Η Ρωσία αποβάλλεται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

 Η Ρωσία αποβάλλεται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με 93 ψήφους υπέρ, ενώ 24 χώρες ψήφισαν όχι και 58 χώρες απείχαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των δύο τρίτων από τη συνέλευση των 193 μελών της Νέας Υόρκης μπορεί να αναστείλει τη συμμετοχή ενός κράτους όταν διαπράττει επίμονα κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανάλυση για την επίσκεψη Νούλαντ/ Ελληνοτουρκικά: Ο κίνδυνος μπροστά μας…

«Η Ρωσία δεν πρέπει να κατέχει θέση εξουσίας σε αυτό το όργανο, και δεν πρέπει επίσης να επιτρέψουμε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τον ρόλο της στο πλαίσιο του Συμβουλίου ως όργανο προπαγάνδας για να λέει ότι έχει μια νόμιμη ανησυχία σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε την Τετάρτη η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Πάντως, οι αναστολές σε χώρες είναι σπάνιες. Χαρακτηριστικά, επιβλήθηκε στη Λιβύη το 2011 λόγω της βίας κατά των διαδηλωτών από δυνάμεις πιστές στον τότε ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το προσχέδιο της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών εκφράζει «σοβαρή ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία», ιδιαίτερα για αναφορές για παραβιάσεις δικαιωμάτων από τη Ρωσία.

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τις χώρες ότι το ναι ή η αποχή θα θεωρηθεί ως «μη φιλική χειρονομία» με συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις.

Μανώλης Δράκος