• 1 Αυγούστου, 2021

Η Σεμένια χάνει τους Ολυμπιακούς – Θα συνεχίσει να μάχεται για τα δικαιώματά της

 Η Σεμένια χάνει τους Ολυμπιακούς – Θα συνεχίσει να μάχεται για τα δικαιώματά της

Η Κάστερ Σεμένια δεσμεύθηκε να συνεχίσει τον αγώνα της ενάντια στην απαγόρευση που την εμποδίζει να αγωνιστεί στο αγώνισμά της στο στίβο στα 800μ, μετά την αποτυχία της στην προσπάθεια που έκανε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς του Τόκιο σε εναλλακτικές αποστάσεις. 

Στην 30χρονη Νοτιοαφρικανή, η οποία είναι κάτοχος δύο Ολυμπιακών τίτλων στα 800μ, της έχει απαγορευτεί η συμμετοχή σε οποιονδήποτε επίσημο αγώνα από 400 μέτρα έως ένα μίλι μετά την απόφαση της World Athletics το 2018 ότι για να εξασφαλίσει δίκαιο ανταγωνισμό, οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα φυσικής τεστοστερόνης πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για να τα μειώσουν ώστε να μετέχουν σε αγώνες μεσαίας απόστασης.

Αποκλείστηκε η Σάκκαρη από το Wimbledon

Αλλά η Σεμένια, η οποία αρνείται να πάρει οποιοδήποτε φάρμακο για να αλλάξει τα επίπεδα τεστοστερόνης της, θα συνεχίσει να πολεμά ενάντια στην απόφαση παρά το γεγονός ότι έχει χάσει αρκετές προσφυγές της σε δικαστήρια τα τελευταία δύο χρόνια. «Η απαγόρευση δεν έχει νόημα καθόλου. Αλλά, δεν είναι δουλειά μου. Θα το αφήσω στους σωστούς ανθρώπους να χειριστούν την κατάσταση, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα δικαιώματά μου», είπε στη βελγική τηλεόραση μετά τον τερματισμό της στην τέταρτη θέση στα 5.000 μέτρα στο μίτινγκ της Λιέγης.

Η Σεμένια έχει παραπέμψει την υπόθεσή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά η διαδικασία αυτή είναι απίθανο να ολοκληρωθεί πριν περάσουν αρκετοί μήνες. Εν τω μεταξύ, απέτυχε σε μια μακροχρόνια προσπάθεια να πάει στους Ολυμπιακούς αγώνες, πρώτα στα 200μ και μετά στα 5.000μ, αφού δεν έπιασε τα όρια συμμετοχής.

«Φυσικά ελπίζω να αλλάξει ο κανόνας. Είμαι δρομέας 800 μέτρων. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι΄ αυτό. Ελπίζω να μπορώ να τρέξω στο  αγώνισμά μου. Αλλά τώρα η εστίασή μου είναι να είμαι υγιής. Να είμαι έμπνευση για νέους αθλητές, Θα συνεχίσω πάντως να παλεύω για τα δικαιώματά μου», πρόσθεσε.