των χριστουγεννιάτικων εορτασμών και στην Ινδία, με την επαναφορά των νυχτερινών απαγορεύσεων κυκλοφορίας και περιορισμού των δημόσιων συναθροίσεων στα πέντε άτομα, σε μεγάλες πόλεις όπως το Νέο Δελχί και το Μουμπάι, υπό τον φόβο της επιστροφής στις περσινές τραγικές καταστάσεις με εκατόμβες νεκρών από κορονοϊό.

Μόνο η Νέα Ζηλανδία φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα της επιδεινωμένης επιδημιολογικής κατάστασης παγκόσμια. Τη στιγμή που η Όμικρον εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στη Δύση, η μικρή χώρα γιορτάζει απρόσκοπτα τα Χριστούγεννα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Συνεχίστηκε και την ημέρα των Χριστουγέννων, το κύμα ακύρωσης πτήσεων σε μια σειρά από χώρες, εξαιτίας της «Ο». Η ιστοσελίδα εντοπισμού αεροπορικών πτήσεων, FlightAware, κατέγραψε για τις 25 Δεκεμβρίου ακόμα 888 ακυρώσεις για τις ΗΠΑ. Άλλες 200 πτήσεις έχουν ακυρωθεί ήδη για τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

Τεράστια αναστάτωση επικρατεί στο επιβατικό κοινό, που σκόπευε να ταξιδέψει αεροπορικώς τις ημέρες των εορτών. Η ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον έχει γονατίσει για άλλη μια φορά τις αεροπορικές εταιρείες που αδυνατούν να στελεχώσουν τις πτήσεις τους, καθώς υπάρχει τρομερή έλλειψη σε προσωπικό λόγω νόσησης. Έτσι, οι παραδοσιακά πυκνές από αεροπορικά ταξίδια μέρες των γιορτών φαίνεται να χάνουν έδαφος για άλλη μία χρονιά και ενώ το πέμπτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των θυρών.

Οι αεροπορικές φαίνεται να βρίσκονται σε πανικό, καθώς δεν είναι σαφές πότε θα επανέλθει η ομαλή ταξιδιωτική δραστηριότητα. Προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο χάος που έχει προκληθεί, οι αεροπορικές εταιρείες» ζητούν μικρότερο διάστημα απαιτούμενης καραντίνας για τους νοσούντες εργαζόμενούς τους.

Ένα από τα αιτήματα σε Αμερική και Ευρώπη είναι η μείωση της υποχρεωτικής καραντίνας από 10 σε 5 μέρες. Χώρες όπως η Ισπανία και η Βρετανία έχουν προχωρήσει ήδη σε αυτό το μέτρο για να καλύψουν τα εργασιακά κενά που σημειώνονται.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Στην Κένυα παραθεριστές απόλαυσαν το μπάνιο τους στη δημόσια παραλία Jomo Kenyatta κατά τη διάρκεια των φετινών Χριστουγεννιάτικων διακοπών στη Μομπάσα. Η δημόσια παραλία είχε κλείσει λόγω της πανδημίας της Covid-19 στις αρχές του περασμένου έτους και άνοιξε ξανά πριν από περίπου δύο μήνες καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε.

Εκατοντάδες παραθεριστές απολαμβάνουν το μπάνιο τους σε παραλία της Κένυας ανήμερα των Χριστουγέννων

Ρουμανία: Ο χορός της Αρκούδας

Άνθρωποι από τη βόρεια Ρουμανία εκτελούν το τελετουργικό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και χορεύουν τον “χορό της αρκούδας” στο Βουκουρέστι στις 25 Δεκεμβρίου 2021.

Ο παραδοσιακός χορός της αρκούδας στη Ρουμανία

Στη Γερμανία, χειμερινοί κολυμβητές συμμετείχαν σε μια παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, όπου βουτούν στα παγωμένα νερά της λίμνης Orankesee στο Βερολίνο.

Χριστούγεννα στη Γερμανία

Ένας ιερέας στο Πακιστάν πραγματοποίησε την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη Λειτουργία στην Εκκλησία της Παναγίας της Φάτιμα στο Ισλαμαμπάντ, όπου βρέθηκαν εκατοντάδες πιστοί.

Χριστούγεννα 2021: Εντυπωσιακές εικόνες από όλο τον κόσμο

Ινδοί Χριστιανοί, ορισμένοι φορώντας μάσκες προσώπου ως προφύλαξη κατά του COVID-19, παρευρέθηκαν σε μια χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην εκκλησία Saint Mary’s Garrison στο Τζαμού της Ινδίας.

Χριστούγεννα στην Ινδία

Συγκινητικές είναι οι εικόνες από το νοσοκομείο La Timone της Μασσαλίας, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Γαλλίας. Την παραμονή των Χριστουγέννων, το ιατρικό προσωπικό στόλισε ένα έλατο στο διάδρομο και άδραξε μια στιγμή για ένα κοινό γεύμα, προσπαθώντας να διατηρήσει το εορταστικό πνεύμα.

Χριστούγεννα στη Γαλλία

Παναγιώτης Δρίβας